2.3.10

Πειραματόζωα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ «πριν» κι ένα «μετά» στη ζωή και στην πολιτική. Είναι λίγο σαν το σπλιτ σκριν στην τηλεόραση, όταν η οθόνη χωρίζεται σε δύο παράθυρα. Εν προκειμένω, μιλάμε για το «πριν» και το «μετά» τα μέτρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφώνησε με τον Όλι Ρεν. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ακριβώς το πακέτο μέτρων- όπως δεν ενδιαφέρει και το είδος σκελετού των κάπως φουτουριστικών γυαλιών του Φινλανδού επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ή φοράς γυαλιά ή δεν φοράς. Αντίστοιχα, αν είσαι...
κυβέρνηση, ή επιβάλλεις σκληρά μέτρα ή δεν επιβάλλεις. Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπάθησε για αρκετούς μήνες να το αποφύγει. Δεν της επετράπη από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη ή το Βερολίνο. Όπως δεν της δόθηκε η δυνατότητα και να προτιμήσει φακούς επαφής.

Η ΟΥΣΙΑ είναι πως η ελληνική κοινωνία θα υποστεί σκληρές αλλαγές. Και πως η ελληνική οικονομία βαδίζει προς την ύφεση. Το ένα δεν είναι άσχετο με το άλλο. Αμφότερα δεν είναι άσχετα με το χρέος. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η πολιτική. Στο ολόμαυρο τοπίο που διαμορφώνεται δεν μπορεί κανείς να πολιτευθεί με υποσχέσεις ή με μεγαλοστομίες. Και σίγουρα δεν μπορεί να είναι ευχάριστος.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Λοβέρδος είναι από τους πολιτικούς που βρέθηκαν πρώτοι αντιμέτωποι με τη νέα κατάσταση. Πρώτος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, με επικοινωνιακή άνεση και υψηλή δημοτικότητα, ο Ανδρέας δεν πρόλαβε να αποκτήσει μεγάλο πόστο στις κυβερνήσεις Σημίτη πριν από το 2004. Την 4η Οκτωβρίου 2009 βρέθηκε υπουργός Εργασίας. Γρήγορα όμως κατάλαβε- όχι χωρίς να υποστεί ένα μικρό προσωπικό σοκ- τι τον περίμενε. Το Ασφαλιστικό που ξέραμε, είναι παρελθόν.

ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ αργότερα ο Λοβέρδος δεν είναι πια στη φάση των δραματικών προειδοποιήσεων- «δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία»- ή των ενδοκυβερνητικών μικροκαβγάδων. Παραίτηση- παρά κάποιες παρεξηγήσεις- δεν έδωσε. Και τώρα έχει φθάσει η στιγμή της μεγάλης ανατριχίλας. Περιθώρια εξωραϊσμού δεν υπάρχουν. Και η αλήθεια είναι πως ο Λοβέρδος δεν επιχειρεί να εξωραΐσει τα πράγματα. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας δοκιμάζει άλλες κλίμακες ρητορικής κι άλλη γκάμα έκφρασης από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Το αποτέλεσμα; Ακούγεται πιο ανθρώπινος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ άδειες τσέπες λοιπόν; Σαφώς. Αλλά και με κομμένη την ανάσα. Μπορεί κανείς να πει ότι ο Ανδρέας είναι πρωτοπόρος ή ότι λειτουργεί λίγο και σαν πειραματόζωο για λογαριασμό των συναδέλφων του.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: