19.3.10

Πρέσιγνκ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ χωρίς καλό πλέι μέικερ δεν κερδίζει. Αυτός είναι ο εγκέφαλος της πεντάδας στο παρκέ. Ορίζει τον ρυθμό, «τρέχει» τους αιφνιδιασμούς, μοιράζει τις ασίστ και τρέχει να κάνει πρέσινγκ αν χρειαστεί εντατική άμυνα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - τα χρόνια της ΟΝΕ- ο πλέι μέικερ της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Οικονομίας. Εδώ και δύο χρόνια όμως αυτό έχει πάψει να συμβαίνει. Το τελευταίο εννιάμηνο της διακυβέρνησης Καραμανλή το κουμάντο πέρασε- ουσιαστικά και...
τυπικά- στα χέρια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου, πάλι, το οικονομικό χαρτοφυλάκιο κόπηκε στα δύο. Ως υπουργός Οικονομικών, ο Παπακωνσταντίνου έχασε γρήγορα τη δύναμή του. Ως υπουργός Οικονομίας, η Λούκα δεν απέκτησε τη δύναμη που ήθελε.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ πραγματικότητα από την οποία το υπουργικό σχήμα σαφώς πάσχει. Από την άλλη μεριά, βέβαια, η πολιτική- όπως και η φύση- απεχθάνεται το κενό. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ο κουβαλητής της μπάλας είναι ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει περάσει τρία σημαντικά νομοσχέδια μέσα σε έξι μήνες. Αποκατέστησε το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Έκοψε τον γόρδιο δεσμό της πολιτογράφησης των μεταναστών. Κι έφερε ρύθμιση για τους διευθυντές και την εξέλιξη προσωπικού στο Δημόσιο.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ είναι πρωτάρης υπουργός. Ωστόσο, ο Ραγκούσης κατεβάζει την μπάλα- συγγνώμη, νομοθετεί!- σαν βετεράνος του παρκέ. Και μάλιστα σε θέματα που τέμνουν την κοινωνία οριζόντια και κάθετα. Τόσο το μεταναστευτικό όσο και το Δημόσιο είναι θεματικές που προκαλούν πάθη. Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Ραγκούσης τα χειρίστηκε κάνοντας προσαρμογές, αλλά χωρίς υποχωρήσεις. Η νομοθετική του παραγωγή έδωσε φόρα σε μια κυβέρνηση που άργησε να πάρει μπρος. Τι να πει κανείς για τις κρίσιμες θέσεις που μένουν ακόμη κενές καρέκλες;

Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ έχει ψηλό μεταβολισμό. Είναι όμως και κάποιος που δεν προέρχεται από την πασοκική νομενκλατούρα. Ως πρώην δήμαρχος Πάρου έχει εμπειρία διοικητικής καθημερινότητας και πρακτικό πνεύμα. Αυτά βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ μετά το 2007. Δεν υπάρχει, άλλωστε, αμφιβολία ότι ο Ραγκούσης λειτούργησε σαν πλέι μέικερ στη φάση που οδήγησε στις νικηφόρες εκλογές του 2009. Κάτι που εξηγεί πολλά. Εξηγεί επίσης ότι συνεχίζει να νικάει μόνος του.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η κυβέρνηση Παπανδρέου. Άλλοι κάνουν πως συντονίζουν. Και άλλοι συντονίζονται μόνοι τους στις απαιτήσεις των καιρών.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: