9.1.12

«Πάγωμα» μισθών για τρία χρόνια και μείωση εισφορών κατά 10%...


Του Γιώργου Γάτου
Σε διάλογο - εξπρές μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ τίθενται, από αυτή την εβδομάδα οι μειώσεις των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών που ζητά η τρόικα να γίνουν στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τις οποίες οι... κοινωνικοί εταίροι προσανατολίζονται να συζητήσουν, «εφόσον υπάρξουν αμοιβαία ανταλλάγματα».

Οι θέσεις
Με δεδομένη την προθεσμία που έδωσε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία έως τα τέλη Ιανουαρίου, η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις καθορίζουν, σήμερα και αύριο, τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, αλλά και του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν, στη διάρκεια άτυπης κλειστής συνάντησή τους, μια κοινή διαπραγματευτική «γραμμή» για τους μισθούς και τις εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν για ένα τριετές «πάγωμα» των αυτόματων ωριμάσεων λόγω συμπλήρωσης πολυετιών (δηλ. κανένας εργαζόμενος δεν θα εισπράξει αύξηση έως και τα τέλη του 2014 και το 2015 θα ενταχθεί στο κλιμάκιο που προβλέπεται χωρίς να λάβει καμία αναδρομική αύξηση) καθώς και για την αναστολή της καταβολής της αύξησης που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ στα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων.
«Πάγωμα» μισθών για τρία χρόνια και μείωση εισφορών κατά 10%

Στο τραπέζι θα μπει πρόταση για οριζόντια μείωση κατά 10% των εισφορών για τις συνεπείς στην πληρωμή των ασφαλίστρων επιχειρήσεις (5% για τον εργοδότη και 5% τον εργαζόμενο), έτσι ώστε να «διασωθούν» ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους οποίους υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις (οι περισσότεροι απορρίπτουν την ενσωμάτωσή τους στους μισθούς και κάποιοι επιμένουν στην ανάγκη μιας περικοπής κατά 50%).

Αύριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος συγκαλεί την ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας όπου θα επαναβεβαιωθεί η αντίθεση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων σε οποιαδήποτε παρέμβαση στους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (όπου προβλέπεται και η καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού).

Η ΓΣΕΕ θα αρνηθεί να διαπραγματευτεί τα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων που μετά τις αλλαγές στο καθεστώς των διαπραγματεύσεων, αποτελούν «πάτωμα» ασφαλείας και για άλλες συμβάσεις (ατομικές και επιχειρησιακές), ενώ θα ζητήσει αντίβαρα - μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος για κάθε μείωση ασφαλίστρου μέσω της οποίας, ωστόσο, θα μπορεί να ωφεληθεί και ο εργαζόμενος (θα κερδίζει κάτι έναντι της αυξημένης φορολογίας από 1/1/2012).

Ανοικτό το μέτωπο για τις επικουρικές
«Ανοικτό» παραμένει το «μέτωπο» με την τρόικα για τις επικουρικές συντάξεις. Το θέμα, ύστερα από τις έντονες αντιρρήσεις της Ν.Δ., έχει λάβει πολιτικό χαρακτήρα και, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έως τις 16 Ιανουαρίου», οπότε η τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση εξηγήσεις για την καθυστέρηση υλοποίησης του Μνημονίου που επιβάλλει τη στενότερη σύνδεση των εισφορών με τις καταβαλλόμενες συντάξεις, ενοποιήσεις Ταμείων και περιορισμό των ελλειμμάτων.

Μισθοί: Κέρδοι και ζημιές
Mε δεδομένο ότι η ετήσια μισθολογική δαπάνη φθάνει τα 45 δισ. ευρώ και οι εισφορές το 45%, η μείωση κατά 10% των ασφαλίστρων θα κατεβάσει το κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 2 δισ. ευρώ.

H κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο σύνολο των επιχειρήσεων θα μείωνε το κόστος μισθοδοσίας κατά 2,1 - 2,2 δις ευρώ.

Oι συνολικές απώλειες για τα Tαμεία, με βάση τα παραπάνω, ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν οι μειώσεις έως 6 δισ. ευρώ που θα έχουν στα έσοδά τους το 2012 λόγω της ύφεσης, της συνεχιζόμενης τάσης μείωσης των μισθών με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και της αύξησης του αριθμού των ανέργων.

Ζητούνται αντίβαρα
H επιβολή εισφοράς 1 τις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που θα εκπίπτει από τη φορολογία καθώς και επιμέρους εισφορών υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης σε λαχεία, συναλλαγές, συμβάσεις κ.ά.

H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο στις συνεπείς στην καταβολή ασφαλίστρων επιχειρήσεις με όφελος και για τους εργαζόμενούς τους.

H πρόβλεψη φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό προβάλλεται ως συμπληρωματικό μέτρο...

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: