1.3.10

Φορο-τσιμπίδα με τεκμήρια...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Οι δαπάνες διαβίωσης «καρφώνουν» 4 εκατ. φορολογουμένους...
Με νέα τεκμήρια διαβίωσης θα έρθει από φέτος αντιμέτωπο το σύνολο των 4 εκατομμυρίων φορολογουμένων, καθώς το δηλωθέν εισόδημά τους θα ελέγχεται με βάση τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία και τις δαπάνες τους, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Oι ίδιοι σχεδιασμοί προβλέπουν βελτιώσεις στο πολυσυζητημένο μέτωπο των αποδείξεων. Έτσι, αποδείξεις μικρότερης αξίας θα κληθούν να...

μαζέψουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αλλαγές μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αρχικές ρυθμίσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από αρκετές αναβολές και ζυμώσεις, αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας τα χαρτιά του για τη φορολογία εισοδήματος, θέτοντας το σχετικό κεφάλαιο της φορολογικής μεταρρύθμισης για διαβούλευση στο Διαδίκτυο.

Τα νέα τεκμήρια
Στο μέτωπο των τεκμηρίων οι αποφάσεις δεν είναι ακόμη οριστικές. Ξεκάθαρο πάντως είναι ότι τα νέα τεκμήρια θα είναι τεκμήρια εισοδήματος και όχι ελέγχου, γεγονός που σημαίνει ότι αν το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση σειρά τεκμηρίων, θα φορολογείται τελικά με βάση το τεκμαρτό.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και ζουν πολυτελώς θα πιαστούν στην τσιμπίδα της Εφορίας.

Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνεται αρχικά υπ΄ όψιν τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο, το οποίο θα αυξάνεται σε συνάρτηση με τα περιουσιακά του στοιχεία. Τεκμήριο διαβίωσης θα καθιερωθεί για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη, το βοηθητικό προσωπικό και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Τα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση προβλέπουν κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα για την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. και τις δευτερεύουσες έως 150 τ.μ., τα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας έως 50.000 ευρώ και ένα σκάφος αναψυχής έως 10 μέτρα και επιμέρους:

● Ακίνητα: παρ΄ ότι στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για διαμόρφωση των τεκμηρίων με βάση ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας, επικρατέστερο θεωρείται το τεκμήριο να υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά και συγκεκριμένα με 40 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό πρώτης κατοικίας έως 100 τ.μ., με 60 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό ακινήτου από 101 έως τα 300 τ.μ. και με 80 ευρώ για κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 300 τ.μ. Έτσι, πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 4.000 ευρώ και εφόσον η κατοικία είναι 150 τ.μ. το τεκμήριο θα διευρύνεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για τα πρώτα 100 τ.μ. και επιπλέον 3.000 ευρώ για τα υπόλοιπα 50). Για τη δευτερεύουσα κατοικία το τεκμήριο θα υπολογίζεται στο 50% της αντίστοιχης κύριας κατοικίας (έτσι στο παράδειγμα των 150 τ.μ, το τεκμήριο της δευτερεύουσας θα μειώνεται σε 3.500 ευρώ) και για βοηθητικούς χώρους το ποσοστό θα υποχωρεί στο 20%.

● Αυτοκίνητα: για αυτοκίνητο 1.200 κυβικών, το τεκμήριο χρήσης θα είναι 1.500-

2.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον 100 κ.ε. εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Έτσι για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φθάνει έως 3.000 ευρώ.

● Οικιακές βοηθοί: το τεκμήριο προσδιορίζεται μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ τον χρόνο.

● Δίδακτρα: θα υπολογίζονται κλιμακωτά ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον παιδικό σταθμό.

● Πισίνες: το τεκμήριο θα προσδιορίζεται με βάση τα μέτρα και ανάλογα με το αν η πισίνα είναι εσωτερική ή εξωτερική.

● Σκάφη- αεροσκάφη: ανάλογα με τα μέτρα και την ιπποδύναμη.

Έτσι, για παράδειγμα, τουλάχιστον 29.000

ευρώ πρέπει να δηλώνει ένας έγγαμος (τεκμήριο 5.000 ευρώ), με διαμέρισμα 200 τ.μ. (10.000 ευρώ), εξοχικό 100 τ.μ. (2.000 ευρώ), Ι.Χ. 2000 κ. εκ. (3.000 ευρώ), οικιακή βοηθό (4.000 ευρώ) και παιδί σε ιδιωτικό σχολείο (5.000 ευρώ).

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας τα χαρτιά του για τη φορολογία εισοδήματος


Λιγότερες αποδείξεις για το αφορολόγητο

ΣΕ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ συσκέψεις το Σαββατοκύριακο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να κατέληξε στις τελικές αποφάσεις για τη σύνδεση αποδείξεων με το αφορολόγητο- χωρίς να αποκλείονται για μία ακόμη φορά αλλαγές της τελευταίας στιγμής- ενώ υπό διαμόρφωση παραμένουν στο τραπέζι των αλλαγών τα σχέδια για τα τεκμήρια.

Με τις αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα που θεωρούνταν αδύνατο να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούσε το υπουργείο Οικονομικών βάσει των αρχικών ανακοινώσεων στις 9 Φεβρουαρίου. Τότε, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει ότι, για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις ύψους 10% επί του εισοδήματός τους, εφόσον αυτό φτάνει έως τα 12.000

ευρώ, ενώ για φορολογουμένους με υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής ανέβαινε στο 30%.

Έτσι, μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ, εξαιρουμένων των αποδείξεων για ενοίκια και δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά αυτοκινήτων και λοιπών παγίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, εισιτηρίων κάθε μεταφορικού μέσου και αποδείξεων για γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. που μετρούν για εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα, αλλά όχι για την εξασφάλιση του αφορολογήτου.

Το επικρατέστερο σενάριο
Ύστερα από πολλές αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται πλέον να έχει καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις. Η βασική πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται αφορά την καθιέρωση κλίμακας αποδείξεων, όπου βάσει του εισοδήματος του φορολογούμενου, το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων χωρίζεται σε κλιμάκια τα οποία στο τέλος αθροίζονται. Με βάση αυτό το σενάριο, για τα πρώτα 6.000 ευρώ του εισοδήματος δεν απαιτούνται καθόλου αποδείξεις (συντελεστής 0), για τα επόμενα 6.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 10% και για το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ αυξάνεται σε 30.000 ευρώ. Το μέγιστο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει στα 12.000 ευρώ και για όσους προσκομίζουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από την απαιτούμενη, προβλέπεται μπόνους- έκπτωση φόρου 10% (επί της διαφοράς), με μέγιστο επιτρεπτό όριο υποβαλλόμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, μισθωτός με εισόδημα 30.000

ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 600 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από τα 6.000 έως τα 12.000 ευρώ και επιπλέον 5.400 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ ή συνολικά αποδείξεις 6.000 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών φτάνει τα 3.000

ευρώ.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: