28.8.10

Ζητείται επειγόντως ... φοροεισπράκτορας! ...


Τη δημιουργία θέσης αναπληρωτή υπουργού φέρεται να έχει ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών για τη δύσκολη μάχη της φοροδιαφυγής και των εσόδων σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με...
πληροφορίες, στις συσκέψεις που γίνονται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για τη δημιουργία θέσης υφυπουργού, αρμόδιου για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Παράλληλα, πολύ πιθανή θεωρείται και η δημιουργία θέσης αναπληρωτή υπουργού, κάτι το οποίο φέρεται να έχει ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για την αποτελεσματικότερη και την ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στην οικονομία.

Κρίσιμη μάχη. Η απόφαση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ληφθούν φέτος νέα φορολογικά μέτρα, καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμη την έκβαση της μάχης των μέτωπο των εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους τους επόμενους τέσσερις μήνες. Από τα αποτελέσματα στο πεδίο αυτό θα κριθεί αν θα εκπληρωθούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, εάν η χώρα θα περάσει τις επόμενες εξετάσεις της Τρόικας για την τρίτη δόση του δανείου, και φυσικά, αν θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.

Η έλλειψη, μέχρι τώρα, υφυπουργού αρμόδιου για τα έσοδα του προϋπολογισμού χρεώνεται στα αρνητικά της λειτουργίας της κυβέρνησης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν στην έλλειψη αυτή και την εικόνα χάους που εξακολουθούν να δείχνουν οι εφορίες. Οι τελευταίες υστερούν σημαντικά τόσο σε επίπεδο ελέγχων όσο και είσπραξης των εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί, γεγονός που σχετίζεται βέβαια και με την έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις για το πρόσωπο του νέου υφυπουργού δεν έχουν ακόμη ληφθεί αν και πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι που δεν αφορούν πάντως γνωστά στελέχη που στο παρελθόν είχαν περάσει από το πόστο αυτό. Ο νέος υφυπουργός θα έχει υπό τον έλεγχό του όλο το κομμάτι των φορολογικών ελέγχων και ιδιαίτερα τις ΔΟΥ. Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού αναμένεται να συνοδευτεί με μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών προκειμένου να αυξηθεί η συμβολή τους στους φορολογικούς ελέγχους και η αποδοτικότητά τους στην είσπραξη των εσόδων.

Αλλαγές στις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του φθινοπώρου το σχέδιο για τις αλλαγές στις εφορίες που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων το κλείσιμο 60 μικρών ΔΟΥ από όλη τη χώρα που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν και άλλες μεγάλες εφορίες. Πρόκειται για ΔΟΥ σε περιοχές της περιφέρειας οι οποίες θα ενοποιηθούν με τις μεγαλύτερες και οι υπάλληλοί τους θα μεταταχθούν σε αυτές προκειμένου να ενισχυθεί το ελεγκτικό δυναμικό και να μειωθεί επίσης ο αριθμός των διευθυντών τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι εφορίες θα επιφορτιστούν τους επόμενους μήνες με το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων που θα γίνουν σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις ύποπτους για φοροδιαφυγή οι οποίοι έχουν εντοπιστεί από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται δηλαδή για μια πληθώρα ελέγχων που πρέπει να φέρουν σε πέρας οι εφορίες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιβληθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η είσπραξή τους από τα δημόσια ταμεία.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: