2.3.10

Ερντογάν: Θέλουμε λύση στο κυπριακό...


Η ειλικρίνεια κρίνεται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις λέει ο εκπρόσωπος...
Στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη συνέντευξή του σε ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες "Αλήθεια", "Πολίτης" και "Cyprus Mail".
Ο κ. Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι...



είναι απόλυτα ειλικρινείς στις προθέσεις του, ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και ότι η Τουρκία θέλει να δει την Κύπρο ένα νησί ειρήνης. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα σεβαστή λύση που θα εξευρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού.



Είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν μετά από ένα χρονικό διάστημα να αποσυρθούν, αλλά εάν ο κόσμος πει ότι πρέπει να φύγουν τώρα, τότε, είπε χαρακτηριστικά, βεβαίως σταματάμε. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της σύγκλισης τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης.



Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, το πρωί στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι εργάζεται για λύση του κυπριακού, αλλά μέχρι τώρα δεν είδαμε τίποτα που να δείχνει ότι καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και την εξεύρεση λύσης βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομποσπονδίας.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι οι τουρκικές διακηρύξεις πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και σημείωσε ότι η ειλικρίνεια κρίνεται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις.



Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για να σημειωθεί πρόοδος. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διεθνώς, για να πειστεί ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει την επιρροή του, στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη στάση της.



Εξάλλου, σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι το λεκτικό και η προσέγγιση του τούρκου Πρωθυπουργού, φαίνεται να είναι διαφορετική από ότι στο παρελθόν. Το κρίσιμο, είπε, είναι να δούμε τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου θα διαφανεί ότι αυτά που δηλώνονται, εφαρμόζονται στην πράξη.



Εμείς, είπε ο κ. Κυπριανού, θα χαρούμε να δούμε να αλλάζουν οι έως τώρα τουρκικές προσεγγίσεις και η τουρκική πλευρά να προσέλθει στο διάλογο με επικοδομητικές θέσεις και προτάσεις.

iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια: