28.1.10

Συμπράξεις...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ του ποδοσφαίρου πως η μεγάλη ομάδα, όταν παίζει στο γήπεδό της, σπανίως χάνει. Σε χαλαρή αναλογία το ίδιο ισχύει και με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εμπειρία της Μεταπολίτευσης διδάσκει πως ένας Πρόεδρος με καλή πρώτη θητεία προτείνεται ξανά για τη θέση και επανεκλέγεται. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει εντελώς από την πρώτη στη δεύτερη εκλογή. Ο κανόνας ισχύει καθ΄ υπερβολήν στην περίπτωση του...

...Κωστή Στεφανόπουλου. Εξελέγη το 1995 με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και σύμπραξη του Αντώνη Σαμαρά- τότε αρχηγού της ΠΟΛΑΝ. Επανεξελέγη το 2000 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και συναίνεση της Ν.Δ. με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Ο Στεφανόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του δικομματισμού.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν είναι μηχανιστικά. Ένας Πρόεδρος που χειρίζεται καλά την πρώτη θητεία του αποκτά αμέσως δύο συντριπτικά πλεονεκτήματα. Το ένα είναι η μεγάλη δημοτικότητα. Ασφαλώς, η προεδρική καρέκλα βοηθάει, δίνοντας προίκα 80-85%. Το υπόλοιπο είναι του εκάστοτε κατόχου της. Η δημοτικότητα καθιστά δύσκολη την απόρριψη μιας δεύτερης υποψηφιότητας του εν ενεργεία Προέδρου. Το δεύτερο πλεονέκτημα προκύπτει αν ο Πρόεδρος χειριστεί τη θέση του με τρόπο που να λειτουργήσει σταθεροποιητικά για το σύστημα. Μετά την προεδρική λοβοτομή που υπέστη το Σύνταγμα του 1975 στα χέρια του ΠΑΣΟΚ μια δεκαετία αργότερα, ο Ανώτατος Άρχων δεν έχει εξουσίες. Έχει όμως μεγάλη δύναμη και μπορεί να επιφέρει αναστάτωση αν την αξιοποιήσει έστω και κατ΄ ελάχιστον. Αν δεν το κάνει, τότε τα επιτελεία των κομμάτων τον θεωρούν ασφαλή επιλογή.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ αυτή ίσχυσε στην περίπτωση του Κωστή Στεφανόπουλου. Και ισχύει επίσης στην περίπτωση του Κάρολου Παπούλια. Μπορεί το 2005 να ήταν ο Πρόεδρος που πρότεινε ο Κώστας Καραμανλής, θέλοντας στην πρώτη φάση διακυβέρνησής του να δημιουργήσει ένα θεσμικό προγεφύρωμα προς το Κέντρο και την Αριστερά. Το 2010 όμως ο Κάρολος Παπούλιας είναι ο Πρόεδρος που προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου και αποδέχεται ασμένως ο Αντώνης Σαμαράς. Γιατί; Διότι είναι δημοφιλής και δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ άποψη αυτή, η επανα-προώθηση Κάρολου στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν αποτελεί έκπληξη.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: