22.3.10

Γολγοθάς για το δώρο του Πάσχα...

Αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις και το δώρο του Πάσχα σε 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους δίνουν τα μεγάλα Ταμεία. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών πρέπει να βρουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας 440 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, που αναζητά αμέσως 230 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση. Μάλιστα εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου ο ασφαλιστικός φορέας πρέπει να...
εξασφαλίσει 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον απ’ όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό για να τα βγάλει πέρα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων πρέπει να βρει τα 130 εκατομμύρια ευρώ το αργότερο μέχρι αύριο για να καταβάλει το δώρο του Πάσχα. Στη συνέχεια -και πάντως πριν από το τέλος της εβδομάδας- πρέπει να βρει άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις του Απριλίου.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και το ΙΚΑ, που πάντως κατάφερε να εξασφαλίσει την προηγούμενη Πέμπτη 210 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στα τρέχοντα έξοδά του. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να δώσουν οριστική λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο χρειάζεται πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως εκκρεμούν περίπου 17.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με τον χρόνο έκδοσης του βοηθήματος να ξεπερνά τους 18 μήνες.

«Μάχη» για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας δίνουν από την πλευρά τους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Στόχος των παρεμβάσεων είναι τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος να αυξηθούν φέτος τουλάχιστον κατά δύο δισ. ευρώ.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις

Στην κλιμακωτή μείωση των υψηλών συντάξεων αναμένεται να στραφούν τα Ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 140 εκατομμύρια. Στο στόχαστρο σε πρώτη φάση θα βρεθούν περίπου 20.000 ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων Ταμείων, που παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από το ΙΚΑ, όπου έχουν «μεταφερθεί» τα συγκεκριμένα Ταμεία.

Το σχέδιο που απ’ ό,τι φαίνεται «κλειδώνει» προβλέπει για τα δύο ειδικά Ταμεία την κλιμακωτή μείωση των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.500 ή τα 2.000 ευρώ (δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το ποσό). Το ποσοστό της μείωσης αναμένεται να προσδιοριστεί ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και να φτάσει έως και το 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη μια πρώτη καταγραφή του ύψους των συντάξεων που χορηγούν οι δύο ασφαλιστικοί φορείς.

Με βάση τα στοιχεία, πάνω από 2.000 ευρώ παίρνουν 8.500 από τους 33.000 ασφαλισμένους της ΔΕΗ και 10.000 από τους περίπου 50.000 ασφαλισμένους του ΟΤΕ.

Αντιθέτως, καμία επιβάρυνση δεν θα έχουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν τα κατώτερα όρια (δηλαδή 486 ευρώ).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: