30.12.09

Φοροσχέδια για ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, ακίνητα και ΦΠΑ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Αλλά και όπισθεν στα ακριβά τέλη Ι.Χ. το 2010...
Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά από την 1η Ιανουαρίου, αύξηση των φόρων στα καύσιμα, αλλά και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων περιλαμβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία μελετά παράλληλα επέκταση του ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι). Ως σενάριο έκτακτης ανάγκης, άλλωστε, προβάλλει το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ενδεχόμενο το οποίο δεν απέκλεισε οριστικά χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αν και...

διευκρίνισε ότι δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα σχετική εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράλληλα με τους σχεδιασμούς της νέας φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να κάνει όπισθεν ολοταχώς αλλά... από του χρόνου στο θέμα των νέων αλμυρών τελών κυκλοφορίας που έδωσαν την αφορμή για αντιδράσεις προκαλώντας την έντονη δυσφορία των πολιτών. Τo υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna περιέγραψε ένα νέο σύστημα τελών όπου δεν θα επιβαρύνεται τόσο η κατοχή Ι.Χ., όσο η χρήση του. «Στην πράξη θα δούμε μια αυξομείωση, όπου θα μειωθούν τα τέλη και θα αυξηθούν περισσότερο οι φόροι που έχουν να κάνουν με την κίνηση του αυτοκινήτου, κυρίως στα καύσιμα, κάτι που έχει να κάνει και με την κατεύθυνση της Ε.Ε. Έχουμε υποχρέωση να αυξηθούν προοπτικά στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2012. Εμείς λέμε ότι την προσαρμογή θα την κάνουμε ταυτόχρονα με μια μείωση των τελών», είπε ο υπουργός.

Πάνω οι φόροι σε τσιγάρα, ποτά
Σε αντιδιαστολή με τα σχέδια της κυβέρνησης για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, όπου το τοπίο ακόμα παραμένει θολό καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αλλαγές με συμψηφισμό των τελών του 2010, οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά είναι γεγονός και κυριολεκτικά προ των πυλών. Με μίνι νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου θα προβλέπεται η αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 40 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και 1-2 ευρώ ανά φιάλη ποτών.

Για το πετρέλαιο και τη βενζίνη ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου. Πάντως, η αύξηση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο και βενζίνη δεν αποκλείεται να ενταχθεί σε πακέτο έκτακτων μέτρων στον βαθμό που θα υπάρξουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τότε η κυβέρνηση θα κάνει ταμείο και αν φανεί ότι απειλείται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, όπως έχουμε δεσμευθεί έναντι των Βρυξελλών, τότε τα μέτρα άμεσης αναστήλωσης των εσόδων στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση του ΦΠΑ δεν μπορεί να αποκλειστούν.

Αυξήσεις και στις αντικειμενικές
Στα σκαριά βρίσκονται και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να συμβαδίσουν με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τις αλλαγές σε φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών από τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών, αν και επισημαίνει ότι επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, σημειώνει τις αποκλίσεις με τις αγοραίες τιμές και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τελευταία φορά αυξήθηκαν το 2007).

ΦΠΑ σε όλους, αποδείξεις και από σούπερ μάρκετ
Στον διάλογο για το φορολογικό θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της επέκτασης του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς, δικηγόρους, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το μέτρο εξετάζεται από την κυβέρνηση, ενώ ειλημμένη απόφαση θεωρείται η καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και στο σύνολο της αγοράς. Η έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακών μηχανών από όλους τους επαγγελματίες θα συνδυαστεί με τη σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι. Ανάλογα με το εισόδημα, κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίζει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων στην Εφορία για να κερδίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Σε ειδική φόρμα της Εφορίας θα δηλώνεται ο ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό της δαπάνης και η ημερομηνία, χωρίς να απαιτείται η υποβολή των αποδείξεων στην Εφορία, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να συλλέγουν αποδείξεις ακόμα και από το σούπερ μάρκετ.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

των αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα συμβαδίσουν με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας


Μισθωτοί και συνταξιούχοι οι... πλούσιοι για την Εφορία

ΜΙΑ ΜΑΛΛΟΝ εξωπραγματική εικόνα φτώχειας συνθέτουν τα στατιστικά στοιχεία για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι στην Εφορία, καθώς μόνο 30.432

φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, μην έχοντας περιθώρια απόκρυψης εισοδημάτων, αποτελούν για την Εφορία τους πιο...

πλούσιους Έλληνες δηλώνοντας το 65,35% των συνολικών εισοδημάτων και καταβάλλοντας το 47,94% των φόρων.

Σε μέσα επίπεδα, δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία μέσο εισόδημα 16.123 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τα 13.236 ευρώ που ήταν το μέσο εισόδημα των εμπόρων και βιομηχάνων και πολύ υψηλότερα από τα 10.493

ευρώ που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Φοροδιαφυγή υποκρύπτουν, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, και τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν 1.009 μισθωτοί που δήλωσαν στην Εφορία εισοδήματα πάνω από 200.000 ευρώ, όταν αντιστοίχως οι έχοντες εισοδήματα από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους περιορίζονται σε 566 και μόλις 365 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών ή 294.197 σε σύνολο 318.128

φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ, περίπου 9 στους 10, όπως άλλωστε και το 87% των εμπόρωνβιοτεχνών.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προκύπτει ακόμα ότι το 2008 ο φόρος εισοδήματος έφτασε τα 8,75 δισ. ευρώ και το συνολικό εισόδημα τα 93,3 δισ. ευρώ.

Το 60,3% του συνόλου των φορολογούμενων (3.375.323 άτομα) δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ πρόσθετο φόρο, ενώ το 69% του συνόλου των υπόχρεων (3.867.637 φορολογούμενοι) πλήρωσαν φόρο μικρότερο των 600 ευρώ. Αντίθετα, 808.769 φορολογούμενοι (το 14,4% του συνόλου) κατέβαλε φόρο μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ.
Αυξήσεις στο ρεύμα προαναγγέλλει ο Ζερβός

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ των εκπομπών ρύπων που θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ από το 2013 και μετά θα οδηγήσει την επιχείρηση είτε στο να φαλιρίσει είτε θα την αναγκάσει να αυξήσει τα τιμολόγιά της. Το επισήμανε μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, από την Κοζάνη, κατά την πρώτη περιοδεία που έκανε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Δυτική Μακεδονία. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει ότι το 2010 τα τιμολόγια θα παγώσουν, ο κ. Ζερβός ωστόσο μίλησε για τα επόμενα χρόνια, επιμένοντας ότι οι αυξήσεις είναι απαραίτητες. Διότι από το 2013- όπως υπενθύμισε- καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόσθετο κόστος της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.


Παράταση έως 15 Ιανουαρίου για τέλη, πινακίδες

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ τα «αλμυρά» τέλη κυκλοφορίας το 2011, όπως προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ομολογώντας ότι είναι άδικα για χιλιάδες φορολογουμένους. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά τον επόμενο χρόνο, ενώ για τα τέλη του 2010 που καταβάλλονται τώρα έδωσε παράταση στην προθεσμία πληρωμής τους έως τις 15 Ιανουαρίου, η οποια ισχύει και για την κατάθεση πινακίδων.

Οι ουρές στις Εφορίες για κατάθεση πινακίδων και οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών που αποτυπώνονται και στο Διαδίκτυο, θορύβησαν την κυβέρνηση, που προανήγγειλε αλλαγές.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: