25.12.09

Αδιαφορούν για τα πρόστιμα και βρωμίζουν πάλι το τραπέζι μας...

ΤΗΝ «ΚΟΡΥΦΗτου παγόβουνου» αποτελούν οι αποκαλύψεις του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής για τη διακίνηση στην αγορά μολυσμένων τροφίμων και «μαϊμού» προϊόντων. Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους των ελεγκτών τροφίμων ότι αδίστακτοι επιχειρηματίες καταστρατηγούν τον ανταγωνισμό και δηλητηριάζουν εν γνώσει τους τούς καταναλωτές. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς πιάνονται και ξαναπιάνονται στα δίχτυα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αδιαφορώντας για τα πρόστιμα, που δεν συγκρίνονται με τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Αυτή τη φορά ο...

πέλεκυς έπεσε βαρύτερος σε σύγκριση με προηγούμενες φορές, ωστόσο το πρόβλημα του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και της προστασίας
από τους επιτήδειους παραμένει. Την Τετάρτη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή, με βάση την εισήγηση του ΕΦΕΤ, επέβαλε πρόστιμα σε δύο εταιρείες, συνολικού ύψους 160.000 ευρώ, και ανακοίνωσε ότι «εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φθάσει το 1 εκατ. ευρώ» στην τρίτη εταιρεία, οι παραβάσεις της οποίας κρίθηκαν ιδιαίτερα σοβαρές και απαιτείται περαιτέρω αξιολόγησή τους. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις εταιρείες Carrefour- Μαρινόπουλος για το κατάστημά της επί της λεωφόρου Κηφισιάς στο Μαρούσι και Χαλβαδοποιία Βόλου ΑΕΒΕ. Η τρίτη είναι η εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων ΒΙΟΓΑΛ Αθ. Πλεξίδας & Υιοί ΟΕ με έδρα τα Τρίκαλα. Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργείου η ΒΙΟΓΑΛ αποκλείεται στο εξής από τα προγράμματα στήριξης και αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται
από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, που σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ διακινούσε «μαϊμού» τρόφιμα, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό, είχαν πολλάκις επιβληθεί πρόστιμα (από 30.000 ως και 50.000 ευρώ) από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΦΕΤ και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓ). Ακόμη και ο κ. Γ. Σουφλιάς, τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχε επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στη συγκεκριμένη βιομηχανία διότι διοχέτευε σε παρακείμενο ποταμό ανεπεξέργαστα τα υγρά λύματά της. Η κυρία Μπατζελή δήλωσε, ανακοινώνοντας τα πρόστιμα, ότι «οι παραβάτες, εκτός από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν προς τους πολίτες-καταναλωτές, αποτελούν και αφορμή για δυσφήμηση των αντίστοιχων κλάδων».

Oι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένως καταγράψει τις σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά τον έλεγχο των τροφίμων και έχουν θέσει τις ελληνικές αρχές πολλές φορές στο παρελθόν προ των ευθυνών τους. Τα προβλήματα είναι σημαντικά και αφορούν το σύστημα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, το πρόγραμμα παρακολούθησης βρουκέλλωσης και φυματίωσης, τα κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα, την εφαρμογή του κανονισμού για την υγιεινή των τροφίμων σε ό,τι αφορά τα σφαγεία, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους και τις εισαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων στα συνοριακά κέντρα ελέγχου (ΣΥΚΕ).

Σύμφωνα με την υπουργό κυρία Κατερίνα Μπατζελή, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της οργάνωσης του ΕΦΕΤ, ώστε να λειτουργεί ευέλικτα και αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη διαχείριση των πολιτικών για τα τρόφιμα. Σε αυτή την κατεύθυνση προωθείται η σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) και των εμπλεκόμενων φορέων, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Αντ. Ζαμπέλα, τελούντα υπό παραίτηση πρόεδρο του ΕΦΕΤ, για να λυθεί το πρόβλημα με τους ελέγχους των τροφίμων στην Ελλάδα πρέπει ο ΕΦΕΤ να ανεξαρτητοποιηθεί και να πάρει υπό τη σκέπη του τις αρμοδιότητες όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας (των νομαρχιών, των τελωνείων κτλ.). Επίσης, όπως επισημαίνει, πρέπει να ενοποιηθεί το κυρωτικό σύστημα επιβολής προστίμων. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μόνιμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ κυρία
[Τα έγγραφα του ΕΦΕΤ με τα ευρήματα των ελέγχων και τις προτάσεις προστίμων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τυριά χωρίς... τυρί ]
Τα έγγραφα του ΕΦΕΤ με τα ευρήματα των ελέγχων και τις προτάσεις προστίμων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τυριά χωρίς... τυρί
Ασπασία Μαρούγκα επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός ενιαίου ελεγκτικού συστήματος «δεν αφορά μόνο τον ΕΦΕΤ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα υπουργείο που δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς». Η δημόσια υγεία, η ποιότητα, η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι αλληλένδετα στοιχεία και δεν αποτελούν αρμοδιότητα συνδικαλιστικών οργανώσεων. Γι΄ αυτό οι εμπλεκόμενοι στον έλεγχο των τροφίμων επιστημονικοί φορείς έχουν συντάξει κοινό κείμενο θέσεων, το οποίο απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, ως έναυσμα για την απαρχή της δημόσιας διαβούλευσης για τον έλεγχο των τροφίμων στη χώρα μας.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
ΒΙΟΓΑΛΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ
Τυριά χωρίς... τυρί
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ προϊόντα- μη κανονικά, όπως τα χαρακτηρίζει ο ΕΦΕΤ- της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν βρεθεί να πωλούνται σε μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ελέγχους της Νομαρχίας Αθηνών σε εργαστήριο τυροπιτών το 2006 είχε βρεθεί μυζήθρα της εταιρείας η οποία περιείχε λιπαρή ουσία ξένη προς το λίπος του γάλακτος! «Ως εκ τούτου», αναφέρουν οι χημικοί της υπηρεσίας στην αναφορά τους, « δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν και δεν είναι τυρί». Το ίδιο έτος εντοπίστηκε σε μεγάλο σουπερμάρκετ της πρωτεύουσας φέτα (Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της ίδιας εταιρείας η οποία, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της νομαρχίας, δεν θα έπρεπε να πωλείται ως τυρί.

Δύο χρόνια μετά, η εταιρεία συνεχίζει την ίδια τακτική. Σε ελέγχους, τον Αύγουστο του 2008, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών εντόπισαν και πάλι νοθευμένη «μυζήθρα νωπή» με λιπαρά ξένα προς τα συστατικά του γάλακτος. Το ίδιο προέκυψε και πριν από λίγους μήνες όταν έλεγχος της Νομαρχίας Πύργου διεπίστωσε ότι σε μεγάλο σουπερμάρκετ επωλείτο ως φέτα ένα παρασκεύασμα που μόνο φέτα δεν ήταν.

Κατά τον τελευταίο έλεγχο του ΕΦΕΤ, βάσει του οποίου επεβλήθη και το πρόστιμο των 80.000 ευρώ, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας στην εγκατάσταση παρασκευής γαλακτοκομικών της εταιρείας: Παραγωγή μη γαλακτοκομικών προϊόντων σε εγκατάσταση επιδοτημένη από κοινοτικά προγράμματα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και απουσία - ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας. Επιπλέον, η επιχείρηση δεν διέθετε άδεια λειτουργίας, παρά μόνο προσωρινή άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών η οποία είχε λήξει προ ετών.

ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑΒΟΛΟΥΑΕΒΕ
Σουσάμι με περιττώματα
Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ για το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σουσάμι που εντοπίστηκε σε αποθήκες της εταιρείας, η οποία προμήθευε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων, είναι αποκαλυπτική. Η έκθεση των ελεγκτών του ΕΦΕΤ σκιαγραφεί ένα βρώμικο αχούρι, απολύτως ακατάλληλο για την αποθήκευση τροφίμων.

«Το μεγαλύτερο μέρος των σάκων ήταν λερωμένο με απεκκρίματα πτηνών και τρωκτικών και κάποιοι έφεραν σαφή σημάδια καταστροφής τους από τρωκτικά. Επιπλέον αρκετοί σάκοι ήταν ανοιγμένοι, με το σουσάμι να είναι εκτεθειμένο στο δάπεδο. Ο αποθηκευτικός χώρος στο σύνολό του χαρακτηριζόταν από δυσοσμία και παντελή έλλειψη καθαριότητας. Υπήρχαν παντού (δάπεδο, τρόφιμα, υλικά συσκευασίας) περιττώματα πτηνών, σκύλων και τρωκτικών. Οι τοίχοι και οι οροφές ήταν γεμάτα αράχνες. Επιπλέον, όλες οι αποχετεύσεις ήταν ανοιχτές και αρκετά παράθυρα ήταν επίσης ανοιχτά, χωρίς να υπάρχουν σήτες» περιγράφουν στην πολυσέλιδη έκθεσή τους οι ελεγκτές.

CΑRRΕFΟUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατάστημα λεωφ. Κηφισιάς, Μαρούσι
Τρόφιμα με έντομα
ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟσουπερμάρκετ, το οποίο οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ βρήκαν υπότροπο για δεύτερη φορά, εντοπίστηκαν πολλά νοθευμένα προϊόντα αλλά και άλλα επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο των υπηρεσιών ελέγχου, πληθώρα εντόμων υπήρχε στις προθήκες πώλησης χύμα τυριών, ψαριών και έτοιμων φαγητών. Τα ψυγεία των τυριών όπως και εκείνα των έτοιμων φαγητών ήταν ανοιχτά, καθώς είχε αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα. Οι βιτρίνες έκθεσης των ψαριών δεν διέθεταν κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης των υδάτων από το λιώσιμο του πάγου και τα νερά κατέληγαν στο πάτωμα, ενώ δεν λειτουργούσαν οι θερμοθάλαμοι των έτοιμων γευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: