17.3.10

Νερό Πηνειού στον Ταμιευτήρα της Κάρλας ...


Την άμεση τροφοδοσία της Κάρλας με νερά από τα νέα αντλιοστάσια του Πηνειού ανακοίνωσε σε χθεσινή σύσκεψη με το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια και την Αντιπρόεδρο της Βουλής Ροδούλα Ζήση ο υφυπουργός Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτης.
Η κατασκευή των νέων αντλιοστασίων του Πηνειού ολοκληρώθηκαν, όπως ενημέρωσε, μετά από αύξηση της χρηματοδότησης του έργου και η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει στις αρχές Απριλίου.
Τα δύο ξεχωριστά...


ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί χθες στο υπουργείο Υποδομών, της Αντιπροέδρου της Βουλής Ροδούλα Ζήση και του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια εξελίχθηκαν τελικά σε ευρεία κοινή σύσκεψη.

Η κ. Ζήση είχε προγραμματίσει συνάντηση αντιπροσωπείας των πλημμυροπαθών της συνοικίας Νεάπολη με τον υφυπουργό Υποδομών και ο νομάρχης συνάντηση για την επίσπευση των έργων της Κάρλας.

Ο υφυπουργός κάλεσε τον κ. Παπατόλια στο πρώτο ραντεβού κι έτσι έγινε μια ενιαία συνάντηση, με τη συμμετοχή και της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και του διευθυντή της τοπικής ΕΥΔΕ Κάρλας Κ. Δανιήλ.

Κύριο αντικείμενο αποτέλεσε το έργο της Κάρλας, με τον κ. Μαγκριώτη να ανακοινώνει την τροφοδοσία άμεσα της λίμνης με νερά από τα νέα αντλιοστάσια του Πηνειού.

Ο νομάρχης επεσήμανε ότι οι δήμαρχοι, όπως έχουν υποχρέωση, πρέπει να φροντίσουν άμεσα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών που υπάρχουν κατά μήκος της τάφρου 2Τ, όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατους ελέγχους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.


Αρμοδιότητες στον Φορέα
Επιπλέον ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, θα κινήσει τη διαδικασία υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα μεταβιβάζει αρμοδιότητες στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης. Είναι μία εκκρεμότητα από το 2004, όταν ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών των συναρμόδιων Υπουργών, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Ακόμη ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γυρτώνης, ώστε στο μέλλον να μεταφέρονται νερά από το φράγμα με φυσική ροή και όχι με τη χρήση αντλιοστασίων που απαιτούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Μαγκριώτης ξεκαθάρισε επίσης ότι αποτελεί προτεραιότητα η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της Κάρλας και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα διατεθούν οι σχετικές πιστώσεις. Το έργο ήταν, όπως τόνισε, για πολύ καιρό σταματημένο, γιατί δεν ήταν στις προτεραιότητες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.


Δεσμεύσεις για πλημμυροπαθείς
Σε ό,τι αφορά τους πλημμυροπαθείς της συνοικίας Νεάπολης, οι οποίοι διεκδικούν από το 2008 αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία οριοθέτησης της περιοχής ως πλημμυρόπληκτης, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία αποζημίωσής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, είναι γνωστή η αντιδικία που υπήρχε μεταξύ των κατοίκων και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, η οποία υποστήριζε ότι η ΝΑΜ δεν είχε αποστείλει έγκαιρα τα σχετικά δικαιολογητικά.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο Απ. Παπατόλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματά της, τονίζοντας ότι:
«Σχετικά με τους πλημμυροπαθείς της Νεάπολης δικαιώνεται απόλυτα η ΝΑΜ για τις μέχρι σήμερα προσπάθειές της, αφού αποδείχτηκε ότι έγκαιρα είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά κι ότι οι απαντήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ήταν πρόσχημα.

Για την Κάρλα είναι μια σημαντική στιγμή, αφού ικανοποιούνται τα πάγια αιτήματα της Νομαρχίας για την προτεραιότητα κατασκευής των αρδευτικών δικτύων που θα συμβάλουν στην αντίστροφη πορεία εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με τη διακοπή λειτουργίας των 5.000 γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Η μεταφορά δε νερού από τον Πηνειό σημαίνει μεταφορά καθαρού νερού προς τον ταμιευτήρα, κάτι που είναι απόλυτα αναγκαίο σήμερα που, όπως πρόσφατα αποδείχτηκε από ελέγχους της ΝΑΜ, μέσα στα αντιπλημμυρικά κανάλια υπάρχει υπερβολικό ποσοστό αμμωνίας, η προέλευση της οποίας ελέγχεται».

Ο νομάρχης δεσμεύτηκε επίσης ότι για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου η ΝΑΜ θα βοηθήσει στη προετοιμασία εκπόνησης της μελέτης.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: