2.12.09

Παγωμάρα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΓΙΑ ΤΟΝ Αντώνη Σαμαρά η 29η Νοεμβρίου είναι προσωπικός θρίαμβος. Για τη Ν.Δ. όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Και για τη χώρα αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό.
ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ από το τρίτο. Ο Σαμαράς προκαλεί παγωμάρα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο που δίνει τη νίκη- μια στο ΠΑΣΟΚ, μια στη Ν.Δ. Οι λόγοι είναι γνωστοί και ανάγονται στην περίοδο 1990-93, όταν η ελληνική συντηρητική παράταξη εκτροχιάστηκε και διασπάστηκε, βάζοντας την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες. Μια από αυτές, το Μακεδονικό, συνεχίζεται. Άπαξ και

επέστρεψε στην πολιτική σκηνή, ο Αντώνης αποφεύγει τα εξωτερικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πια. Στα οικονομικά κινείται στον αστερισμό ενός κλασικού δεξιού λαϊκισμού. Για να είμαστε δίκαιοι, τα ίδια έκανε και ο απελθών Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το αποτέλεσμα όμως είναι η δημοσιονομική εκτροπή της Ελλάδας.

ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του Σαμαρά, η βάση της Ν.Δ. επέλεξε έναν κλασικό δεξιό υποψήφιο. Έτσι πολιτεύθηκε άλλωστε ο Αντώνης από τις 4 Οκτωβρίου, επιλέγοντας ήπιους τόνους και δείχνοντας τακτική ευελιξία. Το μπλοκ των υποστηρικτών του συνιστά πολιτικό αμάλγαμα. Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Μαρκόπουλος και Σία συνιστούν επαρκές επιτελείο για να στελεχωθεί η Ρηγίλλης; Αμφίβολο. Ο Σαμαράς αντιμετωπίζει το κλασικό δίλημμα κάθε νικητή. Θα διοικήσει με αυτούς που έδωσαν πλάι του τη μάχη της 29ης Νοεμβρίου; Ή, όπως συχνά συμβαίνει, με τους αντιπάλους; Δύσκολα όμως μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο Σουφλιάς του Αντώνη θα είναι η Ντόρα. Ή ότι ο Σαμαράς θα δώσει τα κλειδιά του κόμματος στον Μεϊμαράκη. Και τι θα γίνει με τα υπολείμματα του Καραμανλισμού; Η σύνθεση είναι το διακύβευμα του Συνεδρίου που έχει υποσχεθεί ο Αντώνης. ΓΙΑ ΤΟΝ νέο αρχηγό της Ν.Δ., η νέα χρονιά έχει διλήμματα και κινδύνους. Θα συναινέσει σε επανεκλογή Παπούλια τον Μάρτιο ή θα προσπαθήσει να επιβάλει άλλο πρόσωπο στην Προεδρία; Το λογικό είναι ο Αντώνης να μη βιαστεί να πάει σε εκλογές. Ούτως ή άλλως, έχει τις δημοτικονομαρχιακές του 2010, που θα είναι το πρώτο του κρας τεστ. Αν η Ν.Δ. βρεθεί χαμένη και στους τρεις μεγάλους δήμους- όπως περιμένουν πολλά στελέχη της- ο Σαμαράς θα πρέπει να διαχειριστεί τα σπασμένα.

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΛΑ αυτά είναι αναλύσεις επί χάρτου. Η πολιτική παραμένει απρόβλεπτη- όπως αποδεικνύει και η εκλογή Σαμαρά.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: