10.3.10

Θέατρο...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι σε κοινή θέα, ενίοτε δυσκολεύεσαι να τα προσέξεις. Μπορεί να το ξεχνούν οιαπολίτιστοι- ΠΑΣΟΚοι, όμως η Λούκα Κατσέλη είναι γόνος μιας από τις μεγαλύτερες θεατρικές οικογένειες της χώρας. Θυγατέρα του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη, η Λούκα προτίμησε τα οικονομικάόπου διέπρεψε εις τας Αμερικάς- και τελικά την πολιτική. Παρόλα αυτά, το άρμα του Θέσπιδος βοηθά να αντιληφθεί κανείς με τι ακριβώς ψυχολογία προσήλθε στη δημόσια ζωή η Λούκα.
ΟΧΙ, Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομίας δεν έχει...
προσφύγει ποτέ σε θεατρινισμούς. Άλλωστε, προέρχεται από σόι με θεατρικό ταλέντο. Έχει όμως μεγάλη αντοχή στο δράμα. Προφανώς, αντιλαμβάνεται τις ψυχολογικές διακυμάνσεις με το πνεύμα ενός προσώπου που ξέρει ότι υπάρχει η στιγμή της κορύφωσης στο σανίδι, αλλά μετά επιστρέφεις στο καμαρίνι και ξεβάφεσαι. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να έχει γίνει μύλος στη Βουλή για το περί φαρμάκου νομοσχέδιο και η Λούκα να μετακινείται ατάραχη από τη μια Επιτροπή στην άλλη. Αντίστοιχη είναι και η αντίδραση της υπουργού Οικονομίας στις επιθέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους περίφημους ΚΤΕ, δηλαδή τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας. Η Κατσέλη έχει τις απόψεις της, επιχειρηματολογεί και συνεχίζει με την άνεση του ανθρώπου που ξέρει πως σημασία έχει να εμμένεις στην πολιτική σου. Τα άλλα όλα είναι θέατρο.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ έχει η Λούκα και στα Υπουργικά Συμβούλια. Οι αντιρρήσεις της στην πολιτική Παπακωνσταντίνου είναι δεδομένες και ειπωμένες. Ωστόσο, δεν έχουν λάβει ποτέ χαρακτηριστικά που να φέρνουν σε δύσκολη θέση την ίδια ή τον Παπανδρέου. Η Κατσέλη έχει τον τρόπο της και ξέρει να ελέγχει τις εντάσεις. Ούτε εκρήξεις τύπου Παπουτσή, ούτε φάλτσες συνεντεύξεις σαν τον Σκανδαλίδη. Η αλήθεια είναι πως από το 2004 και μετά η Λούκα χειρίστηκε σωστά και τα εσωκομματικά μονόπρακτα. Ακόμη περισσότερο: σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη των οικονομικών επιτελείων Σημίτη, η Κατσέλη επέδειξε συναισθηματική νοημοσύνη στη σχέση της με τον Παπανδρέου. ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ γενέσθαι; Η Λούκα έχει φλερτάρει στο παρελθόν με ακραίες απόψεις όπως η επαναγορά του ΟΤΕ από τους Γερμανούς της Ντόιτσε Τέλεκομ ή η αναστροφή πώλησης της Ολυμπιακής. Είναι ιδέες που υποστήριξε ώς και την παραμονή των εκλογών- αλλά, βέβαια, δεν βρήκαν εφαρμογή. Αντίστοιχα, η σχέση της υπουργού Οικονομίας με τις τράπεζες και την αγορά πέρασε από διάφορες φάσεις. Παρόλα αυτά, τα 2 δισ. δανείων που δίνονται σε μικρομεσαίους από το ΤΕΜΠΜΕ έρχονται να ζεστάνουν την αγορά σε μια κρίσιμη φάση. Σημειωτέον ότι η σκηνοθεσία της εξαγγελίας περιελάμβανε και την Ένωση Τραπεζών
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: