3.3.10

Ο κ. Πάει-Παντού...


Λώρη Κέζα...
O Φιλέας Φογκ, ο ήρωας του μυθιστορήματος «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», έβαλε στοίχημα για κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο. Στην επίτευξη του στόχου συνέβαλε εν πολλοίς ο βαλές του, με το συμβολικό όνομα Πασπαρτού. Ο βαλές, ως ρόλος, δεν έχει κάτι υποτιμητικό: δίδεται σε ευρηματικά και εχέμυθα άτομα. Εξ ου και οι πρωθυπουργοί έχουν θεσπίσει ρόλο για τον πιο κοντινό συνεργάτη τους, δίδοντας τίτλο «παρά τω». Ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει βάλει ένα στοίχημα εξίσου τρελό με αυτό του εξεζητημένου λονδρέζου επιστήμονα. Η έξοδος από...
τη δημοσιονομική κρίση μοιάζει σήμερα τόσο ανέφικτη όσο το ταξίδι που σχεδίασε το 1872 ο Ιούλιος Βερν. Ο κ. Παπανδρέου πάντως έχει δίπλα του έναν ικανό βοηθό, συμβουλάτορα, έμπιστο, τον κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος από τα χρόνια των σπουδών του κουβαλάει τον γαλλικό αέρα του Πασπαρτού. Εσχάτως απέκτησε και τη χάρη του ονόματος, που μεταφράζεται «Πάει-Παντού».

Με αεροπλάνα και βαπόρια ο κ. Παμπούκης πάει παντού και τα κάνει όλα.

Τελευταία αποστολή του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη ήταν να ελέγξει τη συμφωνία που αφορά την έλευση των Αράβων στον Σκαραμαγκά. Τα Ναυπηγεία ήταν ζημιογόνα, οι συμφωνίες που είχαν γίνει δεν τηρήθηκαν και γενικώς όλοι περίμεναν την καταστροφή στη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της χώρας. Ο κ. Παμπούκης ταξίδεψε στο εμιράτο και ενέκρινε τις προθέσεις της εταιρείας Αbu Dhabi Μar, που θα αφήσει κατά μέρος τα υποβρύχια και τα στρατιωτικά για να ασχοληθεί με πιο χλιδάτες κατασκευές, δηλαδή με τις ναυαρχίδες της πλουτοκρατίας. Δεν θα καταπιαστεί με κοτεράκια για τον κάθε φουκαρά αλλά με γιγάντια, υπερπολυτελή σκάφη. Ελάχιστα σοσιαλιστικό, σημασία όμως έχει ότι μερικές χιλιάδες εργάτες θα έχουν μεροκάματα.

Προτού καταπιαστεί με τους σεΐχηδες ο κ. Παμπούκης λειτούργησε ως ο ΠάειΠαντού στις πρόσφατες κρίσιμες συναντήσεις του κ. Παπανδρέου. Στα φανερά και στα κρυφά συνομιλούσε με τους Σαρκοζήδες στο Παρίσι, έχοντας αναλάβει να τους γητεύσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αν το γαλλικό έδαφος του ήταν οικείο, το ρωσικό έπρεπε να το κατακτήσει. Ταξίδεψε στη Μόσχα ως ο έμπιστος του Πρωθυπουργού στις συναντήσεις με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα ανέλαβε την υποδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν. Αυτές οι μαζεμένες επαφές που είχε με ξένους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών. Μια τέτοια εξέλιξη εκλαμβάνεται άραγε ως αναβάθμιση;

O κ. Παμπούκης αυτή τη στιγμή είναι πάνω από όλους στην υπουργική ιεραρχία. Δεν υπήρχε αυτή η εντύπωση για τον ρόλο του την ημέρα που μοιράζονταν τα υπουργεία: είχε αναλάβει να τηλεφωνήσει στους υπουργούς για να αναθέσει τα χαρτοφυλάκια. Θεωρήθηκε τότε ότι είναι κάτι σαν αναβαθμισμένος τηλεφωνητής. Εκτοτε, ημέρα με την ημέρα κερδίζει πολιτικούς πόντους, τους οποίους δεν ξοδεύει σε εύκολη δημοσιότητα. Η ειδικότητά του είναι οι διαπραγματεύσεις, με αυτές αναδείχθηκε διεθνής δικηγόρος. Οταν πρωτοανέλαβε τη θέση στο Μαξίμου δεν είχε διαφανεί το μέγεθος της ευθύνης του, ακριβώς όπως ο μυθιστορηματικός Πασπαρτού δεν μπορούσε να φανταστεί τι έμελλε να πάθει: πήγε κοντά στον Φιλέα Φογκ έπειτα από μια περιπετειώδη ζωή.

Η δουλειά τού βαλέ σε βαρετό επιστήμονα ήταν άψογη για να πάρει μια ανάσα. Μόλις όμως προσελήφθη, το αφεντικό του έβαλε το στοίχημα. Ο Πασπαρτού βοήθησε τον Φιλέα Φογκ να διπλασιάσει την περιουσία του, έχοντας όμως και τη δική του πρεμούρα:

φεύγοντας άφησε αναμμένη τη λάμπα στο δωμάτιό του και τα έξοδα γκαζιού θα αφαιρεθούν από τον μισθό του.

O κ. Παμπούκης έχει κάθε λόγο να παραμείνει υπερυπουργός. Αν κερδηθεί το στοίχημα, θα λάβει σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η ζωή δεν είναι μυθιστόρημα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: