2.12.09

«Μαλάκωσαν» οι Βρυξέλλες...


«Προς τη σωστή κατεύθυνση ο προϋπολογισμός – ανάγκη νέων μέτρων»
«Τα μέτρα που περιέχονται στον προϋπολογισμό του 2010 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όμως και άλλα μέσα στο ίδιο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ κι ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για τις...

προθέσεις της κυβέρνησης, οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρώτο βήμα έχει πραγματοποιηθεί όμως η εξέλιξη της ελληνική οικονομίας θα παρακολουθείται συχνά. Ζήτησαν μάλιστα από την Ελλάδα να υποβάλλει το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας το συντομότερο δυνατό ώστε να γίνει καλύτερη αξιολόγηση. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του υπουργείου οικονομίας ανέφερε σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι η υποβολή του τριετούς προγράμματος θα γίνει σε δύο δόσεις. Ένα προσχέδιο θα υποβληθεί στις αρχές του Ιανουαρίου στο οποίο θα περιέχονται οι βασικές γραμμές των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το δεύτερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Τόσο η Κομισιόν όσο και το προεδρείο του Eurogroup κράτησαν χαμηλούς τόνους για την Ελλάδα μετά από παράκληση της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας μας είναι αβάσιμα ενώ ο κ. Αλμούνια είπε «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρωζώνης».

Τι ζήτησε η Ε.Ε από την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, περισσότερη μείωση των δαπανών και ρύθμιση του συστήματος είσπραξης εσόδων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος αφότου ανέλαβε η νέα κυβέρνηση για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα όμως για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητα», δήλωσε ο κ. Αλμούνια στη συνέντευξη τύπου.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Υψηλά ιστάμενος του υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνεδρίαση του Eurοgroup υπογραμμίστηκε «η απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός οικονομίας ενημέρωσε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα καταρτιστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε «να υποβάλλει νωρίτερα το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαβουλεύσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Όσο για το θέμα της παράτασης αυτό θα συζητηθεί τι Φεβρουάριο μαζί με την ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104 (9). Το υπουργείο εικάζει ότι θα δοθεί παράταση 2 + 1.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: