30.8.10

Φουντώνουν οι γαλάζιοι εμφύλιοι...

Πόλεμος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ έχει ξεσπάσει με αφορμή την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να χρισθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κοινός υποψήφιος των δύο κομμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Η σφήνα Καρατζαφέρη έχει προκαλέσει οργή στη Ρηγίλλης, καθώς εκτιμάται ότι...

...βασικός στόχος του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν είναι μια εκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., αλλά η υπονόμευση της επιλογής Σαμαρά για την υποψηφιότητα Κικίλια στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Την ίδια στιγμή, σε μεγάλα αγκάθια για τη Ρηγίλλης εξελίσσονται ο Δήμος Πειραιά, όπου αναζητείται ακόμη υποψήφιος, και ο Δήμος Γλυφάδας, όπου το φιτίλι ενός μεγάλου εσωκομματικού εμφυλίου πυροδοτεί η διαμάχη ανάμεσα στις οικογένειες Βαρβιτσιώτη και Πετραλιά. Κι αυτό γιατί η κόρη της πρώην υπουργού, Αλεξάνδρα Πάλλη, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον δήμο με τη στήριξη αρκετών τοπικών στελεχών της Ν.Δ., αγνοώντας το γαλάζιο χρίσμα που δόθηκε στον βουλευτή Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η πρόταση Καρατζαφέρη για την Περιφέρεια Αττικής αποσκοπεί να δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας στη Ν.Δ., καθώς προδικάζεται από τον ΛΑΟΣ η αποτυχία της υποψηφιότητας Κικίλια που αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα του Α. Σαμαρά. Με αφορμή την πρόταση για την Αττική, η Ρηγίλλης έσπευσε ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα των συνεργασιών με τον ΛΑΟΣ σε όλες τις περιφέρειες, εντάσσοντας την αντιπαράθεση με τον Γ. Καρατζαφέρη στη στρατηγική κατά του Μνημονίου που έχει χαράξει η Ν.Δ. «Κοινή κάθοδος με τον ΛΑΟΣ δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περιοχή. Ούτε οδηγεί σε συνεργασίες η απόφαση Καρατζαφέρη να ακολουθήσει τις επιλογές της Ν.Δ. σε όσες περιοχές αδυνατεί το κόμμα του να έχει υποψήφιο», τόνισε χθες επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης, επικαλούμενο ουσιαστικά τη στήριξη που παρέχει ο ΛΑΟΣ στους Νικ. Κακλαμάνη και Παν. Ψωμιάδη, στον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα. Το ίδιος στέλεχος, μάλιστα, συνέδεε την τακτική που ακολουθεί ο Γ. Καρατζαφέρης για την Περιφέρεια Αττικής και με τις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία επίσης επιχειρεί να απαξιώσει την επιλογή Κικίλια.

Εκστρατεία στήριξης Κικίλια
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρηγίλλης βάζει σε εφαρμογή μια εκστρατεία στήριξης και προβολής της υποψηφιότητας του Βασ. Κικίλια, τονίζοντας ότι πρόκειται για «επιλογή νίκης, ανανέωσης και ελπίδας, που θα εκφράσει με συνέπεια την πλειοψηφία των πολιτών της Αττικής, οι οποίοι- μεταξύ άλλων- αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του Μνημονίου και τις ευθύνες εκείνων που το ψήφισαν». Από τον ΛΑΟΣ απάντησαν χθες στην επιχειρηματολογία της Ν.Δ. περί της δυναμικής της υποψηφιότητας Κικίλια, με παραπομπή στον... Πιραντέλο: «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε»!

Δεδομένος θεωρείται και ο πολυκερματισμός των δυνάμεων της Ν.Δ. στη Γλυφάδα, μετά την απόφαση να δοθεί το γαλάζιο χρίσμα στον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Η αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Αλεξάνδρα Πάλλη, κόρη της Φάνης Πετραλιά, εμφανίζεται ανυποχώρητη στην απόφασή της να διεκδικήσει τον δήμο, θεωρώντας ότι η Ρηγίλλης την αγνόησε και αμφισβητώντας τη δυναμική της υποψηφιότητας Βαρβιτσιώτη. Στο κομματικό επιτελείο έχουν αιφνιδιαστεί από τη διαμάχη Βαρβιτσιώτη- Πετραλιά, καθώς από μια μετακίνηση του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη στον Δήμο Γλυφάδας ευνοείται και η πρώην υπουργός που θα επιστρέψει στη Βουλή ως πρώτη επιλαχούσα στη Β΄ Αθήνας. Και θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις προκειμένου να αποτραπεί η συγκρότηση συνδυασμού από την Αλεξάνδρα Πάλλη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τους κόλπους της Ν.Δ. θα υπάρξει κι άλλο ψηφοδέλτιο στη Γλυφάδα, καθώς τον δήμο θα διεκδικήσει εκ νέου και ο άλλοτε γαλάζιος δήμαρχος Στ. Λανδράκης.

Περιμένουν το ΠΑΣΟΚ...
Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση με τον ΛΑΟΣ επεκτείνεται και στον Πειραιά μετά την απόφαση Καρατζαφέρη να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πέτρου Μαντούβαλου. Από τη Ρηγίλλης αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο στήριξης του πρώην βουλευτή, αλλά η δυστοκία στην ανεύρεση γαλάζιου υποψηφίου προκαλεί τριγμούς στον τοπικό κομματικό μηχανισμό. Γαλάζια στελέχη από τον Πειραιά δεν απέκλειαν να κληθεί τελικώς να δώσει τη μάχη για τη Ν.Δ. ο βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος, στον οποίο και απέδιδαν τη βασική ευθύνη για την προβληματική εικόνα του κόμματος στον Πειραιά και την καθυστέρηση να ορισθεί ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, ωστόσο, άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η Ρηγίλλης αναμένει να καταλήξει το ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα πριν ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώσει τον γαλάζιο υποψήφιο, ο οποίος θα ακολουθεί το «πρότυπο Κικίλια» - θα είναι, δηλαδή, ένα «άφθαρτο πρόσωπο που θα εκπέμπει το μήνυμα της ανανέωσης».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: