2.9.13

Βρετανία: Σάλος με την πώληση υλικών για χημικά όπλα στη Συρία...


Βρετανικές εταιρείες πωλούσαν νομίμως στη Συρία βιομηχανικά υλικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ...
κατασκευή χημικών όπλων, ακόμη και μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αναφέρεται σε έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η οποία αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα.
Η Επιτροπή Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μονάχα από τα πολυάριθμα παραδείγματα ανάλογων «αμφιλεγόμενων» συμφωνιών μεταξύ βρετανικών εταιρειών και χωρών οι οποίες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ελάχιστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η επιτροπή τονίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παροχή φθοριούχου νατρίου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χημικών όπλων, και μάλιστα εντός της τελευταίας διετίας.
Το φθοριούχο νάτριο είναι νόμιμης κυκλοφορίας συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται σε αριθμό καταναλωτικών προϊόντων, όπως οι οδοντόπαστες, ωστόσο στην περίπτωση της Συρίας δεν ελέγχθηκε ποτέ πού ακριβώς κατέληγαν οι πωλούμενες ποσότητες.
Οι άδειες αφορούσαν επίσης και το στοιχείο «φθοριούχο κάλιο».
«Με ημερομηνία Ιανουαρίου του 2013»
Τα εξαγόμενα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του νευροπαραλυτικού παράγοντα σαρίν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το θάνατο περίπου 1500 ανθρώπων σε προάστιο της Δαμασκού προ δεκαημέρου.
Οι άδειες για εξαγωγή των χημικών στοιχείων εκδόθηκαν από το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή δύο περίπου χρόνια μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος και περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη χώρα.
Ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σκληρές κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Το Σάββατο, βουλευτές και ακτιβιστές κατά του διεθνούς εμπορίου όπλων είχαν ζητήσει από τον βρετανό πρωθυπουργό εξηγήσεις για το θέμα...
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: