16.1.10

Δεν ήθελαν ειδική μεταχείριση, αλλά μόνο ειλικρινή ενημέρωση...

Το ερώτημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά από όσα τραγικά συνέβησαν σε μια «εγχείρηση ρουτίνας» με έναν «επώνυμο» ασθενή, για τον οποίο όλοι ήξεραν ότι υπήρχε αυξημένο κοινωνικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ο Νίκος Κακαουνάκης και οι οικείοι του δεν ήθελαν ειδική μεταχείριση – διαφορετικά θα κατέφευγαν σε διάσημα θεραπευτήρια είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού. Ήθελαν όμως, τουλάχιστον, ειλικρινή ενημέρωση από τους θεράποντες γιατρούς. Δεν την είχαν κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων επεμβάσεων που έγιναν στον Νίκο, και δεν την έχουν ούτε τώρα. Αντίθετα, διαπιστώνουν ότι...

επαληθεύονται οι χειρότερες υποψίες τους πως οι γιατροί θα επιχειρήσουν μαγείρεμα των στοιχείων με στόχο να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Μητρώο Εγχειρήσεων, που με τα πολλά δόθηκε στην οικογένεια του εκλιπόντος, πείθει ακόμη και όσους δεν έχουν γνώσεις ιατρικής ότι οι συντάκτες του έχουν κάτι να κρύψουν ή να κουκουλώσουν.

(Επειδή το χειρόγραφο είναι δυσανάγνωστο, το αντιγράψαμε κατά λέξη διατηρώντας τη σύνταξη και, όπου ήταν δυνατόν, την ορθογραφία του πρωτότυπου – σε ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις ανορθογραφιών κάναμε διορθώσεις για να μην… πληγώσουμε τα μάτια των αναγνωστών. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχουμε σβήσει τα ονόματα των άλλων ασθενών που αναγράφονται στο μητρώο).

Γράφουν, διαγράφουν, προσθέτουν και αφαιρούν

Πρώτη εγχείρηση 17/11/09 Κακαουνάκης Νικόλαος, διάγνωση: Ca ανιόντος, εγχείρηση: (ΔΕ) κολεκτομή, αναισθησία: γενική.

Σημειώσεις:

Θέση ύπτια. Τομή: μέση υπέρ-υπομφάλιος. Ευρήματα: ψηλαφάται ογκωτική εξεργασία στο εγκάρσιο κόλο, περίπου 10-15cm και την δεξιά κολική καμπή. Τα λοιπά ενδοκοιλιακά όργανα ανευρέθησαν ψηλαφητικά υγιή. Εγχείρηση: εκτελείται τυπική δεξιά κολεκτομή και πλάγιο-πλάγια ειλεο-εγκάρσια αναστόμωση με χρησιμοποίηση συρραπτικών μηχανημάτων (εκτομή τελικού ειλεού και εγκάρσιου κόλου με χρήση ΤΑ, πλάγιο-πλάγια ειλεο-εγκάρσια αναστόμωση με χρήση φίλτρου). Συρραφή οπής μεταξύ λεπτού και παχέος εντέρου με χρήση ράμματος dexon 3-0 σε δύο στρώματα. Σύγκλειση χάσματος, μεταξύ μεσεντέριου λεπτού και εγκάρσιου μεσοκόλου με ράμματα dexon 3-0. Σύγκλειση κοιλιακού τοιχώματος κατά στρώματα.

Η προσπάθεια «μαγειρέματος» αρχίζει από το πρώτο δισέλιδο του Μητρώου Εγχειρήσεων. Δείγμα της προχειρότητας με την οποία συντάσσονται αυτά τα έγγραφα είναι η διόρθωση των ημερομηνιών στην τρίτη και τέταρτη εγγραφή εγχειρήσεων. Αρχικά γράφτηκε ημερομηνία 18/11 και μετά 17/11. Το χειρόγραφο διορθώνεται με μια μουτζούρα πάνω από την πρώτη εγγραφή, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όπως θα δούμε πιο κάτω, η προχειρότητα αποδεικνύεται πολύ… χρήσιμη σε περιπτώσεις όπως η μοιραία εγχείρηση του Νίκου Κακαουνάκη: κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γράφει, να διαγράφει, να προσθέτει και να αφαιρεί κατά βούληση ή όπως τον βολεύει.
Από το ΚΑΡΦΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: