14.12.09

Συνάντηση των Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου στο Ζάππειο Μέγαρο...

Κοινό πρόβλημα η διαφάνεια...
Το θέμα της διαφάνειας, ως εργαλείου για την πάταξη της διαφθοράς, βρίσκεται στο επίκεντρο της τρίτης συνάντησης της Ένωσης Συνηγόρων του Πολίτη της Μεσογείου, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή των αντίστοιχων ανεξάρτητων αρχών από χώρες της νότιας Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Έλληνας Συνήγορος Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική, κωθώς το θέμα της διαφάνειας και της πάταξης της φοροδιαφυγής στη χώρα μας βρίσκεται στην...
κορυφή της πολιτικής ατζέντας και της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και επισήμανε ότι οι εργασίες της συνάντησης θα έχουν ως βασικά θέματα τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα των πολιτών στα δημόσια έγγραφα, την πρόσβαση των ανεξάρτητων αρχών στις φυλακές, καθώς και τη διαφθορά που γεννάει η αδιαφάνεια.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, τόσο για το «μαύρο» πολιτικό χρήμα όσο και για τη λεγόμενη διαφθορά της καθημερινότητας, το «γρηγορόσημο», καθώς και τη γραφειοκρατία, που αποτελεί ακόμα ένα πεδίο για διαφθορά.

Στην έναρξη των εργασιών, το υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση εκπροσώπησε ο νέος γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέας Τάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των ανεξάρτητων αρχών και στην απόφαση της κυβέρνησης να τις στηρίξει, κάτι που διαφάνηκε και από το ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είχε προκληθεί και μίλησε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, ο κ. Τάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στις τεχνικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαφάνεια, το ξερίζωμα των πελατειακών σχέσεων πολιτικού - πολίτη και την εύρρυθμη λειτουργία του κράτους με την προώθηση νομοσχεδίων, όπως ο νέος εκλογικός νόμος, οι προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκλειστικά μέσω του ΑΣΕΠ και η ανάρτηση αποφάσεων και πράξεων υπουργών και διοίκησης, στο Διαδίκτυο. NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: