25.12.09

Ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Λαμπράκης και τα σαλάμια...

Σιγά που ένας τυχοδιώκτης (και γεννημένος ψεύτης) σαν τον Τριανταφυλλόπουλο, θα άφηνε τον εαυτό του έξω από τις λαμπρές διηγήσεις εκείνων που γνώρισαν το Χρήστο Λαμπράκη. Η δική του "γνωριμία" έγινε άπαξ διά παντός, μπροστά στο ασανσέρ του ισογείου της Χρήστου Λαδά. Την ώρα, λοιπόν, που ο "μεγάλος" δημοσιογράφος (τότε δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του) είχε πατήσει το...

κουμπί, να 'σου μπροστά του ο Λαμπράκης. Τον κοίταξε (άκου τον αρχιψεύταρο τι γράφει) στα μάτια! Και τι του είπε; "Κύριε, δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό! " .
Παρεμπιπτόντως, να θυμήσουμε ότι την εποχή εκείνη ο Λαμπράκης δε γνώριζε φατσικώς συντάκτες (ίσως και αρχισυντάκτες) που δούλευαν για χρόνια στις εφημερίδες του. Κι, όμως, τον ασήμαντο και παγκοσμίως άγνωστο Τριανταφυλλόπουλο τον αναγνώρισε. Και του 'κανε μάλιστα μπροστά στο ασανσέρ (την ώρα, που κατά γενική ομολογία πέρναγε από μπροστά και χανόταν στις σκάλες σαν άνεμος) δριμύτατη παρατήρηση!
Τι έκανε ο Τριανταφυλλόπουλος; Είχε πάει σ' ένα μπαρ τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που (κατά τη μυθοπλασία του) ήρθε στο τσακίρ κέφι και τραγούδησε το "Ave Maria" . Και ακούστε και το καλύτερο. Πώς απάντησε ο "κολοσσός" της δημοσιογραφίας στο Λαμπράκη; "Κύριε Λαμπράκη, σ' ένα αξιοπρεπές μπαράκι πήγαμε. Άλλωστε και η όπερα ήταν θέαμα λαϊκό, όπου οι θεατές πήγαιναν πολλές φορές με τα ρούχα της δουλειάς, τα καλάθια και το σαλάμι τους" .
Και η αποθέωση. Ο Λαμπράκης του ανταπάντησε: Παρατηρώ ότι φροντίσατε για το άλλοθί σας κύριε!
Και ο ανυπόληπτος Μάκης κλείνει το σημείωμά του στη φυλλάδα του, γράφοντας πως θέλει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ, τώρα που έφυγε, σ' αυτό τον ξεχωριστό άνθρωπο.
Α ρε, σαλάμι (της όπερας) που θέλει στην κεφάλα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: