19.10.20

Αντίστροφη μέτρηση για συλλήψεις και αναστολές ποινών...


Δέκα ημέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία η Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου της κρίθηκαν εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, θα ανακοινώσει την πρότασή της για το ποιοι και... πόσοι θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 

Ο «γρίφος» της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης ξεκινά να λύνεται το πρωί της Δευτέρας, καθώς η εισαγγελική πρόταση θα καθορίσει και τη διάρκεια των αγορεύσεων των συνηγόρων των χρυσαυγιτών, προκειμένου να δοθεί ο λόγος στην έδρα του δικαστηρίου και να ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Αναλόγως της απόφασης του δικαστηρίου, η αστυνομία θα προχωρήσει στις συλλήψεις όσων θα εκτίσουν την ποινή τους μέχρι τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Της εμβληματικής απόφασης της Δικαιοσύνης στις 7 Οκτωβρίου, ακολούθησαν δεκάδες ώρες ακροαματικής διαδικασίας, προκειμένου να υπάρξει απόφαση επί των ελαφρυντικών και των ποινών.

Μεγάλος απών ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος πέντε χρόνια από τη δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης της δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών. Μέσω των δικηγόρων του ζήτησε να του χορηγηθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση, με επιχειρήματα όπως ότι «πρόκειται για αρχηγό πολιτικού κόμματος» και ότι «όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί».

Μεγάλος απών και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος -χωρίς ελαφρυντικά- για τη δολοφονία Φύσσα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε επιπλέον 14 χρόνια κατά συγχώνευση για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Μέσω του συνηγόρου, προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι δεν ζητά ανασταλτική δύναμη στην έφεση, κάτι που δεν προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τον λόγο αυτό θα οδηγηθεί στη φυλακή, με την ολοκλήρωση της δίκης.

Καθυστέρηση από το αίτημα Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Το αίτημα εξαίρεσης των τακτικών και αναπληρωματικών δικαστών -εκτός της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου και του αναπληρωτή εισαγγελέας- από τον Γιάννη Λαγό, μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, καθυστέρησε την ακροαματική διαδικασία. Το αίτημα που υπερασπίστηκε ο Κώστας Πλεύρης απέρριψε και η νέα έδρα, όπως είχε ζητήσει και η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Μέσω του συνηγόρου του, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία, δεν ζητά ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση και ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Γερμενής: Έχω αποχωρήσει από την πολιτική, είμαι συνεργάτης του ευρωβουλευτή Λαγού
Τη συνέπειά του στους βαρείς -όπως τους χαρακτήρισε- περιοριστικούς όρους τόνισε κατά την κατάθεσή του ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως και αρκετοί καταδικασθέντες, παρουσίασε επιχειρήματα για ανεπανόρθωτη βλάβη στα παιδιά του σε περίπτωση φυλάκισης, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με παιδοψυχολόγους του νοσοκομείου Παίδων για το ζήτημα.

«Έχω αποχωρήσει από την πολιτική, εργάζομαι ως εξωτερικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με μισθό 525 ευρώ», ήταν το επιχείρημα του Γιώργου Γερμενή προκειμένου το δικαστήριο να μην προχωρήσει στην εκτέλεση της ποινής του.

«Ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί»

«Κυρία πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί», ήταν το επιχείρημα της δικηγόρου του Στάθη Μπούκουρα ώστε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να χορηγήσει ανσταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη πέντε ετών και έξι μηνών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Κασιδιάρης: Ήρθα να διακηρύξω την αθωότητά μου

Αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημα για μη έκτιση της ποινής των 13 ετών κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο Ηλίας Κασιδιάρης μπήκε στη δικαστική αίθουσα για δεύτερη φορά σε πεντέμισι χρόνια δίκης. Η πρώτη ήταν κατά την απολογία του.

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο», είπε -μεταξύ άλλων- ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία με την εισαγγελική πρόταση επί του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: