23.5.09

Αγκάθια σε δύο Κατευθύνσεις...

Σε κατάσταση απόγνωσης ήρθαν χτες οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία αλλά και στην Ιστορία και οι οποίοι στόχευαν σε υψηλές βαθμολογίες, καθώς τα θέματα ήταν εξαιρετικής δυσκολίας και με τεράστιο όγκο ύλης, που σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε από τους καθηγητές χαώδης. Η πλειονότητα των υποψηφίων στα δυο αυτά μαθήματα δεν θα καταφέρουν να πάρουν βαθμούς πάνω από το 15, ενώ το άριστα και κυρίως στη Βιολογία μάλλον είναι άπιαστο, με τις επιπτώσεις φυσικά -όταν έρθει η ώρα του μηχανογραφικού- να «χτυπάνε την πόρτα» σε όσους επιλέξουν τις Ιατρικές σχολές.

Στην Ιστορία οι φιλόλογοι εκτιμούν ότι ποσοστό υποψηφίων που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 50% θα πάρει βαθμούς κάτω από τη βάση. Για τα υπόλοιπα δυο μαθήματα (Χημεία-Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης) η εικόνα δεν διαφέρει σημαντικά από πέρυσι, με τους καλά προετοιμασμένους μαθητές να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Κατά τα λοιπά οι εξετάσεις κύλησαν ήρεμα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές, όπου, λόγω τοπικών ισχυρών ανέμων, παρατηρήθηκαν μικρές καθυστερήσεις στην...

παραλαβή των θεμάτων (στα Εξεταστικά Κέντρα της Τήνου, της Πάρου, του Μετσόβου, της Σαμοθράκης, των Καλαβρύτων και του 3ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης).

Επίσης στα Εξεταστικά Κέντρα Αγίου Δημητρίου και Καλλιθέας Αθηνών, λόγω τεχνικού προβλήματος του συστήματος VBI που παρουσιάσθηκε τοπικά, τα θέματα παραδόθηκαν με μικρή καθυστέρηση, αφού μεταφέρθηκαν με περιπολικό της Αστυνομίας από τα διπλανά Εξεταστικά Κέντρα, όπως ακριβώς προβλέπεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Οσον αφορά στα θέματα, δεν χρειάστηκε να δοθεί καμία διευκρίνιση.

ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτητική η Ιστορία. Από τα δυσκολότερα το 4ο ερώτημα στη Βιολογία

Αναλυτικά για κάθε μάθημα οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν τα εξής:

ΙΣΤΟΡΙΑ: Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο φιλόλογος Βασίλης Γεωργέλης, τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας, ενώ υπήρχαν προβλήματα και στις ερωτήσεις ανάπτυξης. Ιδιαίτερα δύσκολο ήταν το ερώτημα Β2, γιατί απαιτούσε τεράστιο όγκο ύλης και για ν απαντηθεί έπρεπε ν ανατρέξεις στο μισό βιβλίο και να καταναλώσεις πολύ χρόνο. Σίγουρα οι «μέτριοι» υποψήφιοι αντιμετώπισαν πρόβλημα και το ποσοστό των γραπτών που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση θα είναι πολύ μεγάλο. Ανάλογη είναι και η θέση της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, η οποία χαρακτηρίζει τα θέματα διατυπωμένα με σαφήνεια αλλά απαιτητικά.

Αναλυτικά η Ενωση υπογραμμίζει: Τα θέματα της Ομάδας Β, που έχουν στόχο τη συνθετική προσέγγιση με την αξιοποίηση των πηγών, δεν προωθούν την κριτική δημιουργική ικανότητα των μαθητών, αφού απαιτείται η απομνημόνευση μίας συγκεκριμένης ενότητας του διδακτικού βιβλίου, προκειμένου να απαντηθούν ικανοποιητικά. Το θέμα Β1 μπορεί να δίνει αφορμή για συνθετική προσέγγιση, αλλά αποτελεί περισσότερο έναν γενικό σχολιασμό της ιστορικής κατάστασης. Οι συγκεκριμένες ιστορικές πληροφορίες, που δίνουν μια σαφέστερη εικόνα, βρίσκονται στη σελίδα 49 του βιβλίου.

Στο θέμα Β2 ο κριτικός σχολιασμός έχει μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας και δεν εναρμονίζεται επαρκώς με τις ιστορικές πληροφορίες που παρατίθενται στην αντίστοιχη ενότητα του βιβλίου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στους μαθητές, οι οποίοι οδηγούνται σε μονόπλευρη και αυτούσια μεταφορά του αντίστοιχου κειμένου της διδακτικής ενότητας (σελίδες 165-166).

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Στο τελευταίο ερώτημα στη Βιολογία (4ο στ) οι υποψήφιοι σχεδόν παρέδωσαν τα...όπλα. Ηταν από τα δυσκολότερα που έχουν δοθεί ποτέ και δίνει 8 μονάδες που θα αποδειχθούν εξαιρετικά πολύτιμες για τους συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι βιολόγοι κρίνουν ότι και οι αριστούχοι δύσκολα μπορούσαν ν ανταποκριθούν και άρα δεν πέτυχαν το άριστα που διακαώς επιθυμούν. «Οποιος άριστος υποψήφιος πάρει 20 στο μάθημα, μάλλον θα είναι θαύμα», τόνισε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» η βιολόγος κ. Νότα Λαζαράκη και συνέχισε λέγοντας «οι υπόλοιποι εκτιμώ ότι θα σταμάτησαν κοντά στο 15». Πέρυσι το 32,16% των υποψηφίων πήρε βαθμούς 18-20, αλλά φέτος όπως δείχνουν τα πράγματα το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί σε τέτοια έκταση και ο μεγάλος όγκος των υποψηφίων θα κινηθεί στις μεσαίες και καλές βαθμολογίες δηλαδή 15-18.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων στο τρίτο θέμα είναι αυτονόητο ότι οφείλουν να αξιολογηθούν ισότιμα οι διαφορετικοί τρόποι επίλυσης, εφόσον είναι επαρκείς οι αιτιολογήσεις. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα, παρουσίαζαν διαβάθμιση δυσκολίας, κάλυπταν επαρκές τμήμα της εξεταζόμενης ύλης και κυρίως, αρκετά από αυτά, απαιτούσαν την κριτική σκέψη αλλά και τη συνδυαστική ικανότητα των εξεταζόμενων. «Στα πλαίσια του συγκεκριμένου εξεταστικού συστήματος θεωρούμε ότι συμβάλλουν σε κάποιου είδους λειτουργική αξιολόγηση των υποψηφίων», αναφέρουν.

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ: Τα θέματα δεν είχαν μεγάλη δυσκολία και οι υψηλές βαθμολογίες μπορούν να κατακτηθούν από τους καλά διαβασμένους υποψήφιους. Κάλυπταν μεγάλο κομμάτι της ύλης, αλλά ήταν βατά και οι πράξεις δεν ήταν δύσκολες. Πέρυσι ένα ποσοστό υποψηφίων που κινήθηκε στο 48,69% κατέκτησε βαθμούς από 18 έως 20, ενώ κάτω από τη βάση το ποσοστό ήταν μικρό, εικόνα που μάλλον θα επαναληφθεί και φέτος.

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Οπως τονίζει ο καθηγητής Μάνος Βασιλείου «τα θέματα ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές αλλά όχι μεγάλης δυσκολίας. Υπάρχει μια ασάφεια στην ερώτηση Α6 (οι δίκαιες ανταμοιβές του εργαζόμενου είναι στοιχείο της βασικής λογικής της θεωρίας των προσδοκιών) αλλά γενικά τα θέματα ήταν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα». Στο μάθημα αυτό οι αριστούχοι κινούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (πέρυσι για παράδειγμα το 25,86% των υποψηφίων πήρε βαθμούς από 18 έως 20).
Από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: