20.3.10

Ραγκούσης: Τέλος στις φαύλες πελατειακές λειτουργίες...

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στις 'φαύλες πελατειακές λειτουργίες' του κράτους, επεσήμανε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «το σύνθημα 'αλλάζουμε ή βουλιάζουμε' αποδείχτηκε εξαιρετικά εύστοχο».
«Κανείς στο σύνολο της χώρας δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά» τόνισε ο...
υπουργός, σημειώνοντας ότι «απέναντι σε αυτή την καθ' όλα ιστορική πρόκληση, η κυβέρνηση δεν προχώρησε μόνο στα 'αναγκαία και αναπόφευκτα' μέτρα, αλλά ξεκίνησε τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του».

«Το σύνθημα 'αλλάζουμε ή βουλιάζουμε' αποδείχτηκε από τις εξελίξεις εξαιρετικά εύστοχο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραγκούσης και αναφέρθηκε συνοπτικά στα νομοσχέδια που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου του για τη διαφάνεια και το «χτύπημα», όπως είπε, των πελατειακών πρακτικών και αντιλήψεων, όπως το νομοσχέδιο για τις αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο και τον εκλογικό νόμο «Καλλικράτη».

«Ξέρουμε ότι εάν δεν σταματήσουμε τις φαύλες πελατειακές λειτουργίες, όσες θυσίες και να γίνουν, υπάρχει ορατός κίνδυνος να ξαναβρεθούμε στην ίδια προβληματική αφετηρία» υποστήριξε, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρούμε την Ελλάδα στην κατάσταση που τη βρήκαμε στις 5 Οκτωβρίου».

Σημείωσε, δε, ότι «αποδεικνύουμε ότι όταν λέγαμε ότι δεν βλέπαμε το κράτος ως λάφυρο του νικητή, το εννοούσαμε».

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το Κίνημα της Αυτοδιοίκησης και πως «ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτε άλλο από το διαχρονικό ιστορικό ηθικό και πολιτικό χρέος μας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι πολιτικά η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι «κυρίως μόνοι» σε αυτή την προσπάθεια και ότι «είναι μια πολύ χαρακτηριστική δυνατότητα για να κρίνει κανείς και να αποκωδικοποιήσει τα περί 'αυτοκάθαρσης' της ΝΔ».

Όπως υποστήριξε, η αυτοκάθαρση που έχει ανάγκη η χώρα να συντελεστεί στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ρήξη από τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της κυβέρνησης Καραμανλή και όχι η απομάκρυνση στελεχών που έχουν ήδη αποβάλλει από τη συνείδησή τους οι πολίτες.

«Αποδείχτηκε όμως ότι η σημερινή τους ηγεσία δεν έχει ούτε το σθένος ούτε τη βούληση να το επιδιώξει» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «αποδείχτηκαν αυθεντικοί εκφραστές και συνεχιστές της πελατειακής πρακτικής».

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι μερικοί μετράνε το χρόνο για να δουν αν εξελίσσονται γρήγορα ή αργά όλες αυτές οι αλλαγές για να προσθέσει ότι «πράγματι έχουν αργήσει, δεν έχουν όμως αργήσει κατά κάποιους μήνες, στην πραγματικότητα έχουν αργήσει δεκαετίες, γιατί η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη να ανακτήσει το χαμένο χρόνο της χώρας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, επεσήμανε ότι ο νόμος για την ιθαγένεια ήταν μια «πράξη καθήκοντος απέναντι στην ψυχή της δημοκρατικής παράταξης» και πως «κανείς δεν θα μας κάνει να το ξεχάσουμε και να μην το εκπληρώσουμε».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος μίλησε για την οικονομική αυτοδυναμία του Κινήματος, που «ουσιαστικά την καταφέραμε».

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πιο σύγχρονη δομή καταγραφής και παρακράτησης εισφορών από όλα τα κόμματα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην ΕΕ, αναφέροντας ότι ήδη 150.000 μέλη έχουν την κάρτα μέλους και πως στα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να φτάσουν στα 250.000.

Επιπλέον, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι «ακόμα πιο συγκρατημένος» από τον προηγούμενο και πως θα αναρτηθεί μετά την έγκριση του σήμερα από το Σώμα.

Τέλος, έκανε λόγο για το κτήριο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο «γίνεται πραγματικότητα» και αναμένεται να έχει παραδοθεί για τις οργανώσεις της πόλης στο τέλος του χρόνου.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: