28.1.10

Γυρίζουν την πλάτη σε Καραμανλή...

Σε πολιτική απομόνωση οδηγεί η Ρηγίλλης τον Κ. Καραμανλή, αποφεύγοντας να τον στηρίξει επισήμως για την ευχαριστήρια επιστολή στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Ζίμενς, Μιχ. Χριστοφοράκο.

Η υπόθεση προκαλεί νέο διχασμό στη Ν.Δ., την ώρα που το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει κατάθεση του τέως πρωθυπουργού στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή που συστήνεται με ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Κομματικοί παράγοντες κάνουν λόγο για...

...αποκαθήλωση του κ. Καραμανλή, καθώς εκτιμούν ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικά μια υπόθεση που δεν ελέγχει και τις διαστάσεις της οποίας αγνοεί, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Το μήνυμα είναι ότι για την υπόθεση «πρέπει να βγει μπροστά ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός» πριν υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση του κόμματος.

Ο κ. Καραμανλής, ωστόσο, είναι οργισμένος από την παρατεταμένη σιωπή της Ρηγίλλης και κυρίως από τις βολές στελεχών που βρίσκονται δίπλα στον Αντ. Σαμαρά, όπως ο Βασ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος επιμένει ότι απαιτούνται εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Καραμανλή για την επίμαχη επιστολή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο τέως πρωθυπουργός διεμήνυσε, μέσω συνεργατών του, ότι δεν προτίθεται να παρέμβει δημόσια. «Όλα έχουν εξηγηθεί με απόλυτα πειστικό τρόπο», ήταν το δικό του σχόλιο, με αποδέκτες κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο. Από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, πάντως, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο τέως πρωθυπουργός να προσέλθει τόσο στην Εξεταστική για τη Ζίμενς όσο και για το Βατοπέδι, για το οποίο επίσης εκτιμάται ότι θα κληθεί από την πλευρά της πλειοψηφίας ως μάρτυρας.

Για τη Ζίμενς και την επιστολή προς Χριστοφοράκο αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, ότι τον κ. Καραμανλή ανέλαβε να υπερασπιστεί χθες στη Βουλή- με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σαμαρά, κατά τις ίδιες πληροφορίες- ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται εκτός του νέου κομματικού οργανογράμματος.

Σιωπή της Ρηγίλλης
Κομματικές πηγές ερμηνεύουν τη σιωπή της Ρηγίλλης ως ένδειξη ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Καραμανλή. Και επισημαίνουν ότι πρόκειται για το τρίτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά τις σαφείς αποστάσεις που κράτησε από την οικονομική πολιτική της τελευταίας πενταετίας και την αναδίπλωση του κόμματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και για το Βατοπέδι.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον τέως πρωθυπουργό, έδιναν χθες ιδιαίτερη σημασία στις νέες βολές που εξαπέλυσε ο Βασ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος εξήρε τη στάση που είχε τηρήσει για την υπόθεση της Ζίμενς ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η Ν.Δ. «πρέπει να ματώσει...». Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η μη αποδοκιμασία του κ. Μιχαλολιάκου από τη Ρηγίλλης ενισχύει, ουσιαστικά, το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται κατά του κ. Καραμανλή.

«Ναι, να ματώσουμε»
«Έχουμε χρέος να ρίξουμε άπλετο φως σε όλα. Δεν διστάζω να σας πω ότι η καλύτερη στιγμή του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή ήταν όταν ζήτησε να ματώσουμε... Ναι, να ματώσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο συνύπαρξης με ανθρώπους που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τη δημοκρατία, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν...», είπε (ΝΕΤ 105,8) ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Και επιδιώκοντας να βγάλει από το κάδρο της Ζίμενς τον κ. Καραμανλή, για τον οποίο ανέφερε ότι προσωπικά είναι «υπεράνω κάθε υποψίας για χρηματισμό», εκτόξευσε βέλη για «όσους επέλεξε και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του...».

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικά μια υπόθεση όπως της Ζίμενς, που δεν ελέγχει και τις διαστάσεις της οποίας αγνοεί


Το ΠΑΣΟΚ «δείχνει» την κλήτευσή του στην Εξεταστική

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Παντελής Οικονόμου άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την ακρόαση του τέως πρωθυπουργού στην Εξεταστική Επιτροπή: «Πόσο τυπική ήταν η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Καραμανλή στον κ. Χριστοφοράκο;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε με νόημα: «Επ΄ αυτού είμαι βέβαιος, έχει τη βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός...».

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν χλιαρή, καθώς μόνον τέσσερις από τους δώδεκα βουλευτές «σήκωσαν το γάντι» σπεύδοντας να υπερασπιστούν τον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της Ν.Δ. Όταν δε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ετοιμαστούν «για εξόδιο ακολουθία του κ. Καραμανλή», ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Για έναν ηγέτη που πήρε ιστορικές αποφάσεις όπως ο Κώστας Καραμανλής και έχει έναν ανεπίληπτο βίο δεν χρειάζεται να φοβάται τίποτα απολύτως ακόμη κι αν είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Καρατζαφέρης πως κάποιοι απεργάζονται οτιδήποτε απέναντί του... Η παράταξή μου ξέρει να τιμά και την ιστορία της και τους ηγέτες της, πράγμα που θα κάνει εάν χρειαστεί, αλλά να είναι βέβαιος πως δεν θα χρειαστεί...».

Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος προειδοποίησε την κυβερνητική παράταξη λέγοντας ότι «τα πλήρη αποδεικτικά στοιχεία που ήδη υπάρχουν ή θα υπάρξουν εις βάρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα τα ισοφαρίσουν κραυγές και ψίθυροι από ή για ευχαριστήριες επιστολές ή ασημαντότητες ή ενδεχομένως και ψεύτικες μαρτυρίες σαν κι αυτές που είδαμε, για να χρεωθούν ευθύνες ακόμα και στον τέως πρωθυπουργό της χώρας, με ψευδομάρτυρες στην υπόθεση του Βατοπεδίου».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να σπιλώνετε ανθρώπους με κρυστάλλινο δημόσιο βίο», ενώ ο Ανδ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας». Ο βουλευτής Γ. Βλάχος, μάλιστα, αμφισβήτησε τη γνησιότητα της επιστολής προς Χριστοφοράκο, υποστηρίζοντας ότι « η υπογραφή της δεν φέρει τον γραφικό χαρακτήρα του Κώστα Καραμανλή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 19 μέλη και το πόρισμά της θα εκδοθεί μέχρι τις 17 Μαρτίου. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν οι Σ. Βαλυράκης, Π. Οικονόμου, Γ. Νικητιάδης, Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη, Χρ. Αηδόνης, Λ. Γρηγοράκος, Π. Ρήγας, Α. Μακρυπίδης, Β. Κεγκέρογλου και Αθ. Παπαγεωργίου, από το ΚΚΕ ο κ. Αθ. Παφίλης, από τον ΛΑΟΣ ο Κ. Αϊβαλιώτης ενώ από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα των βουλευτών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
Δημήτρης Τζάθας Διονύσης Νασόπουλος - NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: