5.1.10

Το πλεονέκτημα (εν μέσω πολλών μειονεκτημάτων) του Σαμαρά...

Τον βαράμε, αλλά το ταλέντο του το αναγνωρίζουμε. Ακόμη, κι όταν βρίσκει ένα καλό (αυτός ο καλός ο άνθρωπος ο Ντερμεντέρης) σε κάποιον, έχει έτοιμη και την εξόντωση του. Με τα μύρια κακά που έπονται. Φανταστείτε τώρα που βρίσκει ένα... πλεονέκτημα στο Σαμαρά.

"Το πλεονέκτημα του Σαμαρά
Ι. Κ. Πρετεντέρης

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Σαμαράς δεν ήταν ούτε υπουργός. Σήμερα είναι αρχηγός της ΝΔ. Σε ελάχιστους μήνες εκτοξεύτηκε από τα χαμηλά στα ψηλά- χωρίς, μάλιστα, να πασχίσει και ιδιαίτερα... Συγκυρίες, λάθη των άλλων και οι εκκλησιαστικές οργανώσεις δούλεψαν για πάρτη του. Τώρα τα πράγματα για τον νέο αρχηγό της ΝΔ είναι διαφορετικά. Οχι απαραιτήτως πιο δύσκολα, αλλά σίγουρα διαφορετικά. Χρειάζεται να αποδείξει (και, μάλιστα, σε σχετικώς σύντομο χρονικό διάστημα...) ότι εκτός από το παρασκήνιο μπορεί να διαπρέψει και στο προσκήνιο της πολιτικής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Σαμαρά είναι ότι...

...σε μια χώρα όπου ξεχνιούνται τα πάντα μπορεί να εμφανίζεται σήμερα ως το πιο άφθαρτο σκέλος του πολιτικού συστήματος. Η τελευταία δεκαπενταετία, με ό,τι στραβό ή νοσηρό περιείχε, σχεδόν δεν τον έχει αγγίξει. Αυτός, ο παλαιότερος όλων, μοιάζει με κάτι καινούργιο στην πολιτική.

Το μεγάλο μειονέκτημα του Σαμαρά είναι ότι πλέον η σιωπή δεν αρκεί. Μπορεί να πολιτεύτηκε σιωπώντας, μπορεί να κέρδισε την αρχηγία με υπονοούμενα, αλλά εφεξής πρέπει κάτι να πει. Να μιλήσει για τη χώρα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει και κυρίως να εξηγήσει στους ψηφοφόρους γιατί πρέπει να προτιμήσουν αυτόν και όχι κάποιον άλλο.

Εδώ, τα πράγματα δυσκολεύουν. Διότι αυτά που θα πει ο νέος αρχηγός της ΝΔ οφείλουν να ανταποκρίνονται σε ορισμένες βασικές συντεταγμένες.

Πρώτον, να υπηρετούν την αναπαλαίωση της παρατάξεώς του, όπως δεσμεύτηκε προκειμένου να κερδίσει την αρχηγία. Να προσφέρει, δηλαδή, στη «βαθιά Δεξιά» που τον στήριξε και τον εξέλεξε το κόμμα που τής υποσχέθηκε. Ως τώρα όλες οι επιλογές προσώπων που έχει κάνει δείχνουν να υπακούουν πλήρως σε αυτήν τη λογική.

Δεύτερον, να εξαργυρώνουν την υποχρέωσή του στον Καραμανλή, ο οποίος τον έσπρωξε με όση δύναμη διέθετε ακόμη. Με άλλα λόγια, να μην αφήνουν έκθετη την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ, κυρίως σε θέματα ήθους. Εξ ου και προκύπτουν τόσες δυσκολίες στον χειρισμό των σκανδάλων και κυρίως του Βατοπαιδίου. Προτού, μάλιστα, μπούμε ακόμη στο ψητό...

Τρίτον, να μην αφήνουν χώρο στον Καρατζαφέρη (δεξιά) και στο ΠαΣοΚ (στο κέντρο). Ηδη, στα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής ατζέντας που τίθενται από την κυβέρνηση ή τον ΛΑΟΣ, η ΝΔ προτιμά να σιωπά. Ωραία, αλλά πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό; Η σιωπή δεν είναι πολιτική.

Και τότε πολύ φοβούμαι ότι θα φανεί το πραγματικό πρόβλημα του Σαμαρά. Διότι μπορεί να μοιάζει καινούργιος στην πολιτική. Αλλά δεν είναι..."
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: