31.1.10

Στοιχεία φοροφυγάδων αγοράζει από «πληροφοριοδότη» η γερμανική κυβέρνηση...

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει υπεξαιρεθέντες φακέλους για περίπου 1.500 Γερμανούς πολίτες που φέρονται να διατηρούν μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, όπως επιβεβαίωσαν το Σάββατο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Δύο γερμανικές εφημερίδες έγραψαν ότι τα δεδομένα για πέντε φοροφυγάδες δόθηκαν στις αρχές ως...

...«δωρεάν δείγμα», για να εξακριβωθεί η ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχουν οι φάκελοι.

Αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν, λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Οι εφορίες αναμένεται να καλύψουν πολλαπλάσιο κόστος αυτού που ζητείται για τους φακέλους μέσω αναδρομικών φόρων και προστίμων.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραψε στις 18 Ιανουαρίου ότι ανάλογα στοιχεία προσφέρθηκαν στη γερμανική κυβέρνηση από πρώην στέλεχος ελβετικής τράπεζας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτός είναι η πηγή των νέων δεδομένων. Η βιομηχανία των μυστικών, offshore, τραπεζικών λογαριασμών είχε πληγεί το 2008, όταν λίστες πελατών δυο τραπεζών, στο Λίχτενστάιν, είχαν διαρρεύσει στις φορολογικές αρχές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, κατά τα φαινόμενα από πρώην στελέχη αυτών των τραπεζών.

Η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες απαιτούν από τους φορολογούμενους να δηλώνουν κάθε χρόνο όλα τα εισοδήματά τους, όμως στο παρελθόν ήταν σχετικά εύκολο να αποκρύβονται εισοδήματα με καταθέσεις σε τράπεζες στο εξωτερικό.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και η Suddeutsche Zeitung έγραψαν ότι τα δεδομένα προσφέρθηκαν στις αρχές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το θέμα επαφίεται στα κρατίδια, τα οποία έχουν την αρμοδιότητα να φορολογούν τους πολίτες, και όχι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ένα από τα βασικά θέματα όμως είναι εάν μπορούν να γίνουν δεκτά σε γερμανικό δικαστήριο στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά παράβαση του νόμου στην Ελβετία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, η επιβολή αναδρομικής φορολογίας στις περιπτώσεις των πέντε ανθρώπων, τα στοιχεία για τους οποίους δόθηκαν στις αρχές, θα εισέφερε στα ταμεία 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε έναν απ' αυτούς.

Επίσης, ο «πληροφοριοδότης» φέρεται να ζητεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τα στοιχεία, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν έσοδα έως 100 εκατ. ευρώ στο γερμανικό δημόσιο.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι η Γερμανία δέχεται σταθερά προσφορές για δεδομένα από αρκετούς φορολογικούς «παραδείσους»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: