17.12.09

Απεργούν Τύπος, νοσοκομεία και μέρος του ιδιωτικού τομέα...


Απεργούν σήμερα εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με αποφάσεις Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών και την έλλειψη πιστώσεων για τα προγράμματα εφημεριών στα νοσοκομεία, τις κενές θέσεις εργασίας, αλλά και τις ελλείψεις κλινών εντατικής, εν μέσω πανδημίας γρίπης, την...
ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο ΕΣΥ, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του συστήματος.

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και εργαζόμενοι στον Τύπο. Δύο από τις πέντε ενώσεις της ΠΟΕΣΥ ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας.

Τα αιτήματα που προβάλλονται αφορούν στην προστασία από τις απολύσεις, τη στήριξη των ανέργων, προστασία εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθούν συνολικά πάνω από 60 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως,. Στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και, στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Σύγκρουση ΓΣΕΕ με ΚΚΕ
Α. Παπαρήγα: Τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών η ΓΣΕΕ.

Συγκρούσεις σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο προκαλεί η σημερινή απεργία που έχουν κηρύξει ομοσπονδίες και σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι για σήμερα δεν έχει προκηρύξει απεργία.

«Ο ψευδεπίγραφος τίτλος γενική απεργία που χρησιμοποιεί μια παράταξη αφορά μόνο στην πρωτοβουλία της να καλέσει σωματεία που ελέγχει να απεργήσουν αυτή τη μέρα με πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑ.ΜΕ. (Συνδικαλιστική έκφραση του ΚΚΕ ».

Η διευκρίνιση κρίθηκε από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ απαραίτητη για λόγους πολιτικο-συνδικαλιστικούς και για την προστασία των εργαζομένων, καθώς δεν καλύπτονται όσοι δεν ανήκουν στα σωματεία που έχουν προκηρύξει την απεργία.

«Είναι γνωστό ότι οι παρατάξεις και τα κόμματα δεν μπορούν να προκηρύσσουν γενικές απεργίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ως μια αιχμή προς το ΚΚΕ.

Αμεση ήταν η απάντηση από τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σε δήλωσή της σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός στην ιστορία του σύγχρονου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Η ΓΣΕΕ βγαίνει επίσημα σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός και λέει ότι δεν πρέπει να απεργήσουν οι εργαζόμενοι και εκείνων των σωματείων που καλύπτονται νόμιμα από την απεργία», ανέφερε η κα Παπαρήγα, προσθέτοντας:

«Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε: Οταν η ΓΣΕΕ πραγματοποιούσε απεργίες με αιτήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα των εργαζομένων, υπήρξε κομμουνιστής, υπήρξε σωματείο, υπήρξαν ομοσπονδίες στις οποίες συμμετέχουν οι κομμουνιστές και που να καλούσε τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία; Η ΓΣΕΕ, λοιπόν, δεν είναι απλώς οργάνωση των εργοδοτών, είναι τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών».

Στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις σημερινές απεργίες, σύμφωνα με δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν η κυβέρνηση προωθεί σε βάρος των εργαζομένων νέα φοροεπιδρομή και πάγωμα μισθών, κοινωνικών δαπανών και προσλήψεων το μόνο που τους απομένει είναι η αντίσταση και οι συλλογικοί αγώνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις απεργίες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των ΚΕΠ των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στον Τύπο, των συμβασιούχων, των εργαζομένων με stage και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Οι κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, συμβασιούχους και συλλόγους φοιτητών περιλαμβάνουν και συγκέντρωση στα Προπύλαια σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι με αιτήματα που αφορούν στον κρατικό προϋπολογισμό, στην εργασιακή ασφάλεια και στην ανεργία.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: