20.1.10

Προανάκρουσμα...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΕ ΤΙ διαφέρουν οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών; Σε πολλά. Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν είναι όπως παλιά.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ έχει φρέσκια εντολή, άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν αντιμετωπίζει άμεσα εκλογές. Άρα δεν πιέζεται να εξευμενίσει τους αγρότες, όπως έκανε πέρσι η κυβέρνηση Καραμανλή. Για τον Σωτήρη Χατζηγάκη, τα μπλόκα του 2009 ήταν...

...θέμα πακέτου. Έπρεπε να βρεθούν 500 εκατομμύρια ευρώ και να μοιραστούν με τρόπο που να εκτονώσει- κυκλοφοριακά!- την κατάσταση. Το αν η ενίσχυση αυτή θα έβρισκε σύμφωνη την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα πρόβλημα για μετά- δηλαδή για τον επόμενο.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Γεωργίας δεν έχουν επόμενο, αλλά επόμενη. Η Κατερίνα Μπατζελή άρεσε στον Γιώργο Παπανδρέου ως ευρωβουλευτής. Επελέγη διότι ήξερε τα μυστικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και είχε άκρες στις Βρυξέλλες. Ήταν επίσης πρόσωπο με βαθιές Πασοκικές αναφορές. Η Κατερίνα είναι κάτι σε μελαχρινή Μαριλίζα που να χαμογελάει λιγότερο, να χρησιμοποιεί τη βέργα πολύ περισσότερο και να έχει λιγότερο γνωστό, αλλά πάντως υπαρκτό κομματικό προφίλ.

ΩΣΤΟΣΟ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα τρακτέρ η Μπατζελή έχει ένα μειονέκτημα. Δεν έχει λεφτά. Έχει επίσης παρωχημένα πολιτικά εργαλεία. Οι κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες, εξ ου και το υπουργείο Γεωργίας είχε ήδη δρομολογήσει διάλογο σε πολιτική λογική «των φρονίμων τα παιδιά...». Ωστόσο, κάνεις διάλογο αν έχεις κάτι να διαπραγματευτείς. Ελλείψει κονδυλίων η κουβέντα δεν ενδιαφέρει τους αγρότες. Πόσω μάλλον μια κουβέντα για θεσμικά και αγροτική αναδιάρθρωση.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Κατερίνας έχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Στο Υπουργικό Συμβούλιο αρχίζει να αναδεικνύεται μια κατηγορία προσώπων που χρειάζονται στήριξη. Όπως και τα χρήματα όμως, η πολιτική στήριξη αρχίζει και σπανίζει στην κυβέρνηση. Ας πούμε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ανέλαβε να τον στηρίξει τελικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και στη συνέντευξη για τις «εκατό ημέρες» στο Ζάππειο. Την Κατερίνα όμως ποιος θα τη στηρίξει; Κονδύλια δεν τίθενται στη διάθεσή της, η δε κυβέρνηση εμφανίζεται- σωστά- απρόθυμη να αντιμετωπίσει τα μπλόκα με όρους αστυνομικής καταστολής.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Η έξοδος των αγροτών στις οδούς είναι εποχικό φαινόμενο; Ή μήπως είναι το προανάκρουσμα μιας χρονιάς που η μία μετά την άλλη οι κοινωνικές ομάδες θα κατεβούν στο πεζοδρόμιο; Δεν είναι καθόλου ευχάριστη προοπτική για μια κυβέρνηση που δεν έχει να δώσει τίποτε, απλώς προσπαθεί να μην πάρει από τους πολίτες.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: