17.12.09

Ημισφαίρια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έχει δύο ημισφαίρια. Το αριστερό και το δεξιό. Όποιος σκέφτεται με το αριστερό τείνει προς την ανάλυση και την τμηματική προσέγγιση. Όποιος σκέφτεται με το δεξιό προτιμά τη διαίσθηση και την ολιστική θεώρηση.
Η ΚΡΑΝΙΑΚΗ αναφορά είναι κρίσιμη σε μια φάση που η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με την οικονομία και βασανίζεται να καταλάβει τι συνιστά δεξιά και τι αριστερή πολιτική. Βεβαίως, το προφίλ του αριστερού εγκεφάλου δεν ταιριάζει αναγκαστικά με τη σοσιαλιστική ιδεολογία. Και το...
προφίλ του δεξιού εγκεφάλου δεν αντιστοιχεί ακριβώς στη συντηρητική σκέψη. Αν όλα αυτά προκαλούν σύγχυση, δεν είναι τυχαίο. Ένα στοιχείο σύγχυσης υπάρχει και στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ζάππειο για την καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΤΑ ΔΥΟ ημισφαίρια της κυβέρνησης εκφράζονται από δύο πρόσωπα. Το ένα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το άλλο είναι η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Ο Παπακωνσταντίνου πήρε το γραφείο στη Νίκης και την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό. Η Κατσέλη πήρε γραφείο στο παλιό υπουργείο Ανάπτυξης στη Μεσογείων. Είναι όμως σαφές πως διατηρεί τις απόψεις της, που έχουν απήχηση σε αρκετούς υπουργούς.

ΓΙΑΤΙ; ΔΙΟΤΙ κάθε κόμμα κινείται στα οικονομικά ωθούμενο από το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Πώς να βάλεις μαχαίρι στο δημόσιο μισθολόγιο, όταν ξέρεις ότι αυτό θα έχει κόστος; Είναι κάτι το οποίο κάποιοι το έχουν ευφυώς ιδεολογικοποιήσει. Ο Χρήστος Παπουτσής υπενθύμισε στο άτυπο Υπουργικό της Δευτέρας ότι τα επιδόματα είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αγώνων. Την ίδια ώρα η Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στην πίεση των αγορών, στις οποίες αποβλέπουμε για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος. Κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου επιλέγει, βλέπετε, τις συγκρούσεις που θέλει να κάνει. Μπορείς, ας πούμε, να συγκρούεσαι με τους ξένους αγοραστές των ομολόγων ή με τις εγχώριες τράπεζες, αλλά όχι με τα συνδικάτα του ΟΛΠ που εξασφαλίζουν άλλη μια εθελουσία έξοδο 70 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ πρόβλημα της κυβέρνησης στα οικονομικά δεν είναι ότι σκέφτεται με το ένα ή το άλλο ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αλλά ότι λειτουργεί και με τα δύο μαζί. Στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ρώτησαν τον Παπακωνσταντίνου αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει. Αυτός απάντησε ναι. Η Στάνταρντ εν Πουρς θεώρησε πως όχι. Κάπως έτσι μάς υποβάθμισαν.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: