30.1.10

Οι νέοι άρχοντες του κάμπου...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
Οι αγροτοσυνδικαλιστές της Φθιώτιδας πρωταγωνιστούν στα φετινά μπλόκα...
Νέα γενιά πρωταγωνιστών αναδείχθηκε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις φέτος και πέρσι. Οι «στρατηγοί» του Θεσσαλικού Κάμπου έδωσαν τη θέση τους στους μαχητικούς αγροτοσυνδικαλιστές της Φθιώτιδας. Γνωστότερος από όλους λόγω της καθημερινής παρουσίας του στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι ο Βάιος Γκανής, αλλά σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των κινητοποιήσεων παίζουν ο Δημήτρης Μακαρές, ο Βασίλης Κιλάφας και ο Δημήτρης Δημογιάννης.
Δημήτρης Μακαρές
«Η μαμά του λόχου». Για...

14 ολόκληρες ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο μένει στην παράγκα που έχει στηθεί στο μπλόκο της Αλαμάνας.

Μάλιστα, έχει κουβαλήσει και το κρεβάτι του εκεί. Είναι αυτός που διαχέει την πληροφόρηση στους αγρότες των μπλόκων, έχει και τον ρόλο του εκπροσώπου- του «Αντώναρου» όπως τον λένε από πέρυσι. Είναι 55 ετών, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των αγροτών της Βόρειας Φθιώτιδας. Κατάγεται από την Ομβριακή Δομοκού, ήταν καλλιεργητής μεγάλων εκτάσεων σε βιομηχανική ντομάτα και τεύτλα, αλλά πριν από λίγα χρόνια σταμάτησαν αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή της λίμνης Ξυνιάδας.

Βάιος Γκανής
Για 14 ημέρες βρίσκεται με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Στα μπλόκα φοράει το δερμάτινο καπέλο που του χάρισε ο Ελληνοαμερικανός παράγων της ομογένεια Κρις Σπύρου, που τον επισκέφθηκε στην Αλαμάνα «για να τον ενθαρρύνει». Με την ίδια άνεση που εμφανίζεται στο τηλεοπτικό παράθυρο, απαντά στον σχολιασμό που του ζητούν τα ΜΜΕ και τακτοποιεί τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του. Εκεί που κάνει δηλώσεις, μπορεί να παραγγείλει και μπουκάλια για το εμφιαλωτήριο- με βραβευμένα κρασιά- που διατηρεί στη Βαρδαλή Δομοκού. Έχει αναγνώριση και στήριξη από τους συναδέλφους του στον Αγροτικό Σύλλογο Βόρειας Φθιώτιδας, του οποίου είναι πρόεδρος. Είναι 42 ετών, διαζευγμένος με Αμερικανίδα την οποία γνώρισε στη Σάμο όταν ήταν καταδρομέας και έμεινε πολλά χρόνια στο Οχάιο ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του δεν το χαρίζει σε κανέναν, ασχολείται μόνο με τη δουλειά του, τον συνδικαλισμό και με τις δύο κόρες του όταν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Δημήτρης Δημογιάννης
Προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα 15μελές Δ.Σ. όπως αυτό του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου. Είναι 43 ετών, κατάγεται από συνοικία της πόλης της Λαμίας και διατηρεί επεκτατικές καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι και κτηνοτροφικά φυτά. Πρόεδρος του Παμφθιωτικού και μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής. Είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται πότε για τα καπνά, πότε για τα βαμβάκια και πότε για τις ελιές. Προσπαθεί να συμβιβάζει διάφορες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των αγροτών, ανάλογα με το προϊόν που παράγουν. Από την αρχή μέχρι το τέλος έχει συνεχείς διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Ουσιαστικά πάνω του έχει πέσει το βάρος των επόμενων κινήσεων.

Βασίλης Κιλάφας
Είναι ο θεωρητικός, ο αναλυτής αλλά και διαπραγματευτής από το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στα μπλόκα για συζητήσεις και ενημέρωση και στη μονάδα με πρόβατα που διατηρεί στο χωριό του, τη Λεύκα Δομοκού, αφού αυτή την εποχή τα ζώα του γεννούν. Καλλιεργεί 250 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά. Είναι 40 ετών, άγαμος και πριν από 10 χρόνια μετακόμισε στο χωριό του από την Αθήνα, όπου εργαζόταν.

Παροιμιώδεις είναι οι εξαντλητικές του αναλύσεις και ενημερώσεις των αγροτών στα μπλόκα.


Σε τεντωμένο σχοινί η συνάντηση για τα μπλόκα των αγροτών

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονταν έως αργά χθες τη νύχτα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των αγροτών του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Κατά τη συνάντηση είχαν προκύψει σημαντικές διαφωνίες και οι αγρότες ζητούσαν περαιτέρω διευκρινίσεις από την κ. Μπατζελή για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου και κυρίως την κατανομή κονδυλίων και ενισχύσεων ανά καλλιέργεια. Το αποτέλεσμα της συνάντησης πάντως αναμένεται να αποτιμηθεί σήμερα στις γενικές συνελεύσεις που προγραμματίζονται στα μπλόκα των αγροτών.

Συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή θα επιδιώξουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές από τα 15 μπλόκα της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας που συντονίσθηκαν και με το «κόκκινο» μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, όπου επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Μπούτας. Οι αγρότες των 15 μπλόκων που συναντήθηκαν χθες στα Μάλγαρα εξέλεξαν αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 30 άτομα (δύο από κάθε μπλόκο), ενώ σήμερα είχαν προγραμματίσει να κάνουν ακόμα μία, τελική συνάντηση στον Προμαχώνα με τη συμμετοχή του Β. Μπούτα.

Στη συνάντηση των Νέων Μαλγάρων συμμετείχαν περισσότεροι από 100 αγρότες από τα μπλόκα Προμαχώνα Σερρών, Παραλίμνης και Μελισσίου Πέλλας, Μαλγάρων, Πράσινων Φαναριών και Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Νέας Τρίγλιας και Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Βαρικού Πιερίας, Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, Βογατσικού Καστοριάς, Τιρνάβου, Πλατυκάμπου και Μικροθηβών Θεσσαλίας.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν σε ένα βασικό πλαίσιο θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, μεταξύ των οποίων: άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, αναπλήρωση εισοδήματος, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιστροφή ΦΠΑ.

Πάντως, οι αγρότες εμφανίζονταν χθες το απόγευμα μοιρασμένοι σε δύο γραμμές. Από τη μία ήταν οι πιο διαλλακτικοί που εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι επαρκείς για την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και από την άλλη εκείνοι που κρίνουν πως επιβάλλεται η παραμονή στα μπλόκα, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την ικανοποίηση περισσότερων αιτημάτων τους.

Λίγο πριν από το ραντεβού που είχε ορισθεί με την κ. Μπατζελή πάντως, οι «σκληροί» ήταν αριθμητικά πολύ περισσότεροι από τους διαλλακτικούς και αυτό αποτυπωνόταν και στη συνάντηση μαζί της
TA NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: