4.1.10

Κλαδιά...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ καταστροφής! Αυτή είναι η πρόγνωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το 2010. Αφορμή, η δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Κάπως έτσι ο επίτιμος της Ν.Δ. συνέθεσε ένα διαχρονικό οικονομικό επιτελείο γύρω από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- τον οποίο κρατά στη θέση του. Η ομάδα έχει Λουκά Παπαδήμο, Αλέκο Παπαδόπουλο- για τα δημόσια οικονομικά- και- κρατηθείτε!- τον Κώστα Σημίτη σε ρόλο αντιπροέδρου.

ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ μία περίοδο της ζωής του που του...
άρεσε και στην οποία, σε δύσκολες στιγμές, θα ήθελε να επανακάμψει αν μπορούσε. Φαίνεται πως, στην περίπτωση Μητσοτάκη, είναι οι οικουμενικές κυβερνήσεις της περιόδου 1989-90. Δεν είναι βέβαιο πως έκαναν καλό στη χώρα- ιδίως στην οικονομία. Άνοιξαν όμως τον δρόμο για να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολιτικής καριέρας.

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ όμως την ψυχανάλυση κι ας πιάσουμε ξανά την πολιτική. Όπου τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ο επίτιμος δικαιούται να έχει τις απόψεις του για την οικονομία, που είναι και προσφιλές του θέμα. Αυτές όμως δεν είναι άσχετες με τα εσωκομματικά της Ν.Δ. Η εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόβλημα στρατηγικής για το μητσοτακαίικο. Έχοντας αρνηθεί το «χαρτοφυλάκιο» Παιδείας και Πολιτισμού που της πρότεινε ο Αντώνης, η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται σε αναζήτηση ρόλου. Η αλήθεια είναι πως ένα εθνικό μπάχαλο στην οικονομία που να απαιτήσει κυβέρνηση σωτηρίας, άρα ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, θα προσέφερε άλλες δυνατότητες.

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΑ αυτά είναι όνειρα χειμερινής νυκτός. Το σενάριο των μη αυτοδύναμων κυβερνήσεων και των αδύναμων κομματικών ηγεσιών διαψεύστηκε το 2009. Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση 160 βουλευτών και η Ν.Δ. απέκτησε αρχηγό από τον πρώτο γύρο. Ο επίτιμος μπορεί να αμφισβητεί έμμεσα την ικανότητα Παπανδρέου και Σαμαρά να χειριστούν την κρίση. Στην πραγματικότητα όμως, το μητσοτακαίικο ροκανίζει το αδύναμο κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Η Ντόρα, έπειτα από μια δεκαετία τυφλής και ομολογημένης πίστης στον καραμανλισμό, πήρε μόλις 40% στη βάση της Ν.Δ. Αν το μητσοτακαίικο ξαναπιάσει την παλιά τέχνη της εσωκομματικής υπονόμευσης, το ποσοστό αυτό δεν θα αυγατίσει. Θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Σίγουρα το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου αδικεί την Μπακογιάννη. Αλλά η ελπίδα επανεισόδου στο πολιτικό προσκήνιο από την πίσω πόρτα σε ένα έργο εθνικής καταστροφής αδικεί την Ντόρα ακόμη περισσότερο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: