1.9.13

Παρατείνεται η αγωνία για τη Συρία...



Στάση αναμονής για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία τηρεί ο πρόεδρος Ομπάμα, καθώς στο διάγγελμα του Σαββάτου δήλωσε μεν αποφασισμένος για την επίθεση, αλλά επισήμως, με τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, που αναμένεται μετά τις 9 Σεπτεμβρίου.Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, την ίδια ώρα, γίνονταν...
μεγάλες διαδηλώσεις κατά του πολέμου. Από την άλλη πλευρά, η Συρία προειδοποιεί πως ο στρατός βρίσκεται με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Επέστρεψαν στη Χάγη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Μέχρι και τρεις εβδομάδες τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε το Σάββατο σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο με το οποίο ζητά επισήμως την έγκριση του σώματος για να κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά της Συρίας, κάτι που δεν ήταν νομικά απαραίτητο, ούτε  είχε προταθεί από τους συμβούλους του.
   Το αίτημα- ψήφισμα, που αναμένεται μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά του συριακού καθεστώτος, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας αυτής, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε το Σάββατο ότι η ψηφοφορία με την οποία αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, να χρησιμοποιήσει περιορισμένη στρατιωτική ισχύ κατά της Συρίας, θα διεξαχθεί το αργότερο την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου. 
 
Όπως είπε ο Ρέιντ, η Γερουσία θα διεξάγει την επόμενη εβδομάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα δημόσιες ακροάσεις, με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, και θα κρατά ενήμερους τους γερουσιαστές καθ 'όλη τη διάρκεια τους. «Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο Χάρι Ρέιντ, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.
 
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας λόγω της απειλής που θέτουν τα χημικά όπλα για την ασφάλεια του Ισραήλ και άλλων συμμάχων στην περιφέρεια, είπαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σήμερα.
   Στο μεταξύ, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο και τη Δαμασκό, χιλιάδες κόσμου το Σάββατο πραγματοποίησε διαδηλώσεις, φωνάζοντας "όχι σε επίθεση στη Συρία, όχι στον πόλεμο".
 
Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. AFP PHOTO /JOE KLAMAR Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. AFP PHOTO /JOE KLAMAR
Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου, που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το Λευκό Οίκο. Ηχώντας κόρνες και κρατώντας ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο.
 
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Πόλεμος χωρίς τέλος για την αυτοκρατορία», έγραφε ένα από τα πλακάτ.
 
Η διαδήλωση έγινε λίγη ώρα πριν ο Ομπάμα μιλήσει σχετικά με την απόφασή του να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την χρήση χημικών όπλων για την οποία την κατηγορεί.
 
Στο μεταξύ πάνω από χίλιοι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο μετά την έκκληση της οργάνωσης Σταματήστε τον Πόλεμο, χαιρετίζοντας την άρνηση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.
«Μην αφήσετε να σας πουν ποτέ ότι οι διαδηλώσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα», δήλωσε η Λίντσεϊ Τζέρμαν, ένα στέλεχος της οργάνωσης Σταματήστε τον Πόλεμο, επευφημούμενη από τους διαδηλωτές στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.
 
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Όχι στην επίθεση στη Συρία» και «Κάτω τα χέρια από τη Συρία», ενώ γυναίκες φώναζαν το σύνθημα «Ηνωμένες Πολιτείες, ντροπή σας» με πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα της συριακής σημαίας, υπό τα βλέμματα των τουριστών.
 
«Είναι μια ημέρα νίκης για την βρετανική κοινή γνώμη, η οποία επιβλήθηκε σε εκείνους που ήθελαν τον πόλεμο», είπε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Τόνι Μπεν. «Τα χημικά όπλα είναι φρικιαστικά όπλα αλλά αν σκεφτεί κανείς τις χιλιάδες κόσμο που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αλήθεια ότι άλλος ένας πόλεμο θα επέλυνε το πρόβλημα», πρόσθεσε.
 
«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται σε κάθε μονομερή ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Τάτσελ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ο Έντμοντ Φερς, ένας συνταξιούχος που πήρε μέρος στην διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, σημείωσε ότι «μας παρουσιάστηκε παραπληροφόρηση στον πόλεμο του Ιράκ από μέρους του (πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν) Πάουελ, σήμερα έχουμε την ίδια ιστορία με τα χημικά όπλα, τα οποία δεν ξέρουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης».
   Διαδηλώσεις στη Βρετανία κατά του πολέμου στη Συρία. CARL COURT / AFP Διαδηλώσεις στη Βρετανία κατά του πολέμου στη Συρία. CARL COURT / AFP ΟΗΕ: Η ανάλυση των δειγμάτων έως και τρεις εβδομάδες
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Χάγη. GUUS SCHOONEWILLE / ANP / AFP Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Χάγη. GUUS SCHOONEWILLE / ANP / AFP
 
Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στη Συρία από τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, θα μπορούσε να διαρκέσει «έως και τρεις εβδομάδες», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, όπου έφτασαν νωρίτερα το απόγευμα οι επιθεωρητές.
 
«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα των επιθεωρητών θα πρέπει τώρα να αναλυθούν στο εργαστήριο», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του. «Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
 
Η ομάδα, στην οποία μετείχαν εννέα ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τρεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έφθασε στην έδρα του πρώτου στη Χάγη το απόγευμα σήμερα, μετά την αναχώρησή της από τη Συρία το πρωί. 
 
«Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ομάδα θα υποβληθούν τώρα σε εργαστηριακή ανάλυση και τεχνική εκτίμηση βάσει των καθιερωμένων και αναγνωρισμένων διαδικασιών και προτύπων», ανέφερε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε μια ανακοίνωσή του. «Οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες».
 
Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ασκεί πιέσεις στην ομάδα να ολοκληρώσει την ανάλυση των στοιχείων τα οποία συνέλεξε στη Συρία το ταχύτερο.
 
Ο Μπαν έλαβε την διαβεβαίωση από την Άγγελα Κάνε, επικεφαλής της υπηρεσίας του Οργανισμού για τον αφοπλισμό, πως «ό,τι μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί η διαδικασία γίνεται» στα ειδικά εργαστήρια, ανέφερε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Νεσίρκι.
 
Ο Μπαν συνομίλησε με τον Όκε Σέλστρεμ, τον επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα, και θα ενημερωθεί πιο πλήρως από αυτόν αύριο Κυριακή, διευκρίνισε ο Νεσίρκι.
 
Η Συρία
 
  Ενώ, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά τη χώρα προς Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία, Ιράκ, με το φόβο μιας επίθεσης, ο συριακός στρατός δηλώνει πως «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη». Όπως δήλωσε το Σάββατο στη συριακή κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».
Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. BULENT KILIC / AFP Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. BULENT KILIC / AFP
 
Νωρίτερα ένας ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή». «Αυτή η αδικαιολόγητη επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Η επίθεση αυτή δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ηθική, ούτε με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
 
Το Ιράν
 
Επίσης, ο επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, προειδοποίησε εναντίον μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, δηλώνοντας ότι αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις «πέραν» των συνόρων της χώρας αυτής. «Το ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα περιοριστεί εντός των συνόρων της Συρίας αποτελεί μια αυταπάτη, θα προκαλέσει αντιδράσεις πέραν αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
  

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: