12.3.10

«Στραγγίζει» από νερό ο Πλαταμώνας!...

Αμεση παρέμβαση εισαγγελέα και υπ.Περιβάλλοντος ζητά η δημοτική αρχή * Τόνοι μπετόν για να κλείσουν τρύπες που άνοιξαν ξαφνικά από υποχώρηση σήραγγας…
Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει άμεσα ο Πλαταμώνας με αφορμή τα έργα για την κατασκευή των σηράγγων που γίνονται εκεί καθώς οι πηγές από τις οποίες υδρεύεται η περιοχή στερεύουν η μία μετά την άλλη και το λιγοστό νερό που απέμεινε έχει θολώσει και μολυνθεί με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλο για πόσιμο.
Το γεγονός που αποδίδεται στις εκρήξεις αλλά και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη των σηράγγων στην περιοχή μεταξύ Πλαταμώνα και Άγιου Παντελεήμονα έχει σημάνει συναγερμό στους τοπικούς φορείς καθώς όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά και...

χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται το Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι θα διψάσουν κυριολεκτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όλη οικονομία της παραλιακής αυτής κωμόπολης που μετά το κλείσιμο των Τεμπών θα δεχθεί και την τελική χαριστική βολή...
Θέλοντας να προλάβει το κακό που πλέον είναι ορατό, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ανατολικού Ολύμπου ζητά την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και των Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα σε έγγραφό του που απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κοινοποιείται και στον Εισαγγελέα Κατερίνης ο πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης κ. Αστέριος Γαλάνης επισημαίνει ότι απειλείται με …εξαφάνιση ακόμα και η πηγή των Μουσών και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από την κοινοπραξία του έργου δεν εφαρμόζεται η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων και δεν ενημερώνονται οι Υπηρεσίες του Δήμου».
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ
Στο έγγραφο γίνεται ακόμα λόγος και για την ακαταλληλότητα που ξαφνικά πρόεκυψε για τα νερά και αναλυτικά αναφέρεται:
«Στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου, στα όρια των Δ.Δ. Πλαταμώνα και Παντελεήμονα, πλησίον του Κάστρου του Πλαταμώνα και πάνω στις πλαγιές, με κλίση προς τη θάλασσα υπάρχουν υψίστης σημασίας πηγές από τις οποίες υδρεύονται τα εν λόγω Δ.Δ. του Δήμου.
Ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα υψόμετρα και αναφέροντας τις σημαντικότερες πηγές και κυρίως αυτές με μεγάλη παροχή έχουμε:
1) Πηγή Αϊ - Γιάννη (Αγιανάρια)
2) Πηγή Κεραμίδα.
3) Πηγή των Μουσών (άνω και κάτω).
4) Πηγή Άγιο Βήμα.
5) Πηγή Άγιοι Απόστολοι.
Από τις πηγές Αϊ - Γιάννη και Μουσών υδρεύεται το Δ.Δ. Ν. Παντελεήμονα. Το συγκεκριμένο Δ.Δ. βρίσκεται απέναντι από το κάστρο του Πλαταμώνα σε μεγάλο υψόμετρο. Το Δ.Δ. Ν. Παντελεήμονα υδρεύεται αποκλειστικά από τις συγκεκριμένες πηγές χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση ως προς την υδροδότησή του.
Από τις υπόλοιπες πηγές υδρεύεται το Δ.Δ. Πλαταμώνα και πιο συγκεκριμένα οι εξής περιοχές:
1) Η περιοχή των λόφων (με πλήθος κατοικιών και εξοχικών κατοικιών κ.λπ.).
2) Όλη η παραθαλάσσια περιοχή από το Δ.Δ. Ν. Πόρων έως το Κάστρο του Πλαταμώνα ουσιαστικά δηλαδή όλη η τουριστική βιομηχανία της περιοχής.
Στην περιοχή των προαναφερθέντων πηγών εδώ και δυο χρόνια περίπου κατασκευάζεται από την κοινοπραξία Μαλιακός-Κλειδί η νέα Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα κατασκευάζονται δυο (2) παράλληλες σήραγγες (μια ανά κατεύθυνση) σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ακριβώς στην είσοδο των σηράγγων από τη μεριά του Δ.Δ. Πλαταμώνα και εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης υπάρχει γεώτρηση 8 ιντσών, βάθους μεγαλύτερου των 100 μ.
Οι σήραγγες κατασκευάζονται ανάντι της γεώτρησης και μάλιστα σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος για τη στήριξη των πρανών χρησιμοποιήθηκε εκτοξευόμενο μπετόν (gunite concrete 1) με αποτέλεσμα ακόμη και η ίδια η γεώτρηση να έχει τσιμενταριστεί.
Το τελευταίο διάστημα η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη γεώτρηση να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Η γεώτρηση αυτή σε συνδυασμό με την πηγή Κεραμίδα ύδρευαν το τμήμα του Δ.Δ. Πλαταμώνα ανάντι της παλαιάς Εθνικής οδού. Το μέτωπο των σηράγγων αυτή τη στιγμή τέμνει κάθετα των άξονα που σχηματίζουν οι πηγές Αϊ - Γιάννη-Κεραμΐδα-Άγιο Βήμα- Αγιοι Απόστολοι, ανάντι των πηγών Άγιο Βήμα και Άγιοι Απόστολοι. Οι πηγές αυτές το τελευταίο διάστημα (μετά τις αρχές Δεκεμβρίου 2009) παρουσιάζουν έντονα προβλήματα. Αρχικά παρουσιάστηκε θολερότητα και μείωση της ποσότητας του νερού. Σύμφωνα δε με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στις 26/02/2010 και στις 03/03/2010 από το πιστοποιημένο εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. με το οποίο και συνεργάζεται η υπηρεσία μας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
1) Θολερότητα: 29,18
2) Χρώμα: 55
3) Σίδηρος (Fe): 300mg/L. & 380mg/L όταν το όριο είναι 200 mg/L
4) Μαγγάνιο (Μη): 42,40μg/L- & 37,20μg/L. όταν το όριο είναι 50,00μg/L
Στα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων αναλύσεων του έτους 2009 που υπάρχουν στην υπηρεσία μας εμφανίζονται περιεκτικότητες και συγκεντρώσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές των τις οριακών τιμών.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στις 23:00 υποχώρησε η οροφή της μίας εκ των υπό κατασκευή σηράγγων στην περιοχή Αϊ - Γιάννη ακριβώς ανάντι των πηγών και πάνω στον άξονα που τις συνδέει, εντός κτήματος ιδιοκτησίας κ. Γραβάνη.
Συγκεκριμένα υποχώρησε τμήμα του εδάφους (κοκκινόχωμα) περίπου 150 τ.μ. με αποτέλεσμα τη δημιουργία οπής η οποία και γέμισε άμεσα με νερά. Το φαινόμενο συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα το μεσημέρι. Οι ελιές οι οποίες και βρίσκονταν στο έδαφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν. Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010 η εταιρία προχώρησε στη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων σκυροδέματος, με τη χρήση μεγάλης αντλίας η οποία στήθηκε στην περιοχή, κατευθείαν εντός της δημιουργηθείσας οπής χωρίς κάποια ιδιαίτερη όπλιση αυτής. Ανάλογες ενέργειες για την πλήρωση της οπής με σκυρόδεμα επανελήφθησαν και την Τρίτη 9 Μαρτίου 2010.
Ταυτόχρονα όμως μετά το παραπάνω συμβάν σημειώθηκε, σημαντικότατη μείωση της παροχής των πηγών Αγίου Βήματος και Αγίων Αποστόλων. Η ποσότητα ειδικά της πρώτης εκ των πηγών που συνάντησαν οι σήραγγες δηλαδή της πηγής των Αγίων Αποστόλων έχει περιορίσει την παροχή της περίπου στο 1/5 της πρότερης δυναμικότητάς της.
Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, τα μέτωπα κατασκευής των σηράγγων όπου να ‘ναι φθάνουν ανάντι της πηγής των Μουσών η οποία μέχρι στιγμής δεν εμφανίζει έντονα προβλήματα.
Επειδή η κοινοπραξία κατασκευής Μαλιακός-Κλειδί δεν εφαρμόζει τη Μ.Π.Ε. του έργου και δεν ενημερώνει ποτέ την υπηρεσία μας για τις δικές της ενέργειες (ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις των υδάτων των πηγών, τρόπος διάνοιξης των σηράγγων με εκρηκτικά μέσα, κατασκευές κ.ά.), επειδή φοβόμαστε πως έχει συντελεστεί ανεπανόρθωτη ζημιά-καταστροφή των προαναφερθέντων πηγών και είναι ανάγκη να διασωθεί ό,τι μπορεί από τις υπόλοιπες (πηγή των Μουσών, κ.λπ.) παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: