31.5.09

Μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Στις 3 μονάδες η διαφορά από τη ΝΔ...

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ στις τρεις μονάδες η διαφορά ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει το 31,7% της προτίμησης των πολιτών και η ΝΔ το 28,7%. Η εκλογική αναμέτρηση, αν και πλησιάζει η ώρα της κάλπης, διεξάγεται σε κλίμα αδιαφορίας από την πλευρά των πολιτών καθώς ούτε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών ούτε οι υπόλοιπες δραστηριότητές τους μετέβαλαν ουσιωδώς το σκηνικό. Είναι ενδεικτικό ότι το 53,1% των πολιτών δηλώνει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι σημαντικές για αυτούς. Ωστόσο το 68,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι...

θα πάει να ψηφίσει, γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό της αποχής μειώνεται και ότι αν τελικώς επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ, σημαίνει ότι οι πολίτες δεν έχουν στρέψει τα νώτα τους ούτε στον δικομματισμό ούτε στο πολιτικό σύστημα εν γένει. Οι λόγοι που θα οδηγήσουν τους πολίτες στην κάλπη δεν έχουν σχέση με την προεκλογική ατζέντα (παπαγαλάκια, στρουθοκάμηλοι και βάρβαροι). Οι ψηφοφόροι θα μπουν στο παραβάν έχοντας στο μυαλό τους κατ΄ αρχάς την οικονομική κρίση (48,6%) και δευτερευόντως τα σκάνδαλα (35,3%) και την επιλογή κατάλληλων προσώπων για να εκπροσωπήσουν τη χώρα (34,1%). Θέματα δηλαδή στα οποία δεν έχουν λάβει απαντήσεις ως τώρα, αν και απομένει μία εβδομάδα για να προσπαθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ιδίως των δύο κομμάτων εξουσίας, να εναρμονίσουν τον λόγο τους με τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Το ΠαΣοΚ έχει καταφέρει να παγιώσει τη διαφορά του από τη ΝΔ, καθώς η έρευνα της ίδιας εταιρείας προ μιας εβδομάδας έδειξε περίπου το ίδιο ποσοστό (31,5% έναντι 31,7% της παρούσας έρευνας). Αντίστοιχη σταθερότητα εμφανίζει η ΝΔ (από 28,4% μετακινήθηκε στο 28,7%). Η πόλωση την οποία επιδίωξαν τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται ότι δεν είχε αντίκτυπο στους πολίτες. Η πολιτική περιχαράκωσης που ακολουθεί το ΚΚΕ φαίνεται ότι το έχει ωφελήσει καθώς κατοχυρώνει την τρίτη θέση με ποσοστό 7,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάχεται με τους Οικολόγους- Πράσινους για την τέταρτη θέση με ποσοστά 5,2% και 6,8% αντιστοίχως. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση των ποσοστών των Οικολόγων οι οποίοι στην προηγούμενη μέτρηση είχαν καταγράψει ποσοστό 8,1%- μια διαφορά που διαχύθηκε στα μικρότερα κόμματα. Ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 4,5% είναι στο όριο να εκλέξει ευρωβουλευτή. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος (12,9%). Πάντως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι νικητής των εκλογών θα είναι το ΠαΣοΚ (61,5%). Μόνο το 20,4% αναμένει νίκη της ΝΔ.

Στο ρευστό τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι ευρωεκλογές, με τα κόμματα να δημιουργούν ατμόσφαιρα εθνικών εκλογών χωρίς σαφές διακύβευμα, ενδεχομένως να μην αποτελεί έκπληξη το εύρημα ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (53,1%) δηλώνουν ότι οι ευρωεκλογές και η προεκλογική συζήτηση δεν είναι σημαντικές για αυτούς. Καταγράφεται ωστόσο ένα 46,6% που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται, ενώ μόνο ένας στους πέντε πολίτες (21,6%) εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές.

Παρά το προβάδισμα του ΠαΣοΚ ένα υψηλό ποσοστό των πολιτών (54,7%) επιθυμεί μετά τις ευρωεκλογές να εξαντλήσει η κυβέρνηση Καραμανλή την τετραετία. Αντιθέτως, το 32,5% ζητεί εκλογές το φθινόπωρο- μια πρωτοβουλία που ανήκει στην κυβέρνηση. Την πρόθεση που έχει εκφράσει εμμέσως το ΠαΣοΚ να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2010 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την επικροτεί μόνο το 7,1% των ερωτηθέντων.

Οι διαθέσεις των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα διαφαίνονται και από τις απαντήσεις τους στο ερώτημα «Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε με τη στάση σας στις ευρωεκλογές;», στο οποίο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (26,7%) απαντά ότι επιθυμεί να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης στον κ. Καραμανλή. Ενώ το 18,1% θέλει να σηματοδοτήσει την επάνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Την αποδοκιμασία του για τα δύο μεγάλα κόμματα επιθυμεί να καταγράψει στις κάλπες το 14,4% των ερωτηθέντων και την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής το 12,4%. Η ανησυχία για κλυδωνισμό του πολιτικού συστήματος μέσω της ισχυρής ψήφου προς τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν επιβεβαιώνεται από αυτή τη μέτρηση, καθώς μήνυμα αποδοκιμασίας συνολικά του πολιτικού συστήματος δηλώνει ότι θέλει να στείλει μόνον ένας στους δέκα πολίτες (10,5%), ενώ μόλις το 1,6% στέλνει μήνυμα αντίθεσης στην ΕΕ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας- θέματα που έχουν γίνει σημαία από τα κόμματα της Αριστεράς.

Μολονότι τα «παπαγαλάκια» μονοπώλησαν σχεδόν την πολιτική επικαιρότητα για περισσότερες από δέκα ημέρες, δεν συγκίνησαν τους ψηφοφόρους. Το ίδιο ισχύει
και για τις τηλεοπτικές καμπάνιες των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς το 73,2% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεασθεί καθόλου από αυτές. Ενώ μικρή επιρροή είχαν στο 16,7% των ψηφοφόρων και μεγαλύτερη στο 8,3%.

Ο κ. Καραμανλής προηγείται στην επιλογή για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με ποσοστό 38,3%. Ο κ. Παπανδρέου ακολουθεί με 34,2%, ενώ ένας στους τέσσερις πολίτες (24,5%) απορρίπτει και τους δύο πολιτικούς.

Η σκιαγράφηση αυτής της εικόνας του εκλογικού σώματος θα περίμενε κανείς να οδηγήσει σε εκδρομικό κύμα προς τις παραλίες. Αντιθέτως ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό των πολιτών (68,3%) δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Καταγράφεται επίσης ένα 12,2% το οποίο μάλλον δεν θα φτάσει ως την κάλπη, ενώ το 13,9% δηλώνει απρόθυμο να χαραμίσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για τις ευρωεκλογές.

Το 40% δεν πείθεται από τους αρχηγούς
Αδιάφοροι παραμένουν οι πολίτες απέναντι στον πολιτικό λόγο που έχουν απευθύνει οι πολιτικοί αρχηγοί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο ερώτημα «Ποιος πολιτικός αρχηγός σας έπεισε περισσότερο ως τώρα;» το 39,6% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας». Ο κ. Κ. Καραμανλής έπεισε το 22,8%, ο κ. Γ. Παπανδρέου το 21,3%, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα το 4,2%, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης το 3,9%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έχει απήχηση μόνο στο 2,8% των πολιτών.

Τα κριτήρια που θα βαρύνουν περισσότερο στην ψήφο των πολιτών είναι τα ακόλουθα: Η οικονομική κρίση για το 48,6%, τα σκάνδαλα (το πιθανότερο η αδιαφάνεια και η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων) για το 35,3%. Η επιλογή των προσώπων τα οποία μπορούν να εκπροσωπήσουν καλύτερα τη χώρα θα μετρήσει για το 34,1%. Η προσωπικότητα των πολιτικών αρχηγών είναι σημαντική μόνο για το 15,6% των ερωτηθέντων. Θέματα που κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ, όπως οι παράνομοι μετανάστες, η βία και η εγκληματικότητα και το περιβάλλον, βρίσκονται χαμηλά στον «δείκτη βαρύτητας» και συγκεντρώνουν ποσοστά που κυμαίνονται από 9,9 ως 7,2%.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: