25.1.10

Μπαστούνια...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΑΔΕ ΕΦΗ Τζέιμς- τον θυμάστε;- Κάρβιλ. «Όταν σκεφτόμουν κάποτε τη μετεμψύχωση, ήθελα σε μια άλλη ζωή να ξαναγυρίσω ως πρόεδρος ή πάπας ή αστέρας του μπέιζ μπολ. Τώρα όμως άλλαξα γνώμη. Θέλω να μετενσαρκωθώ στην αγορά ομολόγων. Ως αγορά ομολόγων μπορείς να σπάσεις τον τσαμπουκά οποιουδήποτε».

Ο ΚΑΡΒΙΛ, ένας εκκεντρικός τύπος από τη Λουιζιάνα, ήταν ο πολιτικός εγκέφαλος του επιτελείου Κλίντον. Ήταν μια ομάδα από ξύπνια στελέχη που κατάλαβαν πως μετά το...

...τέλος του Ψυχρού Πολέμου ατόνησε μαζί με τις ιδεολογίες και η πολιτική. Το κλειδί για να κερδίσεις εκλογές ή να κυβερνήσεις ήταν πια η οικονομία.

ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ οικονομία κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου 2009. Και είναι με την αγορά ομολόγων που τα ΄χει βρει μπαστούνια στις αρχές του 2010. Έντεκα μονάδες διαφορά πήρε ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή. Πάνω από έξι μονάδες είναι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ο τσαμπουκάς του οικονομικού επιτελείου δεν έχει σπάσει. Αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι άνθρωποι κοιμούνται ήσυχα.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ έχει την ευθύνη του δημοσίου χρέους είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Δεν του λείπουν ούτε οι σπουδές στην Εσπερία ούτε η εμπειρία. Και από τις τράπεζες έχει περάσει - όπως η Εθνική επί Θόδωρου Καρατζά. Και στο Μαξίμου έχει θητεύσει ως οικονομικός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη πλάι στον Γκίκα Χαρδούβελη μετά το 2000. Και εκλεγμένος βουλευτής Λάρισας είναι από το 2007.

ΠΑΡ΄ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, η αγορά ομολόγων δεν αστειεύεται. Και δεν είναι μόνη της. Έχει από πίσω την αγορά παραγώγων, ιδίως δε τα περιβόητα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου ομολόγων. Δηλαδή ένα παράγωγο που «πληρώνει» αν πέσει η χώρα που έχει εκδώσει ένα ομόλογο. Το CDS «ντύνει» λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογα. Μπορεί όμως και να το παίξεις «γυμνό». Δηλαδή μόνο του. Στην περίπτωση αυτή, όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος χρεοκοπίας τόσο ανεβαίνει αυτό- άρα έχεις λεφτά να βγάλεις.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου κατέθεσε πρόγραμμα σταθερότητας και πήρε χλιαρή υποστήριξη από τις Βρυξέλλες. Η αγορά ομολόγων όμως ποντάρει σαφώς σε χρεοκοπία της Ελλάδας. Όταν παίρνουμε μικρή ανάσα, αυτό τους επιτρέπει να μαζέψουν κέρδη και να αρχίσουν πάλι το παιχνίδι από πιο χαμηλά. Η λογική τους είναι ότι η Ελλάδα δεν θα βρει λεφτά στις διεθνείς αγορές. Αυτή ακριβώς τη λογική θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ανατρέψει τις προσεχείς μέρες. Με ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο κάποιων δισ. ευρώ από ξένες και ελληνικές τράπεζες, αλλά και με άλλες κινήσεις που να δείχνουν ότι μπορούμε να δανειστούμε. Κρατήστε την αναπνοή σας.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: