26.1.10

Ανακούφιση από τις αγορές...

Ανάσα έδωσαν χθες στην ελληνική οικονομία οι ξένες αγορές προσφέροντας στο Δημόσιο πενταπλάσιο ποσό δανεικών- αλλά με ακριβό επιτόκιο- από εκείνο που ζητούσε με την έκδοση πενταετών ομολόγων.

Σε κλίμα έντονης δυσπιστίας, πιέσεων με κερδοσκοπικές αποχρώσεις στην αγορά ομολόγων και μπαράζ δημοσιευμάτων να φέρουν τη χώρα να αναζητά διεθνή βοήθεια, το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από τις αγορές δανεικά ύψους 5 δισ. ευρώ μέσω...

...κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετών ομολόγων. Συγκέντρωσε προσφορές ύψους 25 δισ. ή περίπου το μισό των ετήσιων δανειακών αναγκών του (54 δισ.) και τελικά θα αντλήσει σήμερα ποσό 8 δισ., καλύπτοντας το ένα τρίτο της λήξης παλαιών ομολόγων που πρέπει να πληρωθούν έως τον Ιούνιο. Το επιτόκιο όμως σκαρφάλωσε στο 6,2%με καπέλο 3,5%- σε σχέση με το μέσο επιτόκιο πενταετών ομολόγων στην ευρωζώνη, επιβαρύνοντας σημαντικά τους τόκους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα για την επόμενη πενταετία.

«Το κόστος είναι υψηλό» παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που σημειώνουν πως στη δεδομένη συγκυρία μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός της αθρόας προσέλκυσης κεφαλαίων προς δανεισμό και σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο παράγοντας κόστος. «Αποδείξαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Ζανιάς, αναγνωρίζοντας πως το πλέον κρίσιμο μέτωπο τώρα αφορά στην κατά γράμμα υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η επιτυχία της έκδοσης στάθηκε ικανή για τη βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον μεταστροφή του κλίματος. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ύστερα από ανηλεές σφυροκόπημα τις τελευταίες ημέρες έκλεισε με κέρδη 2,81% στις 2.090,94 μονάδες, ενώ τα spread (η διαφορά επιτοκίων ανάμεσα σε ελληνικούς και γερμανικούς τίτλους) στα πενταετή ομόλογα, που πέταξαν έως και στο 4,07% την περασμένη Παρασκευή υποχώρησαν στο 2,68% αλλά παρέμειναν στην περιοχή του 3% για τα δεκαετή ομόλογα, τα οποία αναμένεται να δοκιμαστούν σε νέα κοινοπρακτική έκδοση εντός του Φεβρουαρίου.

Ευμενή σχόλια
Αμέσως άλλαξε και το κλίμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι «Financial Τimes», που έβλεπαν καθημερινά τις προηγούμενες ημέρες πιέσεις στο ευρώ λόγω Ελλάδας, κίνδυνο χρεοκοπίας έως και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, κατέγραψαν τα αποτελέσματα της ελληνικής έκδοσης ομολόγων υπό τον τίτλο «Ουρές επενδυτών για τα ελληνικά ομολόγα» διαπιστώνοντας και ενίσχυση του ευρώ από τις ελληνικές επιδόσεις. «Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, καθώς η ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ελληνικό ομόλογο εγείρει ελπίδες ότι η κρίση στα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης εκτονώνεται» έγραφαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση.

«Οι αγορές εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους» πληροφορούσε την ίδια ώρα η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας «Ηandelsblatt», καταγράφοντας απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους «ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια έχει ξεθωριάσει», επισημαίνοντας όμως παράλληλα πως οι αγορές θα παρακολουθούν προσεκτικά κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βαθιές και αξιόπιστες αλλαγές.

Από κοινού με τις αγορές άλλωστε και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα περνούν από κόσκινο κάθε κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η διαπίστωση ενός εκ των βασικών βαθμολογητών της ελληνικής οικονομίας, της Μoody΄s, ότι η επιτυχής έκδοση είναι καλός οιωνός για τον δανεισμό του 2010 έδωσε μια επιπλέον ανάσα στο οικονομικό επιτελείο. Ο ξένος οίκος αξιολόγησης σημειώνει ωστόσο ότι δεν μεταβάλλει τις προοπτικές αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου. Ήταν ένα επιτυχές κρίσιμο τεστ που σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί το τέλος των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Όχι εφησυχασμός
Η συγκέντρωση προσφορών 25 δισ. ευρώ και τα μηνύματα που εξέπεμψε η χθεσινή έκδοση έδωσαν πράγματι μια ανάσα καταδεικνύοντας «τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010», όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια ανακοίνωση αναγνωρίζεται όμως ότι «το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».

Πράγματι, το καπέλο επιτοκίων στοιχίζει πανάκριβα στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς μόνο για τη χθεσινή έκδοση των 8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,2%, σε ετήσια βάση θα πρέπει να καταβάλλονται τόκοι περίπου 496 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια. Αντίθετα, η Γερμανία η οποία έβγαλε δεκαετή ομόλογα στις 5 Ιανουαρίου με επιτόκιο 2,5%, αν δανειζόταν το ποσό των 8 δισ. ευρώ θα κατέβαλε ετήσιους τόκους μόλις 200 εκατ.
Έλενα Λάσκαρη - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: