16.1.12

W.S.Journal: Νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία ..



Αβέβαιο χαρακτηρίζει το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας η Wall Street Journal και δημοσιεύει ένα άρθρο για ένα νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στην... Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι αφίξεις των Ελλήνων πολιτών στην Αυστραλία έχουν αυξηθεί κατά 21% το τελευταίο εξάμηνο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία. Περίπου 4.000 άτομα αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στην άλλη άκρη του πλανήτη μην μπορώντας να αντέξουν τις οικονομικές δυσκολίες στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με την ανεργία στην Ελλάδα που φτάνει το 17% η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύσσεται. «Η Αυστραλία είναι ένας φυσικός προορισμός για τους Έλληνες μετά το κύμα της μετανάστευσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής είναι σήμερα περίπου 360.000.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει «χαλαρώσει» τις απαιτήσεις για παραχώρηση άδειας μετανάστευσης για να προσελκύσει περίπου 125.000 ειδικευμένους μετανάστες μέσα στα επόμενα χρόνια και να καλύψει τα κενά στο τρέχον εργατικό δυναμικό. Ακόμη και οι οδηγοί φορτηγών σε απομακρυσμένα ορυχεία της Δυτικής Αυστραλίας έχουν ετήσιο μισθό ακόμη και 100.000 δολάρια!

Η ροή των Ελλήνων προς την Αυστραλία δεν φαίνεται ακόμη στις επίσημες στατιστικές της μετανάστευσης καθώς ο κύριος προορισμός για εκείνους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν η Γερμανία σύμφωνα με το γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής.

Ο Λάζαρος Καρασαβίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρόσληψης και κατάρτισης Skillup στη Μελβούρνη δήλωσε ότι δέχεται μια «βροχή» κλήσεων από φοιτητές και επαγγελματίες στην Ελλάδα που αναζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βγάλουν άδεια εργασίας για να πάνε στην Αυστραλία. Ο ίδιος εκτιμά ότι έως και 25.000 Έλληνες θα πάνε στην Αυστραλία στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ναταλία Γάσπαρη είναι 21 ετών, μετακόμισε στην Αυστραλία τον Οκτώβριο και εργάζεται ως σεφ σε Ελληνικό εστιατόριο του Σίδνεϊ βγάζοντας περίπου 50.000 αυστραλιανά δολάρια το χρόνο σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πλέον τίποτα για να ζήσω» δήλωσε εξηγώντας πως άφησε την Κεφαλονιά από την οποία κατάγεται γιατί δεν έβρισκε δουλειά.

Ωστόσο οι Έλληνες που αποφασίζουν να μετακομίσουν στην Αυστραλία για αναζήτηση εργασίας και μιας καλύτερης ζωής θα πρέπει να ανταγωνιστούν το ολοένα αυξανόμενο πλήθος άλλων Ευρωπαίων που πλήττονται από την κρίση.

Στο διάστημα 30 Ιουνίου και 30 Νοεμβρίου η μετακίνηση πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 43% και από την Ιρλανδία κατά 68%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: