31.10.21

Πέραμα: «Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εν ψυχρώ πάνω μας»...


Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα δίνουν οι δύο νεαροί που βρίσκονταν μέσα στο αμάξι της καταδίωξης, κατά την οποία έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης.

Ο... 16χρονος τραυματίας και ο 14χρονος που δηλώνει οδηγός του οχήματος, σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα Documento, καταγγέλλουν ότι οι άνδρες της ΔΙΑΣ πυροβόλησαν εναντίον τους εν ψυχρώ, ενώ εκείνοι είχαν ήταν έτοιμοι να παραδοθούν.

Και οι δύο αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είχαν κατέβει από τις μηχανές τους και πυροβολούσαν ασύστολα προς το μέρος τους, ενώ καταγγέλλουν ότι ένας εξ αυτών πέταξε τη μηχανή του μέσα σε ένα μαγαζί.


Ειδικότερα, ο 14χρονος, ο οποίος δηλώνει οδηγός του λευκού Hyundai (ζήτησε και θα υποβληθεί σε τεστ DNA την Τετάρτη προκειμένου να αποδείξει την παρουσία του μέσα στο αμάξι) σημειώνει ότι «Δεν φορούσαμε κουκούλα, ούτε σκουφί, τίποτα. Μας καταδίωξαν μέχρι το Πέραμα. Οι δύο ήταν συνέχεια πίσω μας. Μόλις φτάσαμε στο Πέραμα συναντήσαμε το λεωφορείο μούρη με μούρη. Δεν μπορούσαμε να φύγουμε. Σηκώσαμε τα χέρια ψηλά μέσα στο αμάξι, λέγαμε με τα παιδιά ό,τι και να γίνει να παραδοθούμε θα φάμε λίγο ξύλο και μετά θα φύγουμε. Εμένα από τον φόβο μού έφυγε λίγο το φρένο αλλά μετά το πάτησα πάλι. Δεν πήρα όμως καμία μηχανή από κάτω. Ακούμπησα λίγο τη ρόδα και σταμάτησα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του καταγγέλλει «Οι αστυνομικοί μπορούσαν να ρίξουν στις ζάντες για να μη φύγουμε. Αυτοί πυροβόλησαν εν ψυχρώ πάνω μας. Είδα τον Νίκο νεκρό και τον Στ. τραυματισμένο. Έπεσε ο Νίκος πάνω μου και κατάλαβα ότι είναι νεκρός. Προσπαθούσα να φύγω για να σωθώ κι εγώ πήρα δύο μηχανές από κάτω, αλλά χωρίς αναβάτες» και προσθέτει «σκέφτηκα εκείνη την ώρα ότι θα σκοτώσουν κι εμένα για να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Όλοι οι αστυνομικοί ήταν από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου και πυροβολούσαν. Εγώ άνοιξα την πόρτα του οδηγού και κρύφτηκα μπροστά από τη ζάντα που είναι το φτερό. Εκεί μόλις πήγαν να αλλάξουν γεμιστήρες βρήκα ευκαιρία και έφυγα. Πρόλαβα να στρίψω στο στενό. Τότε μια σφαίρα χτύπησε σε έναν τοίχο. Ξυστά από εμένα. Ήταν για εμένα, δηλαδή, αλλά έπεσε στον τοίχο γιατί πρόλαβα να στρίψω».

Από την πλευρά του ο 16χρονος τραυματίας τονίζει στο Documento «ο οδηγός είναι ο 14χρονος και συνοδηγός ήταν ο Σαμπάνης. Μας είχαν κυκλώσει. Μόλις πήγαμε να παραδοθούμε δεν προλάβαμε να ανοίξουμε την πόρτα για να παραδοθούμε και εγώ πυροβολήθηκα. Και λέω στους φίλους μου "παιδιά με πυροβόλησαν". Μετά δεν προλάβαμε να κατέβουμε, πυροβολήθηκε και ο άλλος και ο τρίτος έτρεξε και έφυγε. "Αμα κάτσω κι εγώ" είπε ο Β. "θα πυροβοληθώ, καλύτερα να φύγω". Έφαγα μια σφαίρα στην πλάτη και δύο στην κοιλιά. Τρεις σύνολο. Μου έβγαλαν την σπλήνα και δεν ξέρω πότε θα βγω από το νοσοκομείο».

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι και έχουν τύχει προκλητικής στήριξης από υπουργούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προβεί αύριο σε ανακοινώσεις σχετικά με «σχέδιο μέτρων και κατευθύνσεων για την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το πόρισμα αδειάζει πλήρως την ΕΛ.ΑΣ., καθώς καταγράφει σωρεία λαθών από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του αιματηρού περιστατικού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από τις 32 από τις 36 σφαίρες, που έπεσαν, έφυγαν από τα όπλα τριών από τους επτά αστυνομικούς. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για δυσλειτουργίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης με αναφορές να κάνουν λόγο για αλλαγές σε πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: