29.1.10

Μπαράζ απεργιών για το μαχαίρι στα επιδόματα...

Εξέγερση στο Δημόσιο με μπαράζ απεργιών προκαλεί η περικοπή αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% και ισοδυναμεί με μείωση έως και 870 ευρώ μηνιαίως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και, επιπλέον, η αύξηση της φορολογίας των επιδομάτων αυτών εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, οδηγούν σε...

...μεγάλες απεργίες στο Δημόσιο. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Απεργία έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις εφορίες και για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν χθες, συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό τους Συμβούλιο με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν, όπως ανακοινώθηκε, και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.

Εκτός από το μπλακάουτ που αναμένεται να προκαλέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες οι απεργίες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων από εφορίες και τελωνεία, σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η φετινή εισοδηματική που θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 1,5% για αποδοχές έως 2.000 ευρώ και πάγωμα για τις υψηλότερες, σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησηη οποία αναμένεται να φθάσει έως 25%- αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει, και το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων.

«Δεν δεχόμαστε ψαλίδι 25%»
«Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης- εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%, αλλά δεν δεχόμαστε μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω των επιδομάτων», είπε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Γ. Γρίβας. Εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι όπως και οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους φορολογούνται αυτοτελώς για το ήμισυ του ποσού των επιδομάτων τους με συντελεστή 15%, και μόνο το υπόλοιπο μισό υπολογίζεται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μαζί με τον μισθό. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, που συγκαταλέγονται στους δημοσίους υπαλλήλους με τα υψηλότερα επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ), η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα επιφέρει μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει κάθε μήνα καθαρό μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 375 ευρώ τον μήνα από την περικοπή του επιδόματος κατά 25%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ενώ, όπως φοβούνται οι εφοριακοί, δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 795 ευρώ.

Οι απώλειες από τη φορολόγηση
Μεγάλες είναι οι απώλειες που επιφέρει και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Για παράδειγμα, τελωνειακός υπάλληλος με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα κατέβαλλε φόρο 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν βάσει της κλίμακας με 4.234 ευρώ και τα υπόλοιπα 9.800 (700 ευρώ, το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) φορολογούνταν με 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα, ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα. Χτες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνάντησε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ).

«Άδικη εύκολη λύση»
Για την ΑΔΕΔΥ είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταθέσει προτάσεις που- όπως εκτιμά- εξασφαλίζουν πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιμένει στην άδικη και αναποτελεσματική εύκολη λύση του ψαλιδιού και των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.
Ηλίας Π. Γεωργάκης - NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: