24.3.10

Ωρα μηδέν για την ευρω-βοήθεια...

«Ωρα μηδέν» για την ευρωβοήθεια μιάμιση μέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να κορυφώνονται και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να θέτει σκληρούς όρους και? ΔΝΤ για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Πηγές προσκείμενες στην κ. Μέρκελ δήλωσαν χθες ότι η καγκελάριος θα συμφωνούσε σε ένα μοντέλο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας που θα συνδύαζε διακρατική βοήθεια και συμμετοχή του ΔΝΤ ως έσχατη λύση και εφόσον η χώρα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές. Ευρωπαίοι διπλωμάτες έλεγαν την...
ίδια ώρα ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο ζήτησαν από κοινού έκτακτη σύσκεψη του Γιουρογκρούπ το πρωί της Πέμπτης. Ομολογημένος στόχος των δύο αντρών είναι μέσα στη συζήτηση για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης να θέσουν ανοικτά στην καγκελάριο Μέρκελ το πρόβλημα της ρύθμισης του ελληνικού αιτήματος για τη στήριξη της οικονομίας της.

«Υπέρ» της σύγκλησης έκτακτου Γιουρογκρούπ και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος δεν θα έπαιρνε ποτέ πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας αν δεν ήταν βέβαιος πως οι 16 της Ευρωζώνης θα κατέληγαν σε μια συμβιβαστική απόφαση, υποστήριξαν κύκλοι του.

Ο κ. Τρισέ επέμεινε χθες ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης υπό μορφή διμερών δανείων με όρους, αλλά ταυτόχρονα απέκλεισε κάθε ιδέα να παράσχουν την οικονομική βοήθεια δωρεάν.

Για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι για να συζητήσουν τρόπους σύστασης του «μηχανισμού» στήριξης της Ελλάδας.

Στόχος του κ. βαν Ρομπάι είναι μέσα από τις συνεχείς και συστηματικές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τις κοινοτικές κυβερνήσεις να έχει έτοιμο αυτόν τον μηχανισμό με τη συγκατάθεσή τους έτσι ώστε στο συμβούλιο κορυφής, στη διάρκεια του δείπνου τους την Πέμπτη, οι κοινοτικοί ηγέτες να μην έχουν πολλά πράγματα να ρυθμίσουν και να προχωρήσουν γρήγορα σε μια συμφωνία για την καταρχήν έγκρισή του.

Στόχος
Ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο «μηχανισμός» στήριξης στην Ελλάδα με στόχο την άρση της αβεβαιότητας και της αστάθειας τόσο της δικής της οικονομίας όσο και της ευρωζώνης και του ευρώ στις διεθνείς αγορές. Για ακόμη μία φορά, ο κ. Αλταφάζ εξήγησε ότι ο «μηχανισμός», αν εγκριθεί, δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί με αυτόματο τρόπο αμέσως. Και τούτο διότι δεν υπάρχει σχετικό επίσημο αίτημα της Ελλάδας, που επιμένει να μη ζητάει οικονομική βοήθεια από την Ενωση.

Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, το Βερολίνο δεν είχε δώσει καμία θετική ή αρνητική απάντηση στον πρόεδρο της Ενωσης για την έκτακτη σύγκληση του Γιουρογκρούπ, ενώ είναι γνωστό ότι δεν θέλει να εγγραφεί στην ατζέντα αυτού του συμβουλίου το ζήτημα στήριξης της Ελλάδας.

Τέλος έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πορτογαλίας και υποψήφιος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, που θ’ αντικαταστήσει τον Ιούνιο τον απερχόμενο Ελληνα αντιπρόεδρο Λουκά Παπαδήμο, τάχθηκε χθες ανοικτά εναντίον μιας προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

«Ναι» υπό όρους
Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης αποκάλυψε, χθες, ότι μια συμφωνία για «μηχανισμό» στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί:

Μόνον εφόσον η Ελλάδα θα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού στις διεθνείς αγορές.

Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει σε σημαντική συμβολή στο πακέτο διάσωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν συμφωνήσει σε νέους κανόνες «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας», που θα θέτουν ισχυρότερους περιορισμούς στα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο πρόβλημα.

Γ. Παπακωνσταντίνου
Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, ζητεί πολιτική στήριξη

Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας δανειζόμενοι στις διεθνείς αγορές. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας International Herald Tribune.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν προσέρχεται ως επαίτης, δεν ζητεί χρηματοδότηση αλλά πρόσθεσε πως «ζητεί την πολιτική στήριξη από τους εταίρους στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε με τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνδρομής έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα βρεθεί στο σημείο να μην μπορεί να αντλήσει πόρους από τις αγορές παρά το γεγονός ότι κάνει όσα πρέπει να κάνει».

Από την τοποθέτηση του υπουργού καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση προκρίνει την ευρωπαϊκή λύση. Επίσης η δήλωσή του περί δανεισμού από τις διεθνείς αγορές προκάλεσε χθες σεναριολογία περί άμεσου δανεισμού. Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση η εφαρμογή ενός οικονομικού προγράμματος έχει τόσο μεγάλη πολιτική σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

Κύριο άρθρο
Βολές στη Μέρκελ από τους New York Times

Επίθεση κατά της κυβέρνησης Μέρκελ εξαπέλυσαν με κύριο άρθρό τους οι New York Times. Η εφημερίδα τονίζει ότι η αποτυχία της Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οφείλεται στην αποτυχία της κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι, αν συνεχιστεί αυτή η αποτυχία, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να στραφεί για βοήθεια στο ΔΝΤ, κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. και θα θέσει σε αμφιβολία το μέλλον του ευρώ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται, δεν ζήτησε και δεν θα πάρει δάνειο για την κάλυψη των χρεών της, αλλά χρειάζεται τις εγγυήσεις της Ε.Ε. για να μπορέσει να δανειστεί υπό ανεκτούς όρους.

Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας
Φαινόμενο ντόμινο αν δεν σωθεί η Ελλάδα

Η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσει «ντόμινο» στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Τζόζεφ Προέλ. Είπε επίσης ότι θα προτιμούσε η όποια ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα να δοθεί με τη μορφή εγγυήσεων για το ελληνικό χρέος από άλλες χώρες-μέλη, αντί με τη μορφή διμερών δανείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γκίντο Βεστερβέλε αντέδρασε άμεσα σημειώνοντας: «Ολοι μιλούν για το φαινόμενο του ντόμινο σε περίπτωση που δεν υιοθετήσουμε άμεσα έναν μηχανισμό οικονομικής βοήθειας. Αλλά το φαινόμενο του ντόμινο είναι πιθανότερο εάν υιοθετήσουμε έναν τέτοιο μηχανισμό». Αφησε δηλαδή σαφές υπονοούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και οι οποίες ενδεχομένως να ζητήσουν βοήθεια από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τα μέτρα. Και συμπλήρωσε: «Δεν έχω κανέναν λόγο να προσθέσω κάτι. Η βασική ιδέα της Ε.Ε. είναι ότι κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για τις δημοσιονομικές πολιτικές του και καθένα τις διαχειρίζεται μόνο του. Τα κράτη δεν μπορούν να αλληλοχρηματοδοτούνται».

Αναλυτής FITC
Σταθερή υπό όρους η αξιολόγηση

Σταθερή εκτιμά ότι θα παραμείνει η αξιολόγηση της Ελλάδας φέτος, ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch κ. Κρις Πράις, υπό δύο όμως προϋποθέσεις.

Οπως επισημαίνει, «όσο υπάρχει το ενδεχόμενο του ΔΝΤ και υπάρχει πιθανότητα ή επιδιώκεται ενεργά», τότε ο οίκος δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα. Επίσης, αν τελικά δεν υπάρξει βοήθεια ούτε από την Ευρώπη ούτε από το ΔΝΤ, τότε η υποβάθμιση ή μη της χώρας θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των αγορών.

Γ. Δαράτος - Κ. Κοσμά ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: