30.1.12

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Το λευκό των ελληνικών νησιών πηγή έμπνευσης...


Άσπρα γραφικά σπιτάκια, σε καταπράσινο ή γαλάζιο φόντο, με μια πολύ πρακτική διάσταση, την εξασφάλιση δροσιάς, θα μπορούσαν να έχουν εμπνεύσει τους μελετητές έρευνας που αποδεικνύει ότι όντως το λευκό των σπιτιών ελαττώνει τη θερμότητα στο εσωτερικό τους.
Αυτό που οι απλοί άνθρωποι γνώριζαν εκατοντάδες χρόνια πριν, έρχεται η... επιστήμη σήμερα να το παρουσιάσει σαν τη μεγάλη αποκάλυψη.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, αν οι σκεπές κτιρίων είναι λευκές, εξοικονομείται σοβαρό ποσοστό ενέργειας.

Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, ο οποίος παρουσίασε τα πορίσματα της μελέτης, είπε ότι τόσο τα σημερινά όσο και τα μελλοντικά κτίρια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ανακάλυψη αυτή: «Μεγάλα κτίρια –με εξαίρεση τα πολυώροφα– θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας, δεδομένου ότι με το μέτρο αυτό μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό των κτιρίων κατά 4ο Κελσίου και στο εξωτερικό κατά 30ο. Το κυριότερο είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε παλιά όσο και σε καινούρια κτίρια, πρόκειται δε για μια ανέξοδη ενέργεια».

Ως ιδανική περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, ανέφερε το αεροδρόμιο Μελβούρνης...

http://neoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια: