2.1.10

Γάλα με... διαβατήριο από την Πρωτοχρονιά

ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ...
«Διαβατήριο» αποκτά το γάλα καθώς από αύριο οι γαλακτοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες από ποια χώρα προέρχεται.
Η σχετική αγορανομική διάταξη τίθεται τελικά σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά καθώς οι οξύτατες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων (φαίνεται ότι) απεδείχθησαν αποτελεσματικές αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δώσει νέα παράταση στις γαλακτοβιομηχανίες (κάποιες εξ αυτών έχουν συμμορφωθεί ήδη).
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες από την κυβέρνηση, η (καθ’ ύλην αρμόδια) υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη έλαβε την απόφαση να...


μην δώσει νέα παράταση υιοθετώντας το σκεπτικό που της ανέπτυξε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μπατζελή ζήτησε επίμονα να τεθεί από αύριο σε ισχύ η αγορανομική διάταξη προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αλλά και για να γνωρίζουν οι καταναλωτές από ποια χώρα προέρχεται το γάλα που επιλέγουν να καταναλώσουν.
Η κ. Κατσέλη συμμερίστηκε την άποψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα συμφώνησαν ότι αν υπάρξει όχληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως γνωστόν ο προϊστάμενος της Επιτροπής Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντίθετος), να τη διαχειριστούν όταν αυτή προκύψει. Άλλωστε, ως τον προσεχή Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να θεσπίσει ανάλογη διάταξη (αναγραφή χώρας προέλευσης) για όλα τα τρόφιμα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Το νήμα της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται από τον περασμένο Απρίλιο, όταν μετά από έντονες πιέσεις των αγελαδοτρόφων, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη την υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των ελληνικής προέλευσης γαλακτοκομικών, αλλά και στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου εναρμόνισαν την πολιτική τους με την εν λόγω διάταξη, καθώς είχαν προθεσμία έως τις 31 του προηγούμενου Οκτωβρίου. Όμως λίγο πριν τις εκλογές, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός προσπάθησε να παρατείνει την υποχρέωση της εφαρμογής έως το τέλος του 2009.
Μια απόφαση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου και ένα 24ωρο μετά ανακάλεσε την απόφασή του, την οποία δικαιολόγησε πως είχε γίνει κατόπιν αλληλογραφίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και ενώ όλοι είχαν εφησυχάσει πως η εφαρμογή της απόφασης όδευε προς το τέλος, δύο μέρες πριν την εφαρμογή της την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, η υπουργός Λούκα Κατσέλη έδωσε με τη σειρά της αναβολή έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είδηση της παράτασης προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στους αγελαδοτρόφους του Ν. Λάρισας με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Μωραΐτη να ζητά επειγόντως λύσεις προειδοποιώντας ότι «στην αντίθετη περίπτωση, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει ελληνικό γάλα».
Σύμφωνα με στοιχεία των αγελαδοτρόφων, η ετήσια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκώς φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 700.000 τόνους, από 746.000 πέρυσι. Παράλληλα, πριν μερικά χρόνια στον κλάδο απασχολούνταν πάνω από 50.000 νοικοκυριά, ενώ ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει πλέον τις 2.500.
«Μόνο με τη στήριξη του ελληνικού γάλακτος και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διασφαλίζονται και οι 180.000 θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα του κλάδου, από την παραγωγή μέχρι το ράφι», επισημαίνουν οι Λαρισαίοι αγελαδοτρόφοι.
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: