4.8.10

Οργή Μεντβέντεφ για την καταστροφή ναυτικής βάσης από πυρκαγιά...

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέπληξε σήμερα τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και αποστράτευσε πολλούς ανώτερους αξιωματικούς μετά την καταστροφή από τις πυρκαγιές μίας βάσης του πολεμικού ναυτικού. Την ίδια στιγμή, απομακρύνονται ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά από ... το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Μια από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τη Ρωσία, τις τελευταίες ημέρες, κατέστρεψε την περασμένη Πέμπτη τουλάχιστον 13 υπόστεγα αεροσκαφών που στέγαζαν αεροπορικό εξοπλισμό σε μία ναυτική βάση έξω από τη Μόσχα, είδηση που έγινε γνωστή μόλις χθες, Τρίτη.

"Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε από το υπουργείο Άμυνας να μας βοηθήσει να σβήσουμε τις πυρκαγιές και να βοηθήσει τον πληθυσμό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το υπουργείο δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τον εαυτό του", δήλωσε, σε έντονο τόνο, ο Μεντβέντεφ σε ανώτερους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού Βλαντίμιρ Βισότσκι δεν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του και διέταξε την απόλυση αρκετών ανώτερων αξιωματικών, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της ναυτικής αεροπορίας και ο επικεφαλής της ναυτική βάσης οι οποίοι απουσίαζαν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

"Δεν είναι ξεκάθαρο πού βρίσκονταν", υπογράμμισε ο Μετνβέντεφ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, απομακρύνθηκαν από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά λόγω των πυρκαγιών που το απειλούν, όπως δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Κιριένκο, διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικών Rosatom.

"Όλα τα εκρηκτικά υλικά και όλα τα ραδιενεργά υλικά απομακρύνθηκαν", μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε ο Κιριένκο σε σύνοδο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ήταν αφιερωμένη στα μέτρα προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας.

Ο Κιριένκο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εφεξής κανένας κίνδυνος πρόκλησης πυρηνικού δυστυχήματος, ακόμη κι αν η πυρκαγιά φτάσει στις εγκαταστάσεις του κέντρου αυτού, το οποίο κατασκευάζει κυρίως πυρηνικά όπλα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: