25.8.12

Σε ύφεση η πυρκαγιά στις Αφίδνες...


Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4.00 στην περιοχή Λιοσάμπι στις Αφίδνες, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται σε εγρήγορση για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Π.Μπονάτσο, η φωτιά είναι πλέον οριοθετημένη και τα...
εναέρια μέσα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού για την πλήρη κατάσβεσή της σε δυσπρόσιτα για τις επίγειες δυνάμεις σημεία.

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με τα κύρια μέτωπα να εντοπίζονται σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, όπου κάηκε ένα σπίτι (και ένα ΙΧ) και υπέστησαν ζημιές άλλα δύο. Σύμφωνα εξάλλου με δηλώσεις του δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη στη δημόσια τηλεόραση, οι φλόγες απείλησαν σπίτια σε Κρυονέρι και Σπατατζίκι Αγίου Στεφάνου. Πυκνό σύννεφο καπνού κάλυπτε από νωρίς το πρωί τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ διεκόπη για λίγη ώρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό στο ρεύμα εξόδου (προς Λαμία).

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με τη υποστήριξη οκτώ αεροσκαφών, δύο ελικοπτέρων, οχημάτων εθελοντών και ΟΤΑ.

Από μαρτυρίες κατοίκων, αλλά και από τις πρώτες ενδείξεις, προκύπτει ότι η φωτιά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε εμπρησμό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Μουρτερή Κύμης, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 32 οχήματα με 80 πυροσβέστες , 27 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δασική έκταση στην περιοχή Σορωνή του Δήμου Πεταλούδων στη Ρόδο. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Τέλος , υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καμπιτσάτα Κεφαλλονιάς. Στην περιοχή επιχειρούν 17 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο, δέκα εθελοντές και δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει σήμερα για τις Περιφερειακές Ενότητες:

- Περιφέρεια Αττικής,

- Βοιωτίας,

- Ευβοίας (κεντρική και νότια),

- Αργολίδας,

- Ηλείας (Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανδραβίδα, Δ. Πηνειού) και

- Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: