15.1.10

Ανισορροπίες...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ ΟΣΚΑΡ - ή μάλλον η Χρυσή Σφαίρα- καλύτερου ανδρικού ρόλου στην ταινία «Εκατό μέρες» πάει στον Χρήστο Παπουτσή. Απέδειξε πως μπορεί να είσαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά να διαθέτεις το ειδικό βάρος αντιπροέδρου της κυβέρνησης- και μάλιστα χωρίς τα πραγματικά περιττά κιλά.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ πως ο Παπουτσής δεν ξετρελάθηκε όταν δεν είδε τον εαυτό του στην κυβέρνηση της 4ης Οκτωβρίου. Μέχρι τελευταία στιγμή όλοι τον περίμεναν στο...

...Ενέργειας και Περιβάλλοντος ή στο Εξωτερικών. Παρ΄ ότι το σύστημα Παπανδρέου στρογγύλεψε την εικόνα προς τα έξω και του έκανε ένα σχετικό μασάζ μέσα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως επρόκειτο για υποβάθμιση.

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ, βεβαίως, είναι ότι το «σπιν του συστήματος» είναι ότι «χρειαζόμασταν τον Χρήστο στη Βουλή για να έχουμε ένα σίγουρο χέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Πάλι καλά που το σκέφτηκαν! Στην πραγματικότητα, ο Παπουτσής κόντραρε- και μάλιστα δημοσίως- την κυβέρνηση. Από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ώς τον Αχελώο και, πιο πρόσφατα, την τροπολογία για τις γονικές παροχές.

ΠΕΣ ΤΟ ΚΙ έγινε. Ό,τι αντιρρήσεις έφερνε ο Χρήστος τις έκανε πράξη εντός 24ώρου η κυβέρνηση. Αυτό γινόταν συνήθως εις βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Και μεν ο υπουργός Οικονομικών είναι τύπος που δεν παίρνει τα πράγματα προσωπικά ούτε θεωρεί την υποχώρηση αδιανόητη. Αλλά η συνολική εικόνα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στα οικονομικά πάσχει. Εξ αυτού πάσχει και η χώρα.

ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ την ιστορία αυτή ο Παπουτσής δεν είναι. Έκανε πάρτι για τη γιορτή του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο «Μπαραόντα» και έσπευσαν εκεί όλοι οι συνεργάτες του Παπανδρέου, με πρώτο τον Χάρη Παμπούκη που χόρεψε και λίγο σέικ στην πίστα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ όλα αυτά; Πρώτον, ότι στην πολιτική δεν έχουν σημασία τα αξιώματα, αλλά οι άνθρωποι. Το έδειξε και η εξέγερση Βάσως, Φλωρίδη και άλλων στο ΚΤΕ Οικονομίας για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεύτερον, ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι ανισόρροπο. Όχι μόνο γιατί τα μπρος- πίσω δημιουργούν αβεβαιότητα για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην οικονομία. Αλλά γιατί τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν πάει σε μικρά ονόματα - ή συνεργάτες του Παπανδρέου- ενώ τα μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει στην άκρη. Μπορεί οι πρώτοι να είναι το μέλλον και οι δεύτεροι οι δόξες του παρελθόντος. Αυτό όμως δημιουργεί ανισορροπία στο παρόν.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: