10.10.21

Κουρτς: Από το βραβείο «ελευθερίας» του… Μητσοτάκη...


...στις κατηγορίες για χειραγώγηση των ΜΜΕ...
Ο φέρελπις πολιτικός της Αυστρίας και της ΕΕ,  Σεμπάστιαν Κουρτς, αποτελεί πλέον παρελθόν, μετά την σημερινή παραίτησή του από την καγκελαρία της χώρας.

Κι όμως μόλις λίγους μήνες πριν, πολλοί στην ΕΕ τον εξυμνούσαν, και μάλιστα του έδωσαν και... βραβείο… «ελευθερίας των ΜΜΕ» των εκδόσεων «Weimer» ! Μάλιστα τον πανηγυρικό λόγο στη βράβευση αυτή τον είχε εκφωνήσει ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός μας είχε αναφερθεί στο «οξύ πνεύμα» και τον «ρεαλισμό» του (τότε) καγκελάριου σημειώνοντας πως αν και δεν συμφωνούν πάντα, στο πρόσωπό του βρήκε έναν πρόθυμο ακροατή και έναν παθιασμένο υπερασπιστή της χώρας του…

Σήμερα βέβαια όλα αυτά ακούγονται λόγια του αέρα! Ο πολιτικός που βραβεύτηκε για την «Ελευθερία των ΜΜΕ» κατηγορείται σήμερα ότι πλήρωνε για «ευνοϊκά δημοσιεύματα». Μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Απτή απόδειξη της δεινής του θέσης ήταν οι πρόσφατοι έφοδοι που έγιναν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην έδρα μέσου ενημέρωσης και σε κατοικίες διαφόρων πολύ στενών συνεργατών του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Την περίοδο εκείνη για την οποία ερευνάται η υπόθεση διαφθοράς, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: