19.10.20

Σταθμός γενικού περιεχομένου από την πίσω πόρτα...


Με μια περίτεχνη διάταξη η οποία αναμένεται να βάλει φωτιά στο τηλεοπτικό σκηνικό η κυβέρνηση αναγνωρίζει θεματικές άδειες, εθνικής εμβέλειας!  Προκαλούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που θα επηρεάσουν την εικόνα της Ελλάδας στο... εξωτερικό αφού το σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή απαγορεύει ταυτόχρονα σε θεματικά ενημερωτικούς σταθμούς με έδρα την Ελλάδα, να εκπέμπουν πανελλαδικά σε όλη τη χώρα. 

Ταυτόχρονα όμως μέσω της ΕΡΤ, δορυφορικά κανάλια, όπως το CNN έχουν αυτό το ίδιο δικαίωμα από το 1987.  Η επιλογή αυτή να αποκλειστούν οι ειδικοί ή οι θεματικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, αναμένεται να προκαλέσει προσφυγές στο ΣτΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το επίμαχο άρθρο επιχειρεί να προσδιορίσει το περιεχόμενο των σταθμών εθνικής εμβέλειας παρεμβαίνοντας έτσι  σε διαγωνισμό που έχει ήδη γίνει και επηρεάζοντας την αξία του τιμήματος.  

Η επίμαχη φράση  που επιτρέπει σε θεματικούς σταθμούς να έχουν γενικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα και τίτλους ειδήσεων, είναι η εξής: «Μη ενημερωτικού περιεχομένου είναι οι άδειες που αφού σε μεταδιδόμενο πρόγραμμα μη ενημερωτικού χαρακτήρα που έχει θεματικό περιεχόμενο, σε ένα  ή περισσότερους τομείς της ψυχαγωγίας ή και επιμόρφωσης».

Ξέχασαν τους μουσικούς, αθλητικούς και παιδικούς σταθμούς

Η αναφορά αυτό για «περισσότερους τομείς της ψυχαγωγίας» θεωρείται  πως επιτρέπει σε ένα κανάλι να έχει πλήρες πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, αλλοιώνοντας την έννοια του θεματικού, διαφορετικά θα έπρεπε να τον προσδιορίζει ως «παιδικό», ή «μουσικό», ή «αθλητικό».

Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη ενώ ο αδειούχος μπορεί να έχει και ενημέρωση με τη μορφή των τίτλων ειδήσεων χωρίς να πληρώνει για δημοσιογράφους. Ζημιωμένο θα βγει και το ελληνικό δημόσιο καθώς θα υπάρχει ένας ακόμη σταθμός γενικού περιεχομένου και με τον μανδύα του «θεματικού» θα πληρώνει χαμηλότερο οικονομικό αντάλλαγμα προς το ελληνικό δημόσιο. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ρητή αναφορά σε θεματικό κανάλι telemarketing αν και στις υπόλοιπες χώρες τα προγράμματα αυτού του τύπου είναι μονο δορυφορικό όπως στην Ιταλία...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: