31.8.10

Οι δίκες του Μπερλουσκόνι θα κρίνουν το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης...


Οι δίκες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μετατραπούν σε κύριο στοιχείο από το οποίο θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησής του, υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος.
Η Repubblica γράφει ότι ο Καβαλιέρε επιθυμεί την άμεση κοινοβουλευτική έγκριση του νόμου για τη λεγόμενη «ταχεία δίκη» (processo breve).
Το σχετικό νομοσχέδιο, που...
ψηφίσθηκε ήδη από τη Γερουσία, θα επιτρέπει την πιο γρήγορη παραγραφή των αδικημάτων: σε περίπτωση που έξι χρόνια μετά την πρώτη δικάσιμο δεν έχει ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διαδικασία -συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης του Αρείου Πάγου- η υπόθεση θα μπαίνει αυτόματα στο αρχείο.

Σύμφωνα με τη Repubblica, αλλά και με την εφημερίδα της Ρώμης Messaggero, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιδιώκει έτσι να πετύχει το άμεσο «κλείσιμο» των υποθέσεων δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς, αλλά και της αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου του, Mediaset.

Ωστόσο, μετά τη ρήξη με τον πρόεδρο της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι μοιάζει κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι ο «μίστερ τιβί» μπορεί να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο στενός συνεργάτης του Φίνι, βουλευτής Ίταλο Μποκίνο, δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να τύχει νέας επεξεργασίας, διότι με τη σημερινή διατύπωση κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες δίκες».

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, με το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλία των Αξιών του Ντι Πιέτρο, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα παρεμποδίσει όσο δυναμικότερα μπορεί την έγκριση του συγκεκριμένου μέτρου.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, έχει αναλάβει τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον Τζανφράνκο Φίνι.

Υπάρχει και μια εναλλακτική λύση που εξετάζεται τις τελευταίες ώρες: να εγκαταλειφθεί η λύση της «ταχείας δίκης» που θα είχε «πανιταλική ισχύ» και να επιλεγεί μια νέα «νομική ασπίδα», που να αφορά μόνο τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί και η αυστηρή κριτική της Ένωσης Ιταλών Δικαστικών, σύμφωνα με την οποία με την «ταχεία δίκη» μπορεί να προβλεφθεί με μαθηματική ακρίβεια ότι «θα παραγραφούν χιλιάδες αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου και υποθέσεις που σχετίζονται με έξωθεν στήριξη της μαφίας».

Αν, όμως, δεν βρεθεί λύση που να εξασφαλίζει την ουσιαστική λήξη των δικών που αφορούν τον ίδιο τον Καβαλιέρε και τον όμιλό του, είναι πολύ πιθανό τελικά να ανοίξει οριστικά ο δρόμος των πρόωρων εκλογών.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: