1.3.10

Προφίλ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου...
ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ του επιμένουν πως έχει κρύο αίμα και τον αποκαλούν «Προτεστάντη» λόγω της προϋπηρεσίας του στο εξωτερικό. Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του εμφανίζεται ατσαλάκωτος. Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα καταφέρει να μην τσαλακωθεί το προφίλ του από τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν θα αποφύγει η κυβέρνηση.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ δεν δικαιολογεί αισιοδοξία. Εξ όσων διετέλεσαν υπουργοί Οικονομίας ή Οικονομικών τα
τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ουδείς ευτύχησε. Γιάννος Παπαντωνίου, Αλέκος Παπαδόπουλος και Νίκος Χριστοδουλάκης είναι εκτός πολιτικής. Το ίδιο και ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος όμως έχει μπλέξει με την Εξεταστική για την Οκονομία που θέλει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η ίδια Εξεταστική αναμένει τον Γιάννη Παπαθανασίου που είναι εντός Βουλής, αλλά εκτός κάδρου Ρηγίλλης.

ΤΗΝ 4ηΟΚΤΩΒΡΙΟΥ το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε έναν μεγάλο θρίαμβο. Ποιος πίστευε εκείνο το βράδυ πως ξεκινούσε μια αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγούσε στο σκληρό πακέτο μέτρων στην ιστορία της χώρας; Ως εκπρόσωπος Τύπου της Ιπποκράτους, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε μερίδιο στη νίκη με 10,9%. Ως υπουργός Οικονομικών αναθεώρησε το έλλειμμα στο 12,7%. Το δεύτερο νούμερο βάρυνε πολύ περισσότερο από το πρώτο επάνω σε όσα έγιναν μετά.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ παράγων είναι η αντίδραση της κοινωνίας. Αυτή εμφανίζεται ώριμη να δεχθεί το νοικοκύρεμα. Άλλωστε, η καθυστέρηση τόσων μηνών- οδυνηρή για την εικόνα της χώρας, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα- υποτίθεται ότι έχει διαπαιδαγωγήσει τον κόσμο. Ωστόσο, οι απλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δίνουμε μια μεγάλη εθνική μάχη κόντρα στους κερδοσκόπους και όσους ξένους μας δυσφημούν. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι λογικό να υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Τι θα γίνει όμως όταν θα έρθει ο λογαριασμός; Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2009- όταν άρχισε να βρέχει έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ κι άλλα τινά- η Ν.Δ. έχασε έξι μονάδες. Ασφαλώς, η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν φθαρμένη και απαξιωμένη από τα σκάνδαλα.

ΑΡΑΓΕ ΥΠΕΡΤΙΜΗΣΕ ο Παπακωνσταντίνου τις δυνατότητές του να φρενάρει τις πιέσεις των Ευρωπαίων; Σίγουρα. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προσπεράστηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά μέτρα που κάνουν το ΔΝΤ να φαίνεται παράδεισος. Ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει καμιά διακοσαριά συνεντεύξεις σε ΜΜΕ του εξωτερικού. Στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όμως δεν έχει κερδίσει τις μάχες- απλώς προσπαθεί να μην υποχωρεί ατάκτως. Και στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει εμφανείς υποστηρικτές. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ως υπουργός Οικονομικών, ο Παπακωνσταντίνου επέδειξε ένα ήπιο πολιτικό στυλ. Καθώς πλησιάζουμε την «ώρα μηδέν» θα φανεί αν το στυλ αυτό είναι και ανθεκτικό.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: