9.3.10

Συνεργασία κατά κερδοσκόπων...

Σε καταλύτη για τη συγκρότηση ενός διατλαντικού μετώπου κατά της κερδοσκοπίας εις βάρος κρατικών ομολόγων μετατρέπεται η ελληνική δημοσιονομική κρίση και η κερδοσκοπική επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας, καθώς ο Γ. Παπανδρέου βρίσκει ευήκοα ώτα και στην Ουάσιγκτον για την προώθηση βαθιών αλλαγών στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με μηχανισμούς διασφάλισης της διαφάνειας και της νομιμότητας.
Η αμερικανική κυβέρνηση από την πρώτη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών κ. Χ. Κλίντον προσέφερε...
ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ελλάδα, δείχνοντας πλήρη κατανόηση στις ανησυχίες της Αθήνας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ότι η ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκόπων απειλεί όλες τις εθνικές οικονομίες («οδηγούν ανθρώπους στην ανεργία και επιχειρήσεις στο κλείσιμο και εξανεμίζουν τον κρατικό κορβανά όπως γίνεται στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον).

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα σκληρά οικονομικά μετρά που λαμβάνει για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση» είπε η κ. Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άκουσε με προσοχή την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για να συζητηθεί κατά την ερχόμενη σύνοδο των G 20 η ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών των αγορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που παλεύει και ο ίδιος καθημερινά με τους κερδοσκόπους, αναμένεται κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Παπανδρέου να δώσει τη συγκατάθεσή του για να τεθεί το θέμα στη σύνοδο.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των κερδοσκόπων συζήτησε το Σαββατοκύριακο ο κ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στήριξε ανεπιφύλακτα τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης και με τους πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας, ενώ απέφευγε να αποκαλύψει το ad hoc σχέδιο που έχει διαμορφωθεί ώστε να εξασφαλισθεί ο δανεισμός της Ελλάδας σε λογικό κόστος.

Την ίδια ανεπιφύλακτη υποστήριξη πρόσφερε και η κ. Κλίντον, η οποία μίλησε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τη μάχη που δίνει για την οικονομία. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά. Υποστηρίζουμε τα βήματα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου, είπε η Αμερικανίδα υπουργός, παρέλαβε την οικονομία σε κακή κατάσταση.

Οπως έπραξε κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, το ανέφερε χαρακτηριστικά και η κ. Κλίντον, η οποία μίλησε και για τις δύσκολες μέρες που περνά η Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Κατά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό, ο πρωθυπουργός ανέδειξε την αναγκαιότητα καλύτερων και πιο συντονισμένων ελέγχων για να αποφεύγονται τα παιχνίδια των κερδοσκόπων σε βάρος χωρών, κυβερνήσεων και λαών.

Ο πρωθυπουργός πάντως επεσήμανε ότι, πέραν της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης που αφορά ουσιαστικά την προστασία της Ελλάδας από τους κερδοσκόπους, θα πρέπει να υπάρξουν και μακροπρόθεσμες θεσμικές αλλαγές μεταξύ των οποίων δεν απέκλεισε και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κάτι που αντιμετωπίζει θετικά και η Γερμανία.

Σκοπιανό
Εμμεση πίεση για λύση στην ονομασία

Η συζήτηση με την κ. Κλίντον ξεκίνησε με το θέμα του Αφγανιστάν, το οποίο πρωτίστως «καίει» τους Αμερικανούς και συνεχίστηκε με το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε στον ηγετικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπου η αναφορά της για γρήγορη ενσωμάτωση των χωρών των Δ. Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές ερμηνεύεται ως έμμεση πίεση για τη λύση του θέματος της ονομασίας ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Νοέμβριο.

Ομιλία στο Ινστιτούτο Μπρούκιγκς
Κοινή προσπάθεια ΕΕ και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Πριν από τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την κρίση στο Ινστιτούτο Μπρούκιγκς όπου συνέρρευσαν για να τον ακούσουν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίων και επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα, τόνισε, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά. Πρόσθεσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή της.

Η ευκαιρία
Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως την ίδια στιγμή η κρίση αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία. Στην Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξής της, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθιές και θαρραλέες αλλαγές. Τόνισε ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά «μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης».

Αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη συνεργασίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός μάλιστα κάλεσε την Ε.Ε. και την Αμερική να πουν «Ως Εδώ!» σε εκείνους τους κερδοσκόπους που «με μόνη αξία τους το άμεσο κέρδος, παραβλέπουν τις συνέπειες στο ευρύτερο οικονομικό σείσμα, χωρίς καμιά αίσθηση για την απώλεια θέσεων εργασίας, για τις κατασχέσεις σπιτιών και τη συρρίκνωση συντάξεων» και χαρακτήρισε αυτή τη δράση των κερδοσκόπων ως «απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, μίλησε για τον κίνδυνο ευρύτερης διάχυσης της κρίσης και σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν διπλάσιο.

Oυάσιγκτον: Ν. Μελέτης - Μ. Ιγνατίου ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: